Keuzehulp 2021: welke koffiebonen kopen?

Bijgewerkt op 10 jun 2021

Investeren in een dure koffiemachine is niet voldoende: voor een lekkere bak koffie heb je goede koffiebonen nodig. Jong of oud, vrijwel iedereen wil zijn dag met goede koffie beginnen. Er zijn verschillende soorten koffiebonen waar je uit kunt kiezen, namelijk arabica, robusta, een blend of cafeïnevrije koffiebonen. De grote vraag is: welke koffiebonen zijn geschikt voor jou?

Jaarlijks testen en beoordelen wij koffies van verschillende koffiemerken. Benieuwd naar de beste koffiebonen 2021?

Soorten koffiebonen: welke soorten bonen zijn er?

Bij koffiebonen wordt er grofweg onderscheid gemaakt tussen arabica en robusta koffiebonen, maar wat nu precies het verschil? 

Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen groeien voornamelijk in hoge gebieden in Midden-Afrika en Azië. Een koffieplant maakt cafeïne aan om de strijd aan te gaan met insecten en ziektes. Doordat een arabica plant op grote hoogte groeit, wordt deze minder blootgesteld aan insecten en ziektes. Dit is de reden dat arabica koffiebonen minder cafeïne bevatten dan robusta bonen. 

Arabica koffiebonen zijn van hogere kwaliteit dan robusta koffiebonen. Het staat bekend om haar zachte en aromatische smaak. Door de hogere kwaliteit en de vereiste groeiomstandigheden betaal je meer voor een kilo arabica koffiebonen dan voor robusta.

In het kort:

 • Zachte en aromatische smaak
 • Lagere cafeïnegehalte
 • Bevat meer antioxidanten
 • Groeit vanaf 1.500 meter boven zeeniveau
 • Kwaliteitskoffie
 • Hogere prijs per KG 

Lees onze koopgids voor de beste arabica koffiebonen.

Robusta koffiebonen

Een robusta plant groeit al vanaf 300 meter boven zeeniveau. Dit maakt de kans op insecten en ziektes groter, waardoor de plant meer cafeïne aanmaakt. Doordat robusta koffiebonen op een lager zeeniveau groeien en beter bestand zijn tegen insecten en ziekten, is het makkelijker voor een koffieboer om robusta koffiebonen te produceren.

De kiloprijs voor robusta koffiebonen ligt daardoor lager dan bij arabica koffiebonen. Het gevolg hiervan is dat het grootste gedeelte van de robusta in oploskoffie verdwijnt. 

De smaak van robusta bonenkoffie laat zich het beste omschrijven als bitter, vol en krachtig. Het zorgt eveneens voor het cremalaag op de koffie.

In het kort:

 • Bittere, volle en krachtige smaak
 • Hogere cafeïnegehalte
 • Groeit vanaf 300 meter boven zeeniveau
 • Koffie wordt veel gebruikt voor melanges, blends en oploskoffie.
 • Lagere prijs per KG 

Wat is een melange?

Een melange, ook wel een koffieblend genoemd, is een combinatie van verschillende koffiebonen. Dit kan een combinatie van alleen arabica koffiebonen zijn of een combinatie met arabica en robusta koffiebonen. Vaak zie je een verhouding van 20% robusta en 80% arabica. De arabica zorgt voor een zachte en aromatische smaken en de robusta zorgt voor een krachtigere smaak en een cremalaag. 

Cafeïnevrije koffiebonen

Voor wie gevoelig is tegen cafeïne kan kiezen voor cafeïnevrije koffiebonen. De cafeïne wordt onttrokken door deze te weken in water in combinatie met een oplosmiddel (geactiveerde koolstof). Het is niet mogelijk om alle cafeïne uit de bonen te onttrekken, dus zijn decafe koffiebonen nooit helemaal cafeinevrij. Er blijft echter zo weinig cafeïne over dat het effect op slaap en concentratie verwaarloosbaar is. 

Cafeïnevrije koffiebonen is een beter alternatief voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk. Cafeïnevrij koffiebonen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, wat een positieve invloed heeft op de prijs en de smaak.

Wat is speciality coffee?

‘Speciality coffee’ is een bekende term in de koffiewereld en staat voor koffiebonen van de allerbeste kwaliteit. De koffie moet aan richtlijnen van het Speciality Coffee Association (SCA) voldoen om dit keurmerk te kunnen ontvangen. Speciality coffee is vaak verkrijgbaar bij de lokale koffiebranderij, een speciaalzaak of een koffiebar. Je betaalt een hogere prijs per kilo, maar mag dus ook rekenen om een hogere kwaliteit. 

Eerder schreven wij een artikel over wat Speciality koffie nu precies

Wat is single origin koffie?

Koffiebonen afkomstig uit één land of regio van herkomst wordt single origin koffie genoemd. Met Single origin koffie proef je smaken die een regio of streek kenmerken. Daarbij is het makkelijker om Single Origin koffie te traceren, wat de kwaliteit en eerlijke handel (vaak) ten goede komt.

Wat is fairtrade koffie?

Fairtrade koffie is koffie wordt onder eerlijke voorwaarden geproduceerd en verhandeld. Het betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Om zo’n keurmerk te bemachtigen moeten boeren en producenten aan bepaalde richtlijnen voldoen. Dankzij het fairtrade keurmerk weet je precies wanneer je eerlijke koffie koopt, waarbij de koffieboer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn oogst. Fairtrade is trouwens geen merk, maar een keurmerk. 

Koffie branden: welk brandprofiel kies jij?

Het is aan de koffiebranderij om de potentie van de groene koffieboon te benutten door deze op de juiste manier te branden. Vaak staat het brandprofiel op de verpakking vermeldt. Er wordt dan onderscheid gemaakt tussen een lichte, medium en donkere branding. Wat zijn de verschillen?

Licht gebrande koffiebonen

Bij licht gebrande koffiebonen blijven de smaken en aroma’s in takt. Hoe langer er gebrand wordt, hoe minder smaken er overblijven. Licht gebrande koffiebonen zijn een stuk lichter van kleur in vergelijking met een donkere brandgraad en daarom eenvoudig te onderscheiden. De meeste koffie guru’s zweren bij een lichte brandgraad, terwijl de gemiddelde koffiedrinker het mogelijk als een kopje thee ervaart. Licht gebrande koffiebonen zijn geschikt voor  filter-zetmethoden en andere handmatige zetmethoden.

Medium gebrande koffiebonen

Bij medium gebrande koffiebonen proef je een balans tussen zachte en krachtige / bittere smaken. Dit is de reden dat medium gebrande koffiebonen vaak gebruikt worden voor het zetten van een espresso. De koffieboon ziet er iets donkerder uit in vergelijking met de licht gebrande koffie. 

Donker gebrande koffiebonen

In het verleden werd koffie vaak donker gebrand. Er blijven dan alleen bittere smaken over. Italiaanse koffiebonen zijn vaak erg donker gebrand, aangezien ze hier van een krachtige espresso houden. De koffieguru’s vinden het zonde om koffiebonen zo donker te branden, omdat er weinig smaken meer overblijven. Het cafeïnegehalte blijft overigens hetzelfde, ongeacht de brandgraad. 

Espresso koffiebonen: wat is de beste brandgraad voor de beste espresso?

Voor de perfecte espresso raden we een melange aan met 80% arabica koffiebonen en 20% robusta koffiebonen. Een medium brandgraad zou hier het beste bij passen. Zo blijven de zachte smaken in takt met een krachtige nasmaak. In het geval je voorgemalen koffie koopt is het belangrijk om voor een zeer fijne maling te kiezen. 

Wat zijn Italiaanse koffiebonen precies?

Italië is het land waar koffie groot geworden is. De Italianen hebben altijd al een koffiecultuur gehad, die overgenomen is door de rest van de wereld. De meeste espressomachine merken zijn afkomstig uit Italië. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar Italiaanse koffiebonen. Maar wat is dit nu precies?

Bij Italiaanse koffie denken we aan een krachtige en bittere espresso. Vaak wordt er in Italië gekozen voor robusta koffiebonen of een melange met een combinatie van arabica en robusta koffie. In Italië worden de koffiebonen nog steeds erg donker gebrand, waardoor alleen de bittere smaken overblijven. Ben jij een liefhebber van Italiaanse koffie? 

Wat zijn vers gebrande koffiebonen?

Tijdens het branden van groene koffiebonen worden er gassen aangemaak in de koffieboon. Na het branden komen deze gassen (met name koolstofdioxide) vrij. In de eerste dagen na het roosteren zal de koffieboon eerst moeten ‘degassen’. Koffiebonen zijn vers tot 6 – 8 weken na de branddatum. Bij goede koffiebonen wordt de branddatum altijd op de verpakking vermeldt. 

Gemalen koffie of koffiebonen kopen?

Het is altijd beter om hele koffiebonen te kopen en deze vlak voor de bereiding te malen. Zo blijft de koffie langer vers en behoudt het haar smaak. Bij voorgemalen koffie zijn veel van de smaken en aroma’s verloren gegaan, wat natuurlijk zonde is.

Voor het malen van koffiebonen heb je een handmatige of elektrische bonenmaler nodig of je koopt een koffiemachine met een geïntegreerde bonenmaler zoals een volautomatische koffiemachine. 

Benieuwd naar de beste koffiemolens van 2021? Jaarlijks testen wij handmatige en elektrische bonenmalers op basis van gebruik, prestatie en vormgeving.

Zetmethode: welke koffiebonen passen bij welke methode?

Er zijn talloze manieren om koffie te zetten. Van een dure koffiemachine met bonen tot een goedkope filter-koffiezetapparaat. De meest voorkomende zetmethoden zijn:

 • Handmatige zetmethoden: french press, aeropress 
 • Filter-zetmethoden: filter-koffiezetapparaat, V60 
 • Volautomatische koffiemachine met bonen: espresso
 • Pistonmachine: espresso

Koffiebonen kopen voor volautomaat

Met een koffiezetapparaat met bonen (volautomaat) zet je met één druk op de knop een espresso of een cappuccino. Je vult het reservoir met bonen en de machine maalt deze vlak voor de bereiding. Met een volautomatische koffiemachine geniet je dus altijd van verse koffie. Maar wat zijn nu de beste koffiebonen voor een volautomaat?

De beste bonenkoffie voor een volautomaat is een melange met een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. 20% robusta en 80% arabica. Voor de brandgraad raden we medium aan of donker wanneer je van een Italiaanse espresso houdt.

Welke koffiebonen voor een espressomachine (piston)?

Voor wie een pistonmachine gebruikt raden we aan om met verschillende koffies te experimenteren. Sommige koffie-liefhebbers kiezen voor 100% arabica koffiebonen, terwijl andere voor een melange kiezen met 20% robusta en 80% arabica. Zoals eerder aangegeven zorgt de robusta voor een mooie crèmelaag op je espresso. 

De beste filterkoffie

Voor filterkoffie kies je voor een lichte of medium gebrande koffiebonen. Het is mogelijk om voorgemalen filterkoffie in de supermarkt te kopen, maar wij raden aan om de koffie altijd thuis zelf te malen. De maalgraad voor filterkoffie is belangrijk: kies voor een grove maling, maar ook weer niet te grof. Voor filterkoffie raden we eigenlijk altijd arabica koffiebonen (single origin) aan.

De lekkerste koffiebonen voor handmatige zetmethoden

Voor het beste resultaat met handmatige zetmethoden raden wij een lichte of een medium brandgraad aan. Bij handmatige zetmethoden kies je bijna altijd voor 100% arabica koffiebonen.

Bonenkoffie merken

Koffiebonen kopen doe je online, in de supermarkt, bij een koffiebranderij of bij de lokale koffiebar. Op het internet en in de supermarkten vind je veel commerciële merken die op grote schaal koffie produceren, wat ten koste kan gaan van de smaak. Voor de lekkerste koffiebonen kies je voor ambachtelijke koffie van een lokale koffiebranderij of een lokale koffiebar. 

Omdat er teveel koffiebranderijen zijn in Nederland, benoemen we hieronder alleen de bekende koffiebonen merken en huismerken.

Koffiebonen merken:

 • Lavazza koffiebonen
 • Douwe Egberts koffiebonen
 • Starbucks koffiebonen
 • Segafredo koffiebonen
 • Illy koffiebonen

Huismerken:

 • Lidl koffiebonen
 • La Place koffiebonen
 • AH koffiebonen
 • Aldi koffiebonen


Bekijk hier ons overzicht met bekende en minder bekende koffiemerken.

Koffiebonen test: welke koffiebonen kopen?

In de toekomst zullen wij verschillende soorten koffiebonen gaan testen. Tot die tijd is het voor ons lastig om een uitspraak te doen over wat nu precies de lekkerste koffiebonen zijn. Zoals eerder aangegeven raden wij koffiebonen van de lokale koffiebranderij aan. Deze zijn met liefde gebrand en zijn altijd vers. 

Voor onze koffiebonen test moet je dus nog even geduld hebben. Wil je deze niet missen? Laat dan hieronder je e-mailadres achter. 

Proefpakket koffiebonen

Meningen verschillen. De één houdt van een donkere koffiebonen voor een sterke en krachtige espresso, terwijl de ander liever voor licht gebrande koffie kiest. De beste manier om erachter te komen welke koffiebonen jij het lekkerst vindt is door een proefpakket bonen met verschillende soorten bonen te bestellen, waarbij je verschillende soorten koffie kunt proeven. 

Koffiebonen bestellen, waar doe je dat?

Wij raden het af om bonenkoffie in de supermarkt te kopen, aangezien deze hier ligt te verjaren en dus niet zo vers meer is. De lekkerste koffie bestel je online bij baristaworden.nl of koop je bij de plaatselijk koffiebranderij of koffiebar. 

Ons assortiment met verse koffiebonen

Ook wij verkopen verse koffiebonen, gebrand bij een lokale branderij in Apeldoorn. Bekijk hieronder ons assortiment.

Koffie abonnement afsluiten

Heb je jouw favoriete koffiebonen gevonden en weet je hoeveel koffie er maandelijks bij jou doorheen gaat? Dan kan het handig zijn om voor een koffie abonnement te kiezen, zodat je nooit meer zonder koffie komt te zitten. De koffie wordt wekelijks of maandelijks bij jou thuis geleverd. Doordat je meerdere pakken koffie per keer besteld hoef je vaak geen verzendkosten te betalen. De kosten worden automatisch van je rekening geschreven en je kunt het koffie abonnement ieder moment stopzetten. 

Hallo! Ik ben Frank.
Het persoon achter baristaworden.nl.

Als koffiefanaat test ik verschillende typen koffiezetapparaten en bonen waarmee ik de keuze voor jou makkelijker hoop te maken.

Stuur me gerust een mailtje als je er niet uit komt.Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffiebonen?

Arabica wordt gezien als de kwaliteitskoffie met aromatische en zoete smaken. Robusta groeit in lagere gebieden, bevat meer cafeïne en smaakt meer bitter. Lees meer..

Wat betekent brandgraad en waarom is het belangrijk?

Met de brandgraad duidt je aan hoe lang de koffieboon in de oven heeft gelegen. Hoe langer de koffieboon geroosterd wordt, hoe minder smaken er over blijven. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen een lichte, medium en donkere branding. Lees meer..

Wat kost 1 KG koffiebonen gemiddeld?

Koffiebonen starten met een kiloprijs vanaf 15 euro en kunnen oplopen tot honderden euro’s voor een kilo. Kwaliteitskoffie start vanaf 20 – 25 euro per kilo. Lees meer..

Wat is versgemalen koffie en waarom is het beter?

Bij versgemalen koffie worden de bonen vlak voor bereiding gemalen. Gemalen koffie verliest direct smaak en dus is het beter om de bonen vlak voor de bereiding te malen. Lees meer..