Zwanger of borstvoeding: hoeveel koffie mag ik nu drinken?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Je bent zwanger en één van de vragen die door je hoofd heen ging is of jouw cafeïne-inname nu moet verminderen. Uiteraard houd je net als velen anderen van een lekker kopje koffie, maar wil natuurlijk niet de gezondheid van je (toekomstige) kind op het spel zetten. Wees gerust, wij hebben het antwoord voor je.

Het advies: niet meer dan 2 kopjes koffie

Het voedingscentrum raadt aan om niet meer dan 2 kopjes koffie per dag te drinken. Dit advies geldt voor zowel zwangere vrouwen als vrouwen die borstvoeding geven. Per dag mag je zo’n 200 mg aan cafeïne binnenkrijgen. 

Wees je wel bewust dat cafeïne niet alleen in koffie zit, maar ook in groene thee, donkere chocolade, cola en in best veel andere producten in de supermarkten. Nu zijn de hoeveelheden cafeïne heel erg laag, maar is het altijd een goed idee om de verpakking even te checken. 

TIP: de gezondste koffie is een licht gebrande arabica koffie. Deze zitten namelijk vol met antioxidanten

Hoeveel mg cafeïne in een kopje koffie?

Het voedingscentrum maakt onderscheid tussen een beker en een kopje. In een beker zit zo’n 250 ml koffie en in een kopje 125 ml. Maar laten we eerlijk zijn: bij de meeste kopjes koffie kom je al gauw uit bij 200 ml en soms zelfs meer. Neem een goede kop filterkoffie en je zit er gaat er al overheen. 

En hoe zit het met cafeïnevrije koffie?

Nu dacht je misschien: “dan drink ik toch decafe koffiebonen?”. Het minder goede nieuws is dat hetzelfde advies geldt voor decafe koffie. Ondanks dat je zou denken dat cafeïnevrije bonen in zijn geheel ontdaan zijn van cafeïne is dit in de praktijk niet zo. Er bevinden zich altijd nog kleine hoeveelheden cafeïne in de koffie, maar die hoeveelheden zijn zo klein dat je hier nauwelijks tot niets van merkt. 

Conclusie: even je koffie minderen

Mooier kunnen we het niet maken. Drink je meer dan 200 mg cafeïne per dag terwijl je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van je baby. In dat geval, better to play it safe!

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen