Overzicht met koffiemerken 2022

Bijgewerkt op 02 okt 2022

Wie het woord ‘koffiebonen’ intypt in de zoekmachine komt ontzettend veel koffiemerken tegen. Door het grote aanbod met koffie merken wordt het kiezen er niet makkelijker op. Het bekendste koffiemerk in Nederland is natuurlijk Douwe Egberts. Betaal je liever iets meer voor verfijnde kwaliteit? Koop dan je koffiebonen bij lokale branderijen. 

In de laatste jaren zijn er ontzettend veel koffiemerken (branderijen) bijgekomen: teveel om allemaal te behandelen. Op deze pagina besteden we daarom aandacht aan de grote koffiemerken. 

Wat is het beste koffiemerk?

Het antwoord op deze vraag blijft natuurlijk subjectief. Iedereen heeft een andere smaak en zal deze vraag dus anders beantwoorden. Wij zijn van mening dat je de beste koffie bij lokale branderijen koopt. Het probleem met koffie uit de supermarkt is dat deze lang niet zo vers meer is. Koffiebonen blijven namelijk vers tot 6 a 8 weken na de branddatum. 

Bij koffiebonen merken van lokale branderijen staat (bijna) altijd een branddatum op de verpakking vermeldt. Zo weet je of de koffie nog vers is. 

Commerciële koffiemerken

Bij commerciële koffie merken denken we aan grote koffiebranderijen die koffie in grote hoeveelheden inkopen en verwerken (branden). De bekendste koffiemerken in Nederland zijn Douwe Egberts, Lavazza en Illy. Deze koffiemerken koop je in de supermarkt of online. Hieronder vind je een overzicht met de bekendste commerciële koffiemerken. 


Douwe Egberts koffiebonen

Douwe egberts koffie
Het assortiment van Douwe Egberts

Douwe Egberts is opgericht door Jacob Egberts in Joure, Friesland. In 1978 werd het overgenomen door een Amerikaanse bedrijf genaamd Sara Lee. Douwe Egberts verhandeld koffiebonen, thee en andere levensmiddelen. Naast de verkoop van koffie voor consumenten is Douwe Egberts ook groot geworden met koffie liquid, genaamd Cafitesse koffie bedoeld voor bedrijven. 

Bekijk het assortiment van Douwe Egberts.


Lavazza koffiebonen

Het “speciality koffie” assortiment van Lavazza

Lavazza is een van de grootste koffiebranderijen in de wereld. Gek op Italiaanse koffie? Dan zit je met Lavazza koffie wel goed. Luigi Lavazza opende zijn eerste winkel in Turijn, Italië in 1895. Het koffiemerk is niet alleen groot geworden met de verkoop van koffiebonen, maar ook met koffiemachines voor thuisgebruik en de horeca. 

Bekijk het assortiment van Lavazza.


Segafredo koffiebonen

sagefredo coffee beans
Advertentie van Segafredo

Eveneens een Italiaans koffiemerk. Net als Lavazza is Segafredo een van de grootste koffieproducenten in de wereld. Bij Segafredo ben je aan het juiste adres voor een echte Italiaanse espresso. Naast koffiebonen verhandeld het gemalen koffie, capsules, koffiepads en thee. 

Bekijk het assortiment van Segafredo.


Melitta koffiebonen

De koffiebonen van Melitta

Melitta, een Duits koffiemerk, is groot geworden door de verkoop van filterkoffiezetapparaten en de papieren koffiefilters voor filterkoffie. Vandaag de dag is Melitta een bekend merk op het gebied van koffiemolens, volautomatische koffiemachines, handmatige zetmethoden zoals de cafetiere, waterkokers, melkopschuimers en professionele espressomachines voor de horeca. Melitta behoort momenteel tot een van de grootste spelers in de wereld op het gebied van koffie en koffieapparaten. 

Bekijk het assortiment van Melitta.


Illy koffiebonen

Illy koffiebonen

Drink je een bakje koffie in een restaurant dan is de kans groot dat deze gemaakt is met Illy koffiebonen. Illy is net als Lavazza en Segafredo een Italiaanse koffieproducent. Het verkoopt koffiebonen, gemalen koffie, capsules en oploskoffie. Naast de verkoop van levensmiddelen richt het zich ook op de verkoop van handmatige koffiemachines en koffiecupmachines voor thuis. Het bedrijf heeft meerdere franchise winkels / cafés in Nederland gevestigd. 

Bekijk het assortiment van Illy.


Starbucks koffiebonen

Starbucks voor thuis
Het premium assortiment van Starbucks

Ben je een echte fan van Starbucks koffie? Dan koop je Starbucks koffiebonen in een Starbucks vestiging of bestel je deze online. Starbucks biedt verschillende soorten koffie aan uit meerdere regio’s. Ook kun je bij Starbucks de brandgraad kiezen, namelijk licht, medium of donker gebrand. Maak je gebruik van een Nespresso apparaat? Probeer dan eens de capsules van Starbucks die overigens een stuk voordeliger zijn dan Nespresso capsules. 

Bekijk het assortiment van Starbucks


L’OR koffiebonen

L’or koffiebonen

L’OR koffiebonen worden gebrand in Frankrijk. L’OR staat voor goud. Het Franse bedrijf biedt koffiebonen aan uit Guatemala, Colombia, India, Papua en Brazilië welke het over de hele wereld verkoopt. L’OR was een van eerste koffiemerken die met een alternatief kwam voor de Nespresso capsules. Het koffiemerk verkoopt haar koffiebonen in de supermarkt, op haar eigen websites en via andere partijen online. 

Bekijk het assortiment van L’Or.


Australian Homemade

australian koffiebonen
Australian koffiebonen

Bij Australian homemade bij je aan het juiste adres voor levensmiddelen die voor het gouden randje in het leven zorgen namelijk koffie, thee, chocolade en cacaopoeder. Het koffiemerk verkoopt biologische koffie, decafe koffiebonen, Single Origin koffiebonen, gemalen koffie en koffiepads welke geschikt zijn voor pistonmachines. Ondanks de naam je anders doet vermoeden is Australian Homemade een Nederlands bedrijf.

Bekijk het assortiment van Australian.


Pellini Caffè Koffiebonen

Pelinni

Voor de Italiaanse koffieliefhebbers is Pellini Caffe koffiebonen de juiste keuze. Het koffie merk verkoopt koffiebonen, gemalen koffie, capsules voor Nespresso en Dolce Gusto en koffiepads. Pellini verkoopt Arabica en robusta koffie en melanges met een combinatie van deze twee koffiesoorten. Pellini Caffe mag zich op dit moment een van de grootste koffieproducent ter wereld noemen. 

Bekijk het assortiment van Pellini.


Kaldi koffiebonen

Kaldi is met 29 vestigingen goed vertegenwoordigd in Nederland. Het verkoop alles gerelateerd aan koffie en thee. Via franchise is het mogelijk om je eigen mobiele koffiebar samen met Kaldi te starten. Naast de verkoop van koffiebonen, koffie capsules en oploskoffie ben je bij Kali aan het juiste adres voor koffiemachines, bonenmalers, melkopschuimers en handmatige zetmethoden. Je koopt Kaldi koffie bonen in een van de vestigingen of online. 


Lokale koffiebranderijen

Dat koffie nog populairder begint te worden, blijkt wel uit het aantal koffiebranderijen. In de laatste jaren zijn er ontzettend veel lokale koffiebranderijen bijgekomen. Met name micro koffiebranderijen die zich op kwaliteit richten en minder op kwantiteit. Koffie van commerciële koffiemerken kan prima smaken, maar wie voor een verfijnde smaak kies je voor lokale koffiemerken. Waarom? Dat lees je hieronder:

  • Met liefde gebrand. 
  • In kleine batches gebrand: wat de kwaliteit van de koffie ten goede komt.
  • Verse koffiebonen: de branddatum staat altijd op de verpakking vermeldt.
  • Direct trade: de koffie wordt vaak rechtstreeks bij de koffieboer ingekocht, wat het makkelijker maakt om de kwaliteit te waarborgen. Daarbij ontvangt de boer een betere prijs.

Omdat er zo ontzettend veel lokale branderijen bij zijn gekomen, is het lastig om deze allemaal op te noemen. Hieronder vind je daarom de bekendste lokale koffiemerken. 


De brandzaak

Opgericht door twee broers uit Rotterdam. Het motto is ‘door het vuur voor koffie’. De Brandzaak investeert veel tijd in het vinden van de beste koffiebonen. Zo bieden ze 100% Single Origin arabica koffiebonen aan uit Brazilië, Costa Rica, Honduras, Guatemala, Peru en Ethiopië. Single Origin betekent dat de koffie uit een regio of streek komt. Versheid staat voorop bij de Brandzaak en dat proef je direct. Op de verpakking staat altijd een branddatum vermeldt. De koffiebonen zijn alleen heel te verkrijgen (niet voorgemalen), daaruit blijkt wel hoe hoog verse koffie in het vaandel staat bij de twee broers. 


