Welk eten past goed bij koffie? 

Koffie tips
Bijgewerkt op 27 apr 2023

Wil je een barista worden in je eigen koffiebar? Je zult dan waarschijnlijk niet alleen koffie willen aanbieden, maar ook wat hapjes. Het is dan belangrijk om gerechten te maken die goed passen bij de smaak van koffie. In dit artikel noemen we een paar voedingsmiddelen die hiervoor geschikt zijn! 

Bacon

Een koffiecombinatie hoeft niet per se zoet te zijn, ook een hartig gericht kan namelijk goed werken. Het is niet voor niets dat bacon populair is als ontbijt, de smaak van spek past simpelweg perfect bij de smaak van koffie. Het is daarom een goed idee om gerechten met bacon aan te bieden. 

Roerei

Nu we het toch over het ontbijt hebben, kunnen we net zo goed ook direct roerei bespreken. Dit ontbijtgerecht past namelijk ook heel goed bij koffie. Je kunt roerei rechtop maken met een beetje zout en peper, of ze vullen met groenten en ander lekkers. Maar een kaal roerei met een lekkere, sterke kop koffie is alles wat je nodig hebt. 

Gerookte zalm

Heb je gerookte zalm gegeten? Je had het dan zeker moeten opeten samen met een kop koffie. Gerookte zalm past namelijk fantastisch bij koffie, al is dit wel een gedurfde smaakcombinatie. Toch staat de zoute, visachtige smaak goed in verhouding met de smaak van koffie. Je doet er al helemaal goed aan om de gerookte zalm op een bagel te leggen. 

Bagel

Een bagel past dan ook perfect bij een koffie. Je kunt ze roosteren en vervolgens vullen met roomkaas, maar je kunt ook andere toppings erin plaatsen. Denk dus bijvoorbeeld aan gerookte zalm, maar een bagel met bacon is ook regelrecht heerlijk. Een zoete bagel is bovendien zeer geschikt om te combineren met een kopje koffie. 

Koffiecake

Als een hapje letterlijk het woord koffie in de naam heeft, weet je direct al dat het geschikt is om te eten in combinatie met een kopje koffie. Een koffiecake kun je in diverse smaken en texturen maken of kopen, maar ze zijn ieder geval allemaal perfect om te combineren met een bakkie pleur. 

Pannenkoeken

Sommige mensen eten pannenkoeken graag als ontbijt, anderen prefereren ze als avondeten uit een maaltijdbox. Combineer de pannenkoeken in beide gevallen met koffie! Ze zijn namelijk echt heel erg lekker als je ondertussen een bakkie pleur drinkt. Dit is het geval bij zoete pannenkoeken, maar ook de exemplaren die juist een hartige smaak hebben. 

Chocolade

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat chocolade goed combineert met koffie. Dit is vooral het geval als je kiest voor donkere chocolade, wat we in Nederland puur noemen. De complexiteit en lichte bitterheid van donkere chocolade kan een perfect contrapunt vormen voor een verfijnde koffie, waar je zeker van zult genieten.

Bessen

Bessen komen misschien niet meteen in je op als je denkt aan geschikt eten om te combineren met een kopje koffie, maar toch zijn ze erg geschikt. Dit is het geval als je ze los eet, maar ook als je ze gebruikt voor een zoet gerecht. De zoete smaak van de bessen past eigenlijk altijd goed bij koffie.

Waar wil je over lezen?

Koffie tips