Wat is een Long Black?

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Mensen die in een hedendaags cafeetje of restaurant een ‘gewone zwarte koffie’ bestellen, zullen vast en zeker hebben gemerkt dat de lijst met vragen steeds langer is geworden. Bedoelt u een Americano, Lungo of toch een Long Black? Misschien weet je het verschil tussen die drie niet eens. Een Long Black is te vergelijken met een Americano maar is dat niet.

Waar komt Long Black vandaan?

Deze koffiestijl komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland en is nog steeds relatief onbekend op het Europese continent. De inwoners van het continent ‘down-under’ vonden een manier om de typische crèmelaag van de Espresso in hun Americano te behouden en om het verschil aan te duiden, noemden ze hem ‘Long Black’.

Kort over de bereidingswijze

Je maakt de Long Black eigenlijk net als een Americano. Het verschil is dat je in plaats van het toevoegen van heet water aan een verse Espresso, met die stap begint. Je zet de Espresso dus in een beker met daarin al (ergens tussen de 100 en 120 ml) heet water. Overigens is dat net iets minder water dan bij een Americano en dat is dan ook de reden waarom de Long Black net iets sterker valt op de tong. 

Met deze volautomaat koffiemachines kun jij een Espresso maken: 

Ik moet wel zeggen dat je de beste long black maakt met een handmatige espressomachine, ook wel een barista koffiemachine genoemd. Maar niet iedereen heeft zin om alle handelingen zelf uit te voeren in de morgen.

Long Black, Americano en Lungo

Er zijn dus drie koffiestijlen gebaseerd op de Espresso die erg op elkaar lijken – de Long Black, de Americano en de Lungo. De eerste is het toevoegen van een Espresso aan heet water, de tweede is het toevoegen van heet water aan een Espresso en de derde is het zetten van een Espresso met twee keer zo veel water. In alle gevallen krijg je zwarte koffie, maar de smaak valt telkens net iets anders uit.

Waar wil je over lezen?

info