Koffiecultuur in Cambodja

Koffie origines
Bijgewerkt op 05 apr 2023

De koffiecultuur in Cambodja is op dit moment sterk in opkomst, dankzij het tropische klimaat, de bergachtige gebieden en de groeiende vraag naar goede, lokaal geteelde koffie. Er zijn veel lokale koffiebranders die samenwerken met lokale koffiewinkels die hun klanten lokaal geteelde koffie tegen redelijke prijzen willen aanbieden. De Cambodjaanse samenleving verandert en wordt op haar beurt welvarender dankzij deze snelgroeiende sector.

De toename van digital nomads die Cambodja bezoeken, heeft de lokale economie doen groeien en heeft gezorgd voor een grotere behoefte aan koffietentjes met kwaliteitskoffie, comfortabele werkruimtes en toegang tot snel internet. Cambodja zelf wordt gezien als een land dat vriendelijk is naar buitenlanders toe dankzij hun meegaande cultuur, heeft een heerlijk warm klimaat en maakt Visum Cambodja aanvragen het verkrijgen van een visum om Cambodja binnen te komen  vrij eenvoudig.

Deze drie factoren hebben samen gezorgd voor de ideale omgeving. Toeristen komen graag naar Cambodja, niet alleen om van het klimaat te genieten, maar ook van de lokale gerechten en dranken, en dan met name de lokaal geteelde koffie. De lokale koffiebranders zien een toenemende vraag naar koffie van hoge kwaliteit en een nieuwe waardering voor lokaal geteelde koffie. Bovendien ziet de Cambodjaanse regering een toename van Kosten van het visum Cambodja inkomsten uit visumaanvragen van reiziger die als toerist en als digital nomads naar Cambodja willen reizen. 

Cambodjaanse Robusta Bonen

Een reis naar Cambodja betekent dat je kunt profiteren van de unieke en opbloeiende koffiecultuur. In Cambodja wordt namelijk koffie geoogst en gebrand. Ze verbouwen vooral Robusta-koffie, terwijl het grootste deel van de westerse wereld de voorkeur geeft aan Arabica-bonen. De natuurlijke omstandigheden in het Kardemomgebergte, het Olifantsgebergte en het Phnom Kong Rei-gebergte zijn ideaal voor de teelt van Robusta-bonen, die tussen de 610 en 915 meter boven de zeespiegel worden geteeld. 

De Robusta-bonen die in deze streken van Cambodja worden geteeld, worden vaak geroosterd met boter of margarine om de bonen een zoetere smaak te geven. Soms worden Robusta-bonen als minder verfijnd beschouwd dan Arabica-bonen, maar Robusta wordt het meest gebruikt in espressomelanges omdat wordt aangenomen dat ze een crema van hoge kwaliteit opleveren. De Robusta-planten zelf zijn steviger en beter bestand tegen ziekten dan de Arabica-planten.

Een van de populairste manieren om koffie te drinken in Cambodja is een specifieke ijskoffiemethode. Meestal wordt een pour-over methode gebruikt waarbij de koffie in totaal 3-4 keer over dezelfde gemalen bonen wordt gegoten om een zo sterk mogelijke smaak te krijgen. Dit is vrij intens omdat de Robusta-bonen zelf sterk genoeg zijn.  De koffie wordt echter over ijs en gezoete gecondenseerde melk gegoten, wat een mooi contrast vormt met de bittere en sterke smaken van de Robusta-bonen. 

Koffiecultuur in Cambodja

Veel van de huidige behoefte aan goede koffie in Cambodja komt van de jongere generaties. Zij zijn meer gewend aan reizen en studeren in het buitenland, waardoor ze kennis hebben gemaakt met het idee van gezellige cafés en een goede kop koffie. De laatste jaren is er een enorme toename van koffietentjes die gespecialiseerd zijn in kwaliteitskoffie in combinatie met een of twee lekkernijen. Het is ook heel gewoon om op de meeste hoeken straatverkopers te zien die verschillende soorten koffie verkopen. 

