Luwak koffie, de duurste koffie ter wereld. Maar waarom eigenlijk?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Luwak koffie wordt gerekend tot de duurste koffiesoorten ter wereld. Het is niet zozeer de koffieboon of -bes die de prijs zo hoog maakt, maar meer de manier waarop de koffiebonen worden bewerkt voordat het in Nederland op de tafel van de koffiedrinker belandt. Andere namen voor de Luwak of ‘Loewak’ koffie zijn ‘civetkoffie’ en ‘kopi loewak’.

Het bijzondere productieproces

De naam ‘Luwak’ dankt het koffiesoort aan een katachtig dier dat voorkomt in Zuidoost-Azië, met name in de Filipijnen, Vietnam en Indonesië. Dit dier voedt zich met de koffiebessen die in grote mate groeien op plantages in die landen en het vruchtvlees wordt door zijn maag en darmen verteerd. De pit blijft echter heel.

Het oogsten van de koffiebonen

Hoe smakeloos het ook klinkt, de pitten in de uitwerpselen van de Luwak worden door de lokalen verzameld, gewassen, gedroogd en geroosterd. De periode dat de pit in de buik van de katachtige heeft gezeten, is als het ware een fermentatie en het is dit proces dat de bonen hun interessante smaak geeft.

Een beschrijving van de smaak

Voor mensen die deze speciale koffie nog nooit hebben gedronken, is het soms moeilijk om voor te stellen hoe fris en zoet de smaak van versgemalen Luwak pitten kunnen zijn. Wist je dat elke individuele Luwak weer een andere smaak meegeeft tijdens het fermentatieproces in zijn buik?

Waarom de koffie zo duur is

De civetkoffie is zo duur omdat het moeilijk is om de uitwerpselen van de Luwak weer terug te vinden. Het is dus een heel arbeidsintensief werk om de plantage af te zoeken naar deze uitwerpselen, die vervolgens te wassen, drogen en roosteren. Toch is het met een gemiddelde prijs van 200 tot 600 dollar per kilo wel de moeite waard voor de koffiekwekers.

Een namaak Luwak drank

Heb je niet de mogelijkheid om zoveel geld neer te leggen voor een kilo ‘kopi loewak’, dan is het sinds kort ook mogelijk om een namaakversie te proberen. Een Amerikaanse universiteit in de staat Florida heeft het fermentatieproces chemisch proberen na te bootsen, waardoor er een goedkopere koffie op de markt kwam genaamd ‘coffee primero’ die dezelfde smaakeigenschappen heeft als de ‘Luwak’.

Legendes over het ontstaan

Er bestaan veel legendes over het ontstaan van dit koffiesoort. Dat is een goede vraag, want wie bedenkt het nu om koffiebonen uit de uitwerpselen van een dier te gaan halen. Het blijkt echter dat Indonesiërs in de 18e eeuw zo nieuwsgierig waren naar de vraag waarom de blanken zo’n interesse hadden in het zwarte drankje, dat ze besloten om het ook eens te proberen. Ze mochten echter geen koffiebonen meenemen van de plantages en haalden ze daarom uit de poep.

Problemen met de civetkoffie

Steeds meer mensen maken zich zorgen om de industrialisering van deze koffiesoort. Veel Luwakken worden tegenwoordig gehouden op boerderijen om de koffie te produceren en de vraag is of ze altijd wel goed worden behandeld. Er gaan zelfs stemmen op om deze koffiesoort in Europa te verbieden. Zo ver is het echter nog niet en je kunt het nog steeds vinden op speciale plekken.

Is deze koffie het proberen waard?

Niet iedereen vindt het een goed idee om koffie te proberen die uit de uitwerpselen van een Luwak zijn gehaald. Toch zijn de koffiebonen hygiënisch en het speciale fermentatieproces zorgt ervoor dat de koffie erg zoet en fris van smaak zal zijn. Of het nu de echte koffiebonen zijn of de nagemaakte versie uit Florida, het zal je niet deren. Probeer het eens uit, zouden we zeggen.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen