Smaakt de koffie anders? Grote kans dat jouw koffiemolen een grondige schoonmaakbeurt kan gebruiken. Bij het malen van koffiebonen blijven namelijk koffieresten (met name oliën) achter. Elke keer dat je de koffiemolen gebruikt stapelen de resten zich op, wat op een gegeven moment een bittere smaak aan de koffie meegeeft. Een koffiemolen schoonmaken is zeker niet het leukste om te doen, maar het hoort toch een beetje bij de hobby.

In het kort
In dit artikel gaan we er even vanuit dat je in bezit bent van een (semi-) professionele koffiemolen. Dit is een bonenmaler met platte of conische maalschijven, maar je kunt ons stappenplan ook gebruiken voor goedkopere koffiemolens met mesjes (vaak zijn die wel wat minder makkelijk uit elkaar te halen).
Het belang van goed onderhoud
Je koopt een koffiemolen om van versgemalen koffie te genieten. Om het maximale uit je koffie te halen is het belangrijk de koffiemolen en de maalschijven goed schoon te houden. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor de levensduur van een koffiemolen. Goed onderhoud wordt beloond met een lange levensduur!
Dagelijkse schoonmaak
Dagelijkse schoonmaak is misschien nog wel belangrijker dan een grondige schoonmaak. Door jouw koffiemolen dagelijks goed te onderhouden, hoef je minder vaak een grondige schoonmaak uit te voeren. Voor dagelijks onderhoud raden we aan om alle koffieresten in het bonenreservoir, de maalschijven en rondom de koffiemolen met een kwast schoon te vegen.
Grondige schoonmaak
Afhankelijk van het gebruik en of je dagelijks jouw koffiemolen schoonmaakt, raden we één à twee keer per maand een grondige schoonmaak aan. Gebruik je een koffiemolen heel intensief (zoals in een cafe) dan raden we aan de molen eens in de 3 – 4 dagen uitgebreid schoon te maken. Hieronder volgt het stappenplan voor een grondige schoonmaakbeurt.
Zetmeel of rijst gebruiken?
Op sommige websites wordt aangeraden om je koffiemolen schoon te maken met droge rijst of droog brood. De zetmelen absorberen de achtergebleven vetresten van de koffie. Op verschillende blogs valt te lezen dat je hiermee de koffiemolen snel en zonder al teveel moeite kunt schoonmaken. Wij hebben dit zelf nog niet geprobeerd en zullen het dus ook niet aanraden. Mogelijk blijven de vermalen rijstkorrels achter die vervolgens lastig te verwijderen zijn. Ook kan het zijn dat fabrikanten de garantie laten vervallen.
Wil je het toch eens proberen, overweeg dan speciale schoonmaak korrels. DIt werkt in principe hetzelfde; alleen is de kans dat kleine deeltjes achterblijven kleiner dan bij het gebruik van rijst.
Wij raden dus vooral een traditionele schoonmaakbeurt aan; waarvan we de stappen hieronder verder toelichten.
Stappenplan: hoe maak je een koffiemolen schoon?
Benodigde tijd: 30 minuten
Stappenplan Koffiemolen Schoonmaken
- Haal de stekker uit het stopcontact:
Logisch, maar wel belangrijk. Veiligheid staat voorop!
- Haal de koffiemolen uit elkaar
lees eerst de handleiding welke onderdelen je kunt ontkoppelen voor de schoonmaakbeurt. Het zou mogelijk moeten zijn om het bonenreservoir te verwijderen en de maalschijven. Idealiter haal je de maalschijven ook uit elkaar, zodat je deze grondig kunt schoonmaken. Om de koffieresten ‘los’ te maken kun je de onderdelen een keer heen en weer schudden.
- Gebruik een kwast en een doek
Probeer de onderdelen eerst met een droge kwast schoon te vegen. Vervolgens gebruik je een vochtige doek om de koffie oliën te verwijderen. Voor het schoonmaken van de maalschijven kun je ook een stofzuiger gebruiken; zorg er wel voor dat je alle kleine onderdelen even apart legt.
- Laat alle onderdelen goed drogen
voordat je de koffiemolen weer in elkaar zet, laat je alle onderdelen goed drogen. Dit is belangrijk, anders kan er roest ontstaan of worden de koffiebonen of de gemalen koffie nat, wat de smaak van de koffie niet ten goede komt. Je droogt de onderdelen met een droge doek of laat ze even op het aanrecht liggen.
- Zet de koffiemolen weer in elkaar
het verschilt per koffiemolen hoe makkelijk het de- en monteren is. Als je het eenmaal een keer gedaan hebt, is het de volgende keer een stuk makkelijker.
Tip: Elke koffiemolen is anders en dus is het een goed idee om de instructies van de fabrikant te lezen.

Conclusie: goed onderhoud is belangrijk!
Goed onderhoud komt de smaak van de koffie echt ten goede. Vraag je je af waarom de koffie zo bitter smaakt dan wordt dit (vaak) door oude koffieresten veroorzaakt. Niet alleen in de koffiemolen, maar ook in de tamper, filterhouder en de koffie uitloop. Daarbij ga je gewoon veel langer plezier hebben aan je (dure) koffiemolen wanneer je deze goed onderhoud – dit geldt eigenlijk voor alle soorten keukenapparatuur.
Ten eerste is dagelijks onderhoud belangrijk; waarbij je de koffieresten verwijderd. Een grondige schoonmaakbeurt raden we 1 – 2 keer per maand aan, afhankelijk van het gebruik en hoe vet de koffiebonen zijn.