IJskoffie is meestal de meest voorkomende vorm van koffie in Cambodja, vanwege het hete en vochtige klimaat. Het is zeldzaam om jongere Cambodjanen warme koffie te zien drinken op overwegend warme dagen. Veel jongeren brengen het grootste deel van hun dag door in moderne koffieshops, omdat het een ideale plek is om af te spreken met vrienden, af te koelen met een ijskoffie en te genieten van airconditioning en gratis snel internet. Het idee van gratis Wi-Fi op deze locaties is nog populairder geworden door de toename van digital nomads in Cambodja. 

Veel werknemers maken gebruik van chique cafés en drinken een goede kop koffie, lunchen wat en nemen een pauze om te kletsen met andere vrienden die hetzelfde doen. Omdat de koffiecafécultuur een relatief nieuwe en bloeiende markt is, is het niet moeilijk om gebrande koffie van goede kwaliteit, mooie sfeervolle locaties en gratis voorzieningen te vinden. Door de toestroom van nieuwe en opkomende bedrijven zijn de prijzen concurrerend en redelijk, en de meeste winkeliers weten dat mensen die in hun koffiezaak werken voor terugkerende klanten zorgen. 

Digital nomads in Cambodja

De Cambodjaanse regering heeft geïnvesteerd in het creëren van een gastvrije omgeving voor digital nomads en potentiële toeristen. Veel van de steden hebben hun gebouwen en infrastructuur verbeterd en het aantal reizigers die niet slechts voor een paar dagen naar Cambodja reizen, maar er een paar maanden of zelfs jaren genieten van alles wat Cambodja te bieden heeft, is toegenomen. Hoewel Cambodja nog steeds wordt beschouwd als de droom van elke backpacker, heeft de toeristische sector ook oog gekregen voor reizigers die ook een gewone baan hebben en toch van hun leven willen genieten terwijl ze werken en profiteren van de mogelijkheid om op afstand te werken. 

Het komt steeds vaker voor dat koffietentjes gevuld zijn met expats die ijverig op hun laptop werken en niet alleen genieten van lokaal verbouwde koffie en unieke recepten, maar ook van de voorzieningen die de etablissementen bieden, zoals snel internet, comfortabele werkruimtes en airconditioning of ventilatoren. Het is een relatie waarvan zowel de reizigers als de ondernemers profiteren, die hun bedrijf zien groeien en bloeien dankzij de toename van digital nomads die Cambodja bezoeken. 

Visums voor reizen naar Cambodja

Of je nu als digital nomad in Cambodja wilt werken of gewoon een paar weken als toerist door het land wil trekken, er zijn veel mogelijkheden om naar Cambodja te reizen. Het meest voorkomende visum voor reizigers is het elektronische visum Cambodja. Dit visumaanvraagformulier is eenvoudig in te vullen en neemt slechts enkele minuten in beslag. Met een geldigheidsduur van 30 dagen biedt het visum Cambodja voldoende tijd om door het land te reizen en verschillende bezienswaardigheden te verkennen en enkele koffietentjes te bezoeken. Voor jonge backpackers, koffieliefhebbers of gewoon als toerist is het visum Cambodja de ideale keuze. Zelfs als je van plan bent om met familie of vrienden te reizen, kun je een groepsaanvraag indienen, wat het proces nog eenvoudiger maakt omdat veel van de benodigde informatie maar een keer hoeft te worden ingevuld. 

Voor digital nomads is een 30-dagen visum misschien niet de beste keuze. Als je van plan bent om door Azië te reizen om de verschillende koffiesoorten in deze landen te ervaren, dan is een verblijf van 30 dagen in Cambodja misschien meer dan genoeg. Met het gewone visum Cambodja kun je een verlenging van 30 dagen aanvragen als je eenmaal in Cambodja bent. Maar als je je voor een paar maanden in Cambodja wilt vestigen en wilt profiteren van de gastvrije koffiecultuur, kun je ook een zakelijk e-visum aanvragen dat ook 30 dagen geldig is, maar een extra mogelijkheid heeft om het visum met een jaar te verlengen. 

Waar wil je over lezen?

Koffie origines