Levensduur koffiemachine: hoe lang gaat een koffiezetapparaat met bonen mee?

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Sta je op het punt een nieuwe koffiemachine te kopen dan is de levensduur natuurlijk wel een dingetje. Je wilt zo lang mogelijk plezier hebben aan het koffiezetapparaat, maar helaas is dat niet zo vanzelfsprekend. Hoe lang een koffiezetapparaat meegaat hangt grotendeels af van de bouwkwaliteit, maar ook hoe jij het apparaat onderhoud.

In dit artikel proberen we antwoord te geven op de vraag hoe lang een koffiemachine met bonen mee gaat en wat je kunt doen om de levensduur te verlengen.

Hoe lang gaat een koffiemachine mee?

mijn volautomaat
Zelf maak ik gebruik van de Jura Ena Micro 1, deze is al meer dan 10 jaar oud!

Een goede koffiemachine met bonen gaat zo’n 3 – 6 jaar mee met uitzonderingen van 6 – 8 jaar. De levensduur hangt af van de volgende aspecten:

  • Het gebruik: hoeveel kopjes koffie zet je
  • De bouwkwaliteit van het koffiezetapparaat: welke materialen zijn er gebruikt en hoe stevig is het apparaat in elkaar gezet.
  • Het onderhoud: hoe goed onderhoud je het koffiezetapparaat
  • Onderdelen vervangen: zijn de onderdelen te vervangen indien deze stuk gaan?

Tot slot heb je ook gewoon een beetje geluk nodig. Er hoeft maar een kleine fabricagefouten te zitten en dat kun je van te voren natuurlijk nooit weten.

1. Hoeveel kopjes koffie je zet

Uiteraard beinvloed de intensiteit van het gebruik de levensduur van jouw koffiezetapparaat met bonen. Er zit nogal een verschil of je dagelijks 3 kopjes koffie drinkt of 10 kopjes koffie. Bij intensief gebruik van het koffiezetapparaat wordt de bouwkwaliteit nog belangrijker.

2. De bouwkwaliteit van de koffiemachine

De wijze hoe het koffiezetapparaat met bonen gebouwd is, bepaald in grote mate de levensduur van het koffiezetapparaat. Fabrikanten beweren dat een roestvrijstalen behuizing een langere levensduur garandeert. Alhoewel roestvrijstaal langer meegaat dan een plastic behuizing, heeft het geen invloed op de prestaties van de koffiemachine. Maar wat dan wel?

De binnenkant van het koffiezetapparaat

De kwaliteit van de onderdelen aan de binnenkant van een koffiezetapparaat zijn met name belangrijk. De belangrijkste onderdelen uit een koffiebonen machine zijn: de zetgroep, het verwarmingselement, het melksysteem en de koffiemolen. Hoe meer onderdelen aan de binnenkant van het apparaat van metaal zijn, hoe beter de bouwkwaliteit. Helaas geven fabrikanten weinig informatie over de materialen die voor de binnenkant gebruikt zijn.

3. Het onderhoud van een koffiezetapparaat

Nee, een koffiemachine met bonen is niet onderhoudsvrij zoals fabrikanten je soms doen geloven. Het is waar dat een automatische koffiemachine veel werk uit handen neemt met slimme onderhoudsprogramma’s, maar je moet ze nog wel zelf in gang zetten. Hierbij de belangrijkste onderhoudstips:

Ontkalken of gebruik een waterfilter: zo voorkom je kalkaanslag.
Reiniging melksysteem: de meeste fabrikanten hebben een reinigingsmiddel om het melksysteem grondig mee schoon te maken.Reiniging koffieleidingen: hierbij maakt het koffiezetapparaat alle onderdelen schoon waaronder de zetgroep.

Uitneembare zetgroep?

Bij de meeste merken is de zetgroep uitneembaar (behalve bij Jura). Dit is best handig; zo kan de zetgroep af en toe met de hand grondig schoonmaken. Je kunt dan ook overwegen om de zetgroep in te vetten. De zetgroep is het belangrijkste onderdeel uit een koffiezetapparaat: hier komt het water en de gemalen koffie samen. Maar ook hét onderdeel dat lastig schoon te houden is en als eerste kapot gaat.

4. Onderdelen vervangen

Bij merken zoals De’Longhi, Melitta en Philips zijn onderdelen best makkelijk en goedkoop te verkrijgen. Als je een beetje handig bent, kun je zelf de defecte onderdelen vervangen. Ook zijn de onderdelen niet zo duur. Bij premium merken zoals Jura en Siemens ben je veel meer geld kwijt voor het vervangen van onderdelen en vaak kun je dit alleen laten doen door een reparatiepunt.

Conclusie Levensduur koffiemachine

Helaas is de bouwkwaliteit van de koffiezetapparaten de laatste jaren niet verbeterd. Het tegenwoordig allemaal zo goedkoop en snel mogelijk geproduceerd worden. De levensduur van koffiezetapparaten uit de laagste prijsklasse zal wellicht korter zijn dan een dure Jura koffiemachine. Maar omdat een Jura koffiemachine zoveel duurder is, ben je gemiddeld waarschijnlijk net zoveel geld per jaar kwijt.

Meer over koffiemachines

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen