Eerder schreven we een artikel met redenen om wél een koffiemachine met bonen te kopen. Maar er zitten ook zeker nadelen aan een koffiemachine waar alles automatisch gebeurd. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de nadelen van een koffiemachine met bonen, zodat je beter kan inschatten of een dergelijke koffiemachine iets voor jou is.
Bij een koffiemachine met bonen draait het met name om gemak. Met één druk op de knop zet je een kopje koffie naar keuze. Lekker makkelijk én snel. Overweeg je voor het eerst een koffiemachine met bonen? Vergeet dan onze beginnersgids te lezen.

8 nadelen waar je rekening mee moet houden
Op het internet lees je voornamelijk positieve verhalen over volautomatische koffiemachines met de insteek er jou één te verkopen. Elk koffiezetapparaat met bonen heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen; in dit artikel komen veel gehoorde minpunten ter sprake.
Nadeel #1: maakt veel lawaai
Je hebt net jouw nieuwe koffiemachine geïnstalleerd en kijkt uit naar het eerste bakje. Je druk op de knop zoals je dat in het instructieboekje gelezen hebt, maar bent verbaast over de hoeveelheid kabaal dat het apparaat maakt.
Bij het malen van de koffiebonen en de bereiding van de koffie maken met name de goedkopere koffiebonen machines veel lawaai. Op zich logisch, want er is best wat kracht nodig om die koffiebonen te vermalen. Wil je een ‘geluidloze’ koffiemachine, dan zal je dus dieper in de buidel moeten tasten.
Nadeel #2: neemt veel ruimte in
Een koffiemachine met bonen én een kleine keuken – dat is geen gouden combinatie. Alle processen in een bonen koffiemachine gebeuren automatisch. En daar zijn best wat onderdelen voor nodig. Neem daarbij dat een koffiemachine een bonen- en een waterreservoir heeft en je kunt je voorstellen dat een koffiezetapparaat met bonen flink wat ruimte nodig heeft.
Je zal niet de eerste zijn die een koffiemachine koopt om er vervolgens achter te komen dat die niet onder het keukenkastje past. Kijk daarom de afmetingen goed na.
TIP: voor de beste koffiesmaak zet je een koffiemachine ver van het raam vandaan. Direct zonlicht is namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de koffiebonen.
Nadeel #3: lekbakje loopt snel vol
Voor en na gebruik spoelt een volautomaat de water- en melkleidingen automatisch schoon. Het water moet ergens naar toe en belandt uiteindelijk in het lekbakje. Helaas zijn de lekbakjes bij een koffiemachine met bonen vaak erg klein, waardoor je deze regelmatig moet legen. Het is handig wanneer het koffiezetapparaat een melding geeft wanneer het lekbakje vol is. Doet die dit niet dan is de kans groot dat het lekbakje vroeg of laat overstroomt. Ondanks dat een koffiemachine met bonen veel werk voor je uit handen neemt, zal je de gemaakte bende zelf moeten opruimen.
Vaak wordt dit opgelost door er een leeg kopje onder te zetten, maar ideaal is het natuurlijk niet.
Nadeel #4: hoge aanschafkosten
Gemak komt met een prijskaartje. Vergelijk de aanschafkosten van een koffiebonen machine met een filter-koffiezetapparaat of een koffiecupmachine en je bent veel duurder uit. Prijzen starten vanaf 250 euro voor een simpele koffiemachine en lopen op tot enkele duizenden euro’s. Zeker voor kwalitatieve machines van merken zoals Jura en Siemens moet je flink in de buidel tasten.
Nadeel #5: hoge onderhoudskosten
Heb je eenmaal een koffiezetapparaat met bonen in huis dan houdt het nog niet op. Om een koffiebonen machine op de juiste manier te onderhouden zal je regelmatig schoonmaaktabletten, waterfilters en/of een ontkalkingsmiddel in huis moeten halen. De onderhoudskosten verschillen per merk, dus raden we zeker aan de prijzen voor de onderhoudsproducten te vergelijken.
Is het met de waterhardheid in jouw regio goed gesteld dan zou je ervoor kunnen kiezen om geld te besparen op de waterfilters: de grootste kostenpost van alle onderhoudsproducten. In dit geval zal je wel regelmatig het ontkalkingsprogramma moeten uitvoeren. Het is dus het één of t’ ander.
Nadeel #6: minder geschikt voor verjaardagen
Wanneer je koffie voor een grote groep mensen wilt zetten (veel koffie in een korte tijd) dan zal je die oude filter-koffiemachine weer van zolder moeten halen. De meeste koffiezetapparaten met bonen zetten twee kopjes koffie tegelijk. Wil je meerdere kopjes achter elkaar zetten dan moet je constant bij het apparaat blijven staan en komt er ongetwijfeld een moment dat je moet wachten totdat het water weer opgewarmd is.
Nadeel #7: minder geschikt voor de échte koffie fanaten
Ben jij zo’n iemand die altijd op zoek is naar de beste koffiebarretjes en waardeer je een espresso of cappuccino van ‘speciality coffee’ kwaliteit? Is een bakje koffie van hoogstaande kwaliteit belangrijker dan gemak? Dan is een koffiemachine met bonen wellicht niet wat je zoekt en zou ik eerder kijken naar piston espressomachines; waarbij je alle handelingen handmatig uitvoert.
Begrijp me niet verkeerd, een bakje koffie uit een koffiemachine met bonen is heus wel lekker. Het gros van de mensen zal het hier mee eens zijn. Maar voor de echte fijnproevers die altijd koffie van cafe-kwaliteit willen drinken is een koffiemachine met bonen misschien minder geschikt.
Nadeel #8: storingsgevoelig
Je kunt je voorstellen dat een koffiemachine die de bonen voor je maalt, verse melk voor je opschuimt en zichzelf reinigt veel onderdelen nodig heeft om dit voor elkaar te krijgen. Hoe meer onderdelen, hoe groter de kans dat er iets stuk gaat – zeker wanneer je het apparaat niet op de juiste manier onderhoud.
Neem daarbij dat koffiemachines tegenwoordig zo goedkoop mogelijk geproduceerd moeten worden, wat niet altijd ten goede komt aan de kwaliteit.
Een pistonmachine of een filter-koffiezetapparaat steken veel eenvoudiger in elkaar en zullen dus minder snel stuk gaan, maar niet iedereen heeft zin om zijn eigen koffiebonen te malen en de filterhouder na afloop schoon te maken.

Conclusie: wel of geen koffiemachine met bonen kopen?
Houd je van kopje koffie van versgemalen koffiebonen en heb je gemak hoog in het vaandel staan? Dan zou ik een koffiemachine met bonen zeker aanraden. Het gemak is echt een groot voordeel, zeker wanneer je weinig tijd hebt. Zorg er wel voor dat je het koffiezetapparaat goed onderhoud. In dit geval: bekijk onze selectie met de beste koffiemachines.
Ik zou een koffiemachine met bonen minder snel aanraden als je weinig geld te besteden hebt (houd ook rekening met de onderhoudskosten). Noem je jezelf een (thuis)barista, koffienerd of een koffiefanaat in hart en nieren bent dan raad ik eerder een pistonmachine aan – dan heb je de volledige controle in eigen hand.