Koffievlek verwijderen: hoe doe je dat?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Een koffievlek in je kleren, dekbed of in de vloerbedekking na het drinken van een kopje koffie of het schoonmaken van je koffiebonen machine? Vervelend! Gelukkig hebben wij een aantal praktische tips om een koffievlek te verwijderen. 

1. Koffie vlek in het dekbed, tapijt of vloerbedekking?

Om een vlek uit het tapijt of de vloerbedekking te verwijderen leg je direct een schone handdoek of een stuk keukenpapier op de vloerbedekking. Laat deze een paar minuten liggen, zodat de koffie kan intrekken. De overgebleven vlekken verwijder je met een schoonmaakazijn gemengd met water. Hiervoor kun je het beste een plantenspuit gebruiken. Tot slot gebruik een schone handdoek waar het overgebleven water kan intrekken. 

2. Koffie vlek uit kleding verwijderen

Gebruik zout om koffievlekken uit je kleding te verwijderen. Strooi een ruime hoeveelheid zout over de plek waar de koffie zich bevindt. Laat deze een paar minuten intrekken en gebruik vervolgens een schoon doekje om de zout met de ingetrokken koffie te verwijderen.

Bij witte kleding kun je het beste azijn, baking soda of sodawater gebruiken. Baking soda gebruik je op dezelfde manier als zout. Sodawater breng je direct op de kleding aan én witte azijn mix je eerst met een beetje water. Zijn de vlekken na afloop nog steeds zichtbaar? Was de kleding dan met een beetje bleekmiddel.

3. Koffie vlek uit de bekleding in je auto

Drink je niet alleen koffie in huis, maar ook onderweg? Wanneer de aandacht op het verkeer ligt kan er natuurlijk nog wel eens wat mis gaan. Gelukkig kun je met de volgende tips een koffie vlek uit je auto verwijderen:

  1. Plaats direct een tissue of een doekje op de koffievlek. Deppen, niet vegen. Herhaal dit tot u zoveel mogelijk vloeistof hebt opgenomen. Bij een oudere vlek is er geen vloeistof meer, aangezien deze al is opgedroogd.
  2. Maak een schoon doekje nat met water en dep opnieuw. Houd de natte doek een tijdje op de plek (zonder te deppen). Dit helpt om er meer koffie uit te trekken.
  3. Dep met een nieuwe, schone en droge handdoek om het overtollige water en de koffie die eruit getrokken is te verwijderen.

Oude koffievlekken verwijderen

Een oude koffievlek verwijderen is lastiger, maar nog steeds prima te behandelen. Voor opgedroogde koffievlekken gebruik je water, schone doeken of papieren handdoeken, vloeibaar wasmiddel en witte azijn.

Maak de vlek eerst nat met een paar druppels wasmiddel. Wrijf zachtjes met je vingertoppen over de vlek en laat de oplossing zo’n vijf minuten zitten. Als de koffievlek na verloop van tijd nog steeds zichtbaar is gebruik je witte azijn. Wrijf het mengsel voorzichtig met een tandenborstel en laat het vervolgens nog vijf minuten zitten voordat je deze eruit spoelt. 

Conclusie:

Een koffievlek is vaak goed te verwijderen. Idealiter leg je direct een schone droge doek op de koffievlek, maar ook een opgedroogde koffievlek is nog prima te behandelen. Bij witte kleding ontkom je vaak niet aan het gebruik van een bleekmiddel, maar ook deze vlekken zijn vaak prima op te lossen. Succes!

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen