Nespresso ontkalken: hoe doe je dat?

Nespresso
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Waarom ontkalken?

Bij de meeste huishoudens draait de Nespresso machine dagelijks op volle toeren. Tijdens het koffiezetten blijft er kalk achter. De kalkaanslag stapelt zich op wat de smaak van de koffie en de levensduur van het apparaat niet ten goede komt.

De volgende problemen kunnen ontstaan wanneer je het Nespresso apparaat niet op tijd ontkalkt:

 • Koffie smaakt anders
 • De koffie begint bitter te smaken
 • De koffie is lauw en wordt niet goed warm
 • De koffie loopt langzamer door het apparaat heen
 • Het apparaat lekt of maakt veel lawaai

Hoe vaak jouw Nespresso machine ontkalken?

De meeste Nespresso koffiezetapparaten geven een melding wanneer je deze moet ontkalken. Let op: bij de goedkopere Nespresso apparaten krijg je geen melding. Fabrikanten van Nespresso apparaten raden aan het apparaat binnen 400 tot 600 capsules te ontkalken. 

Hoe vaak je moet ontkalken hangt ook af van de waterhardheid in jouw regio