Koffie zonder koffie: Northern Wonder Coffee Free Coffee getest

Reviews
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Er zijn best wat argumenten te verzinnen om een alternatief voor koffie van koffiebonen op de markt te brengen. Koffiebonen worden geteeld in tropische gebieden en moeten dus over een grote afstand getransporteerd worden om hier te belanden. Bovendien vormen veel koffieplantages een bedreiging voor de flora en fauna ter plaatse en verdienen veel koffieboeren en hun medewerkers nauwelijks genoeg geld om rond te komen. Daarom zou koffie, die gemaakt is van lokaal geteelde ingrediënten een goed en verantwoord alternatief kunnen zijn.

Northern Wonder pakte de handschoen op om een dergelijk alternatief voor de traditionele koffie te ontwikkelen: Coffee Free Coffee. Met ingrediënten als kikkererwten, chicorei, lupine, granen en blauwe bessen werd een poging ondernomen om een koffie-waardig alternatief – inclusief toegevoegde cafeïne – samen te stellen. Maar of dat gelukt is?

Lees ook: hoe drink je duurzame koffie?

De test

We testten Northern Wonder Coffee Free Coffee Filter Blend Medium Roast With Cafeïne. Daarvoor gebruikten we het onvolprezen MoccaMaster KBG filterkoffiezetapparaat, met een dosering die we normaal zouden toepassen voor een middelsterke kan koffie.

Teleurstelling

De eerste teleurstelling moesten we al incasseren bij het openen van de verpakking: Coffee Free Coffee ruikt niet naar koffie. Goed, misschien was dat ook niet te verwachten, maar het is wel een feit dat geur een grote invloed heeft op de smaakbeleving. We schonken ons eerste kopje in en met angst en beven hielden we er onze neus boven. We roken nog steeds geen koffie. Dan maar een nipje. Direct proefden we vanille, heel veel vanille. Eigenlijk proefden we in eerste instantie weinig anders. In de afdronk kwamen de blauwe bessen wel om de hoek kijken, wat best een aangenaam gevoel gaf, een beetje vergelijkbaar met oploskoffie. Toch overheerste in die afdronk een bittertje, iets wat je bij koffie ook zou kunnen verwachten. Maar toen dat bittertje wegebt was kwam er een harde, zure smaak naar voren. Te zuur, naar onze smaak. We kregen er een droge mond van. Mijn vriendin, die de koffie met melk dronk, had dezelfde ervaring. Teleurgesteld goten we beiden het restant door de gootsteen.

Conclusie

We begrijpen dat Northern Wonder op zoek ging naar koffie waarvoor geen koffiebonen geïmporteerd hoeven te worden en we snappen ook dat het product nog volop in ontwikkeling is. Naar onze mening is de Coffee Free Coffee gewoon iets te vroeg op de markt gebracht. Het zal van ons in ieder geval de nodige moed vergen om de koffietest over enige tijd te herhalen.

Overigens zijn bij de nobele intenties van de fabrikant ook wel enkele kanttekeningen te maken. Binnenkort wordt het verboden om koffie te importeren die geteeld is ten koste van het milieu. Ook kun je je afvragen of je niet beter Fairtrade koffie kunt kopen. Daar krijgen de boeren een eerlijke prijs voor en dat is voor hen in ieder geval beter dan helemaal geen prijs.

Waar wil je over lezen?

Reviews