Koffie is het lekkerste wanneer het vers is. Regelmatig horen wij mensen zeggen dat zijn koffie van versgemalen koffiebonen drinken. Lekker! Maar wat nu als de koffiebonen niet vers zijn, omdat ze bijvoorbeeld op de verkeerde manier bewaard zijn? Dit proef je terug in je bakje koffie. Zeker wanneer je veel geld uitgeeft aan koffie, is het zonde wanneer je jouw koffiebonen niet op de juiste manier bewaard. Geen zorgen, in dit artikel bespreken wij de vijanden van koffiebonen met jou en hoe je jouw koffiebonen het best kan bewaren.

De 4 boosdoeners
Koffiebonen zijn nou niet bepaald dol op deze 4 boosdoeners: zuurstof, licht, warmte en vocht. Maar hoe houd je deze boosdoeners buiten de deur?
De juiste verpakking
Koffiebonen vers houden begint al met de verpakking. In de eerste week na het branden heeft koffie de tijd nodig om te ontgassen. Dit is een belangrijk proces waarbij alle CO2 vrijkomt dat weer invloed heeft op de smaak van de koffie. Je wilt dus een verpakking die de vrijgekomen CO2 laat ontsnappen zonder dat er zuurstof in de verpakking komt.
De beste verpakking hiervoor is een plastic verpakking met eenwegventiel. Deze ventiel laat geen zuurstof binnen, maar laat wel de CO2 verdwijnen. Handig zo’n ventiel; dat het mogelijk maakt om de aroma’s van de koffie eerst even te ruiken.
Hoe de koffiebonen bewaren?
Je kunt koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren (mits het een ventiel heeft) of een opbergdoos met een ventiel. Het is belangrijk dat je de koffiebonen op een donkere plek bewaard; bijvoorbeeld in een keukenkastje.
De beste plek voor het bonenreservoir
Heb je een koffiezetapparaat met een bonenreservoir of een losse koffiemolen? Zet deze dan niet naast het raam neer. Heb je de luxe niet om het apparaat uit het licht te zetten, vul dan het bonenreservoir met kleine hoeveelheden koffiebonen.
Kan ik mijn koffiebonen in een koffieblik of bus bewaren?
Bewaar je koffiebonen alleen in een koffieblik, koffiebus of een luchtdichte container één week na de branddatum. Tegen die tijd is alle CO2 er al uit.
Hoe lang kan ik koffiebonen bewaren?
Gebrande koffiebonen blijven lang goed: tot wel een jaar naar branddatum. De meeste koffiebonen uit de supermarkt staan al een lange tijd in de schappen van een magazijn of de supermarkt zelf voordat de consument de koffie drinkt.
Maar hoe lang blijven koffiebonen goed? Het beste drink consumeer je koffiebonen 6 – 8 weken na de branddatum. Bij koffiebonen uit de supermarkt staat vaak geen branddatum vermeldt. Koop daarom jouw koffiebonen bij de lokale koffiebranderij of jouw favoriete koffiebar.
Plekken die je moet vermijden
- koelkast: hier is het te vochtig.
- Kelder: bewaar hier alleen koffiebonen wanneer de verpakking nog gesloten is. Vaak is het te vochtig in de kelder, alhoewel dit uiteraard per kelder verschilt.
- Uit de buurt van keukenapparatuur: aangezien de meeste apparaten in de keuken warm worden tijdens gebruik, is het beter de koffiebonen hier uit de buurt te houden.
Tips om koffiebonen nog langer vers te houden
- Koop altijd een verpakking met een ventiel
- Koop altijd koffiebonen en vermijdt voorgemalen koffie
- Koop in kleine hoeveelheden
- Vul het bonenreservoir van jouw koffiezetapparaat of koffiemolen met kleine hoeveelheden koffie

Conclusie: hoe bewaar je koffiebonen?
Een kopje koffie van verse koffiebonen maakt een wereld van verschil. Als je eenmaal gewend bent om koffie van verse koffiebonen te drinken wil je niks anders meer. Het is vooral belangrijk waar je de koffiebonen koopt: kies altijd voor een verpakking met ventiel en waar de branddatum op vermeldt is. Vervolgens bewaar je de koffiebonen thuis in de verpakking of een luchtdichte koffiebus / container een week na de branddatum.