Fijn zo’n koffiezetapparaat met bonen waarmee je met één druk op de knop een bakje koffie zet. Het apparaat maalt de koffiebonen zelf en maakt zichzelf nog schoon ook. Kortom, alles gebeurd automatisch. Maar als alles automatische gebeurd, vreet zo’n koffiemachine met bonen dan niet ontzettend veel stroom? In dit artikel bespreken we hoeveel watt een koffiemachine met bonen verbruikt en geven wij besparingstips.
Om even een fabeltje uit de lucht te halen: het aantal watt (vermogen) van een koffiezetapparaat met bonen zegt niks over de prestaties van het koffiezetapparaat. Als het apparaat slecht gebouwd is, heeft het wellicht meer energie nodig zonder dat je daar sneller een bakje koffie mee zet en/of dat de koffie lekkerder smaakt.
Voor de duidelijkheid: met een koffiezetapparaat met bonen bedoelen we een volautomatische koffiemachine en/of espressomachine.

Wat is de definitie van Watt?
Wattage of watt is een eenheid voor het elektrisch vermogen die een apparaat nodig heeft om te functioneren. De totale wattage wordt berekend door de voltage te vermenigvuldigen met de ampère, maar hier zullen we verder niet op ingaan. Het belangrijkst voor dit artikel is dat je weet waar wattage voor staat.
Wanneer verbruikt het koffiezetapparaat stroom?
- Reinigen & onderhoud: wanneer de automatische reiniging programma’s bezig zijn
- Koffie- melkfunctie: wanneer je een kopje koffie of cappuccino zet
- Stand-by: het water in het reservoir blijft verwarmt
Hoeveel stroom verbruikt een koffiezetapparaat?
Een koffiemachine met bonen heeft een vermogen van 1.500 watt. Alhoewel het lastig is om het exacte stroomverbruik te bepalen gaan we ons best doen een betrouwbare schatting te maken.
Allereerst, vergelijken wij het vermogen van verschillende typen koffiezetapparaten. Als je de onderstaande tabel ziet dan valt het verbruik van watt best mee in vergelijking met andere typen koffiezetapparaten.
Filter-koffiezetapparaat | 1.000 watt |
Koffiezetapparaat met cups | 1.200 – 1.500 watt |
Koffiezetapparaat met bonen | 1.450 – 1.500 watt |
Piston espressomachine | 1.200 – 1.700 watt |
Senseo koffiemachine | 1.200 – 1.500 watt |
De meest energiezuinige filter-koffiemachine
Moccamaster KBG Select
De Moccamaster koffiezetapparaat KBG Select is het zuinigste koffiezetapparaat uit onze test. 1450 watt lijkt misschien wat hoog, maar uiteindelijk is het bepalend hoe efficient het apparaat is.
Deze Moccamaster heeft een koperen verwarmingselement wat de warmte goed vasthoudt. Na het bereiden verbruikt de Moccamaster nog maar 25 – 70W stroom. Het intelligente warmhoudplaatje past de warmte automatisch aan de hoeveelheid in de kan.
Voorbeeld: 12 kopjes koffie per dag
Laten we voor het gemak 12 kopjes koffie per dag nemen. Gemiddeld neemt het zetten van een bakje koffie 3 minuten in beslag, wat dus neerkomt op 36 minuten. Voor en na gebruik spoelt de koffiemachine automatisch door en kan het zijn dat het om een grote reinigingsbeurt vraagt. Laten we zeggen dat het totale aantal minuten dat het koffiezetapparaat op volle toeren draait, is 45 minuten. Dit is voor het koffiezetten en de schoonmaak.
Wat zijn de kosten in dit voorbeeld?
Het totale verbruikte watt in dit voorbeeld is 0,75 (= 45 minuten) x 1.500 watt per uur = 1.125 wattage wat neerkomt op 1,13 kWh. Volgens de Consumentenbond kost een kWh ongeveer 0,15 cent inclusief belasting etc., waarmee het totaalbedrag voor 12 kopjes koffie neerkomt op 0,17 cent. Dit is 0,015 cent per bakje koffie én 62 euro op jaarbasis.
