Nespresso Recyclen: waar Nespresso cups inleveren?

Nespresso
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Het nadeel van Nespresso is de hoeveelheid afval waar je mee komt te zitten. Gelukkig heeft Nespresso hier een oplossing voor, namelijk het recyclen van oude Nespresso capsules. Zo krijgt de omhulsel van aluminium een tweede leven. En dat is belangrijk: want het is zonde om zo’n capsule to produceren voor slechts één kopje koffie. Hoe je deelneemt aan het recycleprogramma van Nespresso leggen we in dit artikel uit.

Waar lever je oude Nespresso capsules in?

Je maakt de wereld een klein beetje beter door jouw oude Nespresso capsules niet weg te gooien, maar in plaats hiervan in te leveren bij Nespresso. Dit doe je door de volgende stappen te ondernemen:

  • Bestel gratis een recyclezak met je volgende bestelling. In zo’n zak passen zo’n 100 tot 200 capsules afhankelijk van de grootte die je besteld.
  • Bewaar de lege capsules in de recyclezak.
  • Breng de volle recyclezak naar een Nespresso boutique, een verkooppunt of aan de bezorger (mits je bij Nespresso bestelt).

Nespresso Vertuo Capsules

Heb je een Nespresso Vertuo koffiemachines thuis staan? Geen probleem, je kunt jouw recyclezak zowel vol gooien met originele als Vertuo capsules.

Lees ook: bekijk het assortiment met Nespresso Vertuo machines.

Recycling Nespresso cups: wat doet Nespresso ermee?

Nespresso gebruikt jouw oude capsules voornamelijk voor het maken van nieuwe Nespresso capsules. Het kan dus maar zo zijn dat de nieuwe capsules van Nespresso gerecycled zijn. Maar naast capsules maakt Nespresso er ook blikjes, fietsen en computers van. Volgens Coolblue kost het 95% minder energie om Nespresso capsules te recyclen dan het produceren van nieuwe metalen.

Wat gebeurd met de koffieresten?

De overgebleven koffie in de lege capsules wordt gebruikt voor compost of kunstmest. Koffiedik zit namelijk vol met voedingsstoffen waar planten goed van kunnen groeien. Het is dan ook nog eens een organisch materiaal; wat beter is het voor het milieu. Er zit namelijk veel stikstof in koffiedik, wat planten nodig hebben om te groeien.

Hoeveel capsules heeft Nespresso inmiddels gerecycled?

Er gaan verschillende verhalen in de rondte wat betreft de succes van de recycle campagne. Nespresso beweerd dat 30% van de Nespresso capsules wereldwijd gerecycled worden en dat 91% van de gebruikers toegang heeft tot de 100.000 plekken waar je de gebruikte Nespresso capsules kunt inleveren. Maar experts beweren dat dit percentage een stuk lager ligt, namelijk 5%.

Conclusie: wél of niet recyclen?

Als je kan zou ik zeker overwegen om gebruikte Nespresso capsules te recyclen. Ik vind het best zonde dat die lege capsules van aluminium slechts één keer gebruikt worden, terwijl het best veel energie en metaal kost om ze te produceren. Wél vind ik dat Nespresso het recyclen wat laagdrempeliger kan maken. Op dit moment is het best een gedoe om de lege Nespresso capsules in te leveren als je de capsules niet de website van Nespresso besteld.

Waar wil je over lezen?

Nespresso