Zwartekoffie

Bij Zwartekoffie uit Apeldoorn kopen ze de koffie direct bij de boer in. De eigenaar heeft een aantal jaar doorgebracht in Costa Rica en hier een netwerk met koffieboeren opgebouwd. Het voordeel van direct trade is dat Zwartekoffie meer controle heeft over de kwaliteit. Het assortiment is wat klein, maar dat komt de kwaliteit nu juist ten goede. Bij Zwartekoffie koop je 100% arabica licht gebrand, espresso koffiebonen of een melange met arabica en robusta koffiebonen speciaal gebrand voor volautomaten.


Moyee koffiebonen

Moyee is een van de bekendste koffiebranderijen in Nederland. Het Amsterdamse koffiemerk heeft de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en veel bekendheid opgebouwd. Bij Moyee gaan ze een stapje verder dan het keurmerk Fairtrade koffie. Het idee is om een 50/50 balans te creëren tussen de koffieproducten en de consument. Zo ontvangt de koffieproducent of koffieboer 300% meer dan het anders zou krijgen. Dit krijgt Moyoo voor elkaar door de koffie direct bij de koffieboer in te kopen. De Moyee koffiebonen zijn allemaal afkomstig uit Ethiopië, zowel het branden als het verpakken vindt hier plaats. 


White Label Coffee

Een Amsterdamse koffiebranderij met twee eigen koffiezaken in hartje Amsterdam. De koffies van White Label Coffee wordt wereldwijd geprezen voor de kwaliteit van de koffie. En dat niet alleen, naast het selecteren en branden van goede koffiebonen betaald het de boer ook nog eens een eerlijke prijs. Dit is mogelijk omdat ze direct bij de boer inkopen. De koffiebonen van White Label zijn alleen verkrijgbaar op hun eigen website of de koffiebarretjes in Amsterdam. 


Lot Sixty One

Lot Sixty One eigenaar is geboren in Sydney, opgegroeid in New York en brand zijn koffie vandaag de dag in Amsterdam. De koffie wordt in Amsterdam gebrand en in de fysieke zaken of online verkocht. Kwaliteit staat bij Lot Sixty One hoog in het vaandel. Maar dat niet alleen, het wil met zo weinig mogelijk impact op de natuur iedereen van de beste koffie voorzien. En dat lukt ze aardig. 


Koffiebonen huismerken

Naast grote commerciële merken en lokale koffiebranderijen hebben we ook huismerken zoals Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl koffiebonen. De kwaliteit van huismerken doet vaak weinig onder aan de kwaliteit van de grote spelers en vaak ben je ook nog eens goedkoper uit. Hieronder volgen de meest populaire huismerken op het gebied van koffiebonen. 


Perla koffiebonen door Albert Heijn

Ah koffiebonen worden verkocht onder het merknaam Perla. Sinds 1895 worden alle huisblends van Albert Heijn in een eigen koffiebranderij gebrand. De Perla koffiebonen zijn beschikbaar in verschillende melanges, brandingen en geschikt voor iedere zetmethode. Naast de verkoop van koffiebonen verkoopt Perla ook gemalen koffie, biologische koffie en capsules voor een Nespresso en Dolce Gusto koffiemachines. Het gros van de ah koffiebonen is afkomstig uit Tanzania. 


Lidl koffiebonen

Bij de Lidl ben je aan het juiste adres voor betaalbare koffiebonen, gemalen koffie, koffiepads en capsules compatibel met Nespresso en Dolce Gusto capsules. Lidl koffiebonen kwamen als beste uit de koffiebonen test van het RTL-programma Editie NL, waarbij o.a. 100% arabica koffiebonen werden getest van Jumbo, Albert Heijn, La place en Lavazza. Lidl koffiebonen waren dus niet alleen het beste, maar ook nog eens het voordeligst.


Aldi koffiebonen

Aldi koffiebonen worden onder twee verschillende merknamen aangeboden, namelijk Moreno koffiebonen. Deze koffiebonen worden volgens Italiaanse wijze gebrand en zijn dus uitstekend geschikt voor een Italiaanse espresso. Naast koffiebonen en gemalen koffie verkoopt Aldi ook koffiepads en capsules voor koffiecupmachines. Ben je een verfijnde koffieproever? Dan kies je voor het koffiemerk Markus, dat alleen 100% arabica koffiebonen aan biedt.


Op zoek naar cafeïnevrije koffie, koffiebonen proefpakket, koffie abonnementen of koffiebonen aanbiedingen?

Ons assortiment met verse koffiebonen

Ook wij verkopen verse koffiebonen, gebrand bij een lokale branderij in Apeldoorn. Bekijk hieronder ons assortiment.