Houd er echter rekening mee dat de kosten voor de stand-by functie hier niet in berekend zijn.
Wil je de exacte elektriciteitskosten berekenen voor jouw koffiezetapparaat? Bereken jouw kosten met deze tool.
Hoeveel stroom verbruikt het in de standby-functie?
Helaas vertellen fabrikanten niet hoeveel wattage het koffiezetapparaat verbruikt in de standby functie. Als we Whole Latte Love mogen geloven komt dit neer op ongeveer 120 watt per uur voor een piston espressomachine. Ik verwacht dat het verschil met een koffiezetapparaat met bonen minimaal zal zijn.
Laat je het koffiezetapparaat 8 uur in de standby-functie staan dan verbruikt het dus 960 wattage, wat neerkomt op 0,96 kWh x 0,15 cent x 365 dagen = 36 euro op jaarbasis.
Totale verbruikskosten
Zet je 12 bakjes koffie op een dag en laat je jouw koffiezetapparaat met bonen 8 uur per dag op standby staan dan zijn de kosten:
- 12 kopjes koffie per dag: 62 euro jaarbasis
- Standby functie: 36 euro jaarbasis
- Totale kosten: 98 euro
Besparingstips
We gaan je niet adviseren om minder espresso’s of cappuccino’s te drinken (we weten hoe lastig het is een koffieverslaving de baas te zijn), maar als je al een koffiezetapparaat met bonen in huis hebt kun je energie besparen door slim om te gaan met de standby-functie.
Tips gebruik standby-functie: als je weet dat je na dit kopje koffie geen koffie meer gaat drinken, zet het koffiezetapparaat dan uit. Ben je van plan nog een bakje te drinken binnen 45 minuten? Laat het koffiezetapparaat dan op de standby functie staan. Bij het opwarmen van het water verbruikt het koffiezetapparaat relatief veel energie.
Tot slot kun je de helderheid van het scherm verlagen om energie te besparen, maar veel verschil zal dit niet maken.
Besparingstips voor het kopen van een nieuwe koffiemachine:
- Drink je voornamelijk zwarte koffie én veel koffie: kies dan voor een filter-koffiezetapparaat. Deze verbruiken veel minder energie.
- Drink je alleen zwarte koffie? kies dan voor een koffiemachine met bonen zonder melkfunctie. Het verbruik is minder bij een kopje zwarte koffie én is er geen melkfunctie die gereinigd dient te worden.

Mijn conclusie energieverbruik van volautomatische koffiemachines
Ondanks dat ik anders verwacht had, valt het verbruik van een koffiezetapparaat met bonen best wel mee. In het voorbeeld gaan we uit van 12 kopjes koffie per dag, maar de meeste huishoudens zullen hier niet aan komen en laten het koffiezetapparaat niet 8 uur op de standby functie staan.
Mijn advies is om alle huishoudelijke apparaten uit te zetten als je ze niet verbruikt. Laat je een koffiezetapparaat 8 uur in de standby functie staan dan kost dat je 36 euro per jaar. Maar doe je dit met al jouw huishoudelijke apparaten dan lopen de kosten al gauw op.
De meest energiezuinige volautomatische koffiemachine
Jura D4
Een volautomatische koffiemachine is misschien niet de meest energiezuinige optie, maar als je dan toch voor het gemak wilt gaan, kies dan voor de Jura D4 (1450W).
De simpelheid van de machine (geen display, alleen zwarte koffie) en de hoge kwaliteit van de boiler maken de Jura D4 één van de meest duurzame volautomaten.
- Lees ook: Beginnersgids voor een koffiemachine met bonen
- Lees ook: Testresultaten 2021 | de beste koffiemachines van 2021