Koffiepads of koffiecups: wat zijn de verschillen en welke koffie is lekkerder?

Koffiecupmachine
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Zowel met een Senseo als met een koffiecupmachine zet je met één druk op de knop een koffie naar keuze. Het gebruiksgemak bij beide koffiezetapparaten is groot: een kopje koffie is zo gezet en je bent weinig tijd kwijt aan de onderhoud en schoonmaak. Echter worden de termen koffiepads en koffiecups vaak door elkaar heen gebruikt. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen en welke koffie is beter van smaak?

Senseo koffiepads of capsules: wat zijn de verschillen?

Het principe of de techniek bij een Senseo of koffiecupmachine is vrijwel hetzelfde. Je plaatst de koffiepad of de capsule in het apparaat die vervolgens heet water door het koffieconcentraat of de koffiepad heen perst.

Er zit dus weinig verschil in het gebruik van een Senseo koffiemachine of een koffiezetapparaat met cups: je plaats de koffiepad / capsule in de machine, drukt op de startknop en de machine begint met de bereiding.

Ondanks dat de techniek hetzelfde is, zitten er veel verschillen in een koffiepad en de capsules voor een koffiecupmachine.

Prijs per kopje koffie

Waar een Senseo koffiepad ongeveer 11 cent kost, betaal je voor de officiële capsules van Nespresso en Dolce Gusto al gauw 30 cent per capsule. Gelukkig zijn er ook goedkopere capsules van B-merken te verkrijgen voor je koffiecupmachine vanaf 10 cent per capsule.

Smaak van de koffie

De meeste koffieliefhebbers zullen het erover eens zijn dat de koffie van Nespresso of Dolce Gusto goed smaakt. De koffie heeft een uitgesproken smaak, wat minder het geval is bij koffiepads. Wegens de prijs per kopje zou ik een koffiecupmachine aanraden aan de fijnproevers en Senseo voor mensen die veel koffie op een dag drinken.

Materiaal koffiepad vs. koffiecup

De capsules van Nespresso zijn van aluminium, van Dolce Gusto van plastic en een koffiepad bestaat uit een papieren filter met koffie. De capsules van B-merken zijn vaak van plastic, maar soms ook van aluminium.

Conclusie: met een koffiecupmachine houd je dus meer afval over dan bij een koffiepadmachine.

Aantal kopjes per zetbeurt

Met een koffiecupmachine zet je één kopje koffie per zetbeurt, terwijl je met een koffiepadmachine (vaak) 2 kopjes per zetbeurt kunt zetten.

Cappuccino zetten: verse melk of melkpoeder?

  • Koffiecupmachine: bij een Nespresso machine zet je een cappuccino met verse melk. Er zijn koffiecupmachines met een geïntegreerde melkopschuimer of een losse melkopschuimer. Bij Dolce Gusto capsules maak je gebruik van capsules met melkpoeder.
  • Koffiepadmachine: een cappuccino maak je met verse melk door een losse melkopschuimer te kopen of door speciale cappuccino koffiepads te kopen.

Conclusie: koffiepads of capsules kopen?

Voor de smaak zou ik een koffiecupmachine kiezen. Het koffieconcentraat in de capsules smaakt verfijnder dan de voorgemalen koffie in de koffiepads. Houd er wel rekening mee dat koffie zetten met een koffiecupmachine een stuk duurder is wanneer je de officiële capsules van Nespresso of Dolce Gusto gebruikt. Bekijk hier onze favoriete Nespresso machine of Dolce Gusto machines.

Waar wil je over lezen?

Koffiecupmachine