Een koffiemolen tweedehands kopen: is dit een slim idee?

Koffiemolen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Met een koffiemolen breng je je kopje koffie naar een ander niveau. Je koffiebonen pas voor de bereiding malen, levert veel meer smaken en aroma’s op dan wanneer je voorgemalen koffie koopt. Maar een goede koffiemolen kan best wat geld kosten en niet iedereen heeft hier budget voor of zin om zoveel geld neer te leggen. Nu overweeg je om een koffiemolen tweedehands te kopen, maar is dit nu wel een goed idee?

Koffiemolen tweedehands: waarom?

Een professionele of een goede koffiemolen voor het maken van een espresso kan best wat geld kosten. Als je eens in onze TOP-10 kijkt met de beste bonenmalers geef je al gauw meer dan 200 euro uit. Niet iedereen zit hier om te wachten en dus is dit de voornaamste reden om een koffiemolen tweedehands op bijvoorbeeld Marktplaats.nl te kopen.

Ook kun je een tweedehandse koffiemolen kopen die nieuw onbetaalbaar zijn. Stel je koop een tweedehandse koffiemolen met een nieuwwaarde van 1.000 euro. Dan kun je daar toch een hoop geld op besparen.

Wél of niet doen?

Het is goed om je af te vragen of het slim is een koffiemolen tweedehands op Marktplaats te kopen. Het gevaar is natuurlijk dat je een product koopt die al defect is of die zich aan het einde van zijn levensduur bevindt. Goedkoop kan dan al snel duurkoop worden. Wanneer is het wel slim om een koffiemolen tweedehands te kopen en wanneer niet?

Niet: budget koffiemolens

Voor mij is de regel heel simpel: heb je jouw pijlen gericht om een budget koffiemolen van commerciële merken zoals Philips, Krups of Siemens? Koop deze niet tweedehands. Alle onderdelen zijn vaak van plastic en de levensduur is überhaupt al kort. De kans dat je een defect product koopt is best groot en vaak bespaar je er maar weinig geld op.

Wél: hoogwaardige koffiemolens

De koffiemolens van bekende en professionele koffiemerken zoals Maxima, fiorenzato of Baratza kun je prima tweedehands kopen. Deze koffiemolens zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Ook is het vaak vrij eenvoudig om onderdelen te verkrijgen en te vervangen. Dit soort koffiemolens zijn nieuw vaak erg duur, dus kun je er mooi een zakcentje mee besparen.

Disclaimer: hiermee wil ik niet zeggen dat het altijd een goed idee is om een hoogwaardige koffiemolen tweedehands op Marktplaats te kopen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel de koffiemolen gebruikt is en of deze op de juiste manier onderhouden is.

Tips voor het kopen van een tweedehandse koffiemolen

Voordat je op zoek gaat naar een tweedehandse koffiemolen op Martplaats.nl hebben we nog een aantal tips:

  1. Ga eerst bij de verkoper langs: dit is belangrijk. Als je het via de post regelt, weet je nooit wat je krijgt. Je moet het eerst met eigen ogen zien en kunnen aanraken om de conditie van de koffiemolen te bepalen.
  2. Let goed op de conditie van de maalschijven: is er slijtage of zie je veel olieresten?
  3. Hoe schoon is de koffiemolen: kom je een vieze koffiemolen tegen dan zegt dit waarschijnlijk iets over hoe de maler onderhouden is.
  4. Zijn onderdelen makkelijk te verkrijgen: kijk goed om je de onderdelen bij de fabrikant kunt bestellen. Blijkt dit lastig te zijn dan is het beter om voor een ander merk te kiezen. Stel je voor dat je binnen een korte tijd iets moet vervangen, dan wil je natuurlijk wel dat de onderdelen snel en voor een betaalbare prijs te bestellen zijn.
  5. Profiel verkoper: kijk goed naar het profiel van de verkoper. Klopt het allemaal? In het beste geval koop je alleen iets van een verkoper die positief beoordeeld is door andere kopers.

Conclusie: een tweedehandse koffiemolen kopen risicovol?

Deels wel natuurlijk, want je weet nooit zeker wat je in huis haalt totdat je het voor een langere tijd hebt gebruikt. Vind je het iets te risicovol? Dan zou je ook voor een gereviseerde koffiemolen kunnen gaan. Deze koffiemolens zijn van top tot teen nagekeken. Je betaalt wel iets meer, maar krijgt er (vaak) ook garantie bij mocht er wel iets mis zijn.

Tot slot is het aan te raden om alleen een koffiemolen tweedehands te kopen wanneer je zelf een beetje handig bent. Stel je moet onderdelen vervangen dan is het wel handig als je dit zelf kunt doen. Als je dit moet laten doen, ben je namelijk ook weer extra geld kwijt.

Waar wil je over lezen?

Koffiemolen