Koffiedik: 4 tips om je koffieprut her te gebruiken

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Gooi je net als de meeste mensen de koffieprut uit je koffiezetapparaat rechtstreeks in de prullenbak? Zonde! Er zijn namelijk veel dingen die je met koffiedik kunt doen, maar veel daarvan zijn omslachtig of werken minimaal. We willen jouw tijd niet verspillen en dus hebben we onze lijst teruggebracht tot 4 praktische en eenvoudige manieren om koffiedik te hergebruiken. Laten we snel beginnen..


#1 Gebruik koffiedik als compost

Koffiedik gebruiken als compost

Koffiedik is een prima aanvulling voor compostbakken en tuinen. In de tuiniers wereld krijgt koffiedik het label ‘’groen’’oftewel zeer rijk aan stikstof. Wormen houden van stikstofrijke grond, wat weer goed is voor het wegvoeren van het water (drainage). Heb je last van wormen die aan het gewas van je moestuin zit te eten? Dan is het wellicht een goed idee om het gebruik van koffiedik in je compost te beperken.

Koffiedik is ook rijk aan magnesium, kalium, calcium en andere vitaminen en mineralen. Gebruik koffieprut als mest door kleine hoeveelheden in je tuin te strooien. Wél even belangrijk: zorg er wel voor dat je het gebruik van koffiedik beperkt bij planten die minder baat hebben bij de hogere zuurgraad afkomstig van de koffie.


#2 koffie scrub

Koffie scrub

De korrelige textuur en de zure inhoud van koffiedik zorgen ervoor dat het geweldige scrubs zijn. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten maak je jouw eigen lichaamsscrub. 

Meng deze ingrediënten uit je  keuken en bewaar ze in een mason jar.

  • 3 theelepels Gebruikte koffiedrab
  • 1 eetlepel natuurlijke olie (kokosnoot of koudgeperste olijfolie)
  • 1 theelepel bruine suiker

Ook voor mannen met een baard is koffiescrub een uitstekende manier om je baardharen en de onderliggende huid te verzorgen. Zo verwijder je de dode huidcellen, waardoor actieve ingrediënten uit bijvoorbeeld een baardolie beter opgenomen kunnen worden.


#3 Neutraliseer stinkende geuren

Koffiedik in de koelkast

Koffiedik zuigt graag alle geuren om zich heen op. Daarom moet je koffiezakken altijd gesloten houden – je wilt niet dat je verse bonen naar iets anders smaken dan de heerlijke koffie aroma’s. 

Als je de koffiebonen gebruikt hebt, kun je deze eigenschap in je voordeel gebruiken.

Doe wat gedroogd koffiedik in een ondiepe container  en zet deze achter in je koelkast. Het zal de geur van iets dat ernstig bederft niet maskeren, maar het helpt om je koelkast fris te laten ruiken. Hetzelfde geldt voor een stinkend toilet of stinkende sokken! 

Gooi een paar eetlepels bezinksel in de afvoer, gevolgd door twee druppels zeep en kokend water. Dit breekt het vet af, maakt de pijp schoon en vermindert afvoergeurtjes. Doe dit niet vaker dan een paar keer per maand om verstoppingen te voorkomen.

Lees ook: tips om koffiebonen te bewaren.


#4 Insecten en ongedierte bestrijden

Koffie tegen insecten

Bepaalde bestanddelen van koffie, zoals cafeïne en diterpenen, kunnen zeer giftig zijn voor insecten. Daarom kun je koffiedik gebruiken om insecten te verjagen.

Ze zijn effectief tegen muggen, fruitvliegjes en kevers, en ze kunnen ook helpen om ander ongedierte weg te houden. 

Om koffiedik als insecten- en ongedierte werend middel te gebruiken, zet je gewoon een kommetje met koffiedik op de gewenste plek neer. 

Last van naaktslakken? Strooi een beetje opgedroogde koffie op de plekken in de tuin waar deze slakken graag komen.

Conclusie: gooi koffiedik dus niet weg!

Na het lezen van dit artikel weet je dat je talloze dingen kunt doen met gebruikte koffie. Waarom het dan nog weggooien? Hoe gebruik jij koffiedik? Voel je vrij om mij een mailtje te sturen als je tips hebt voor onze lezers. 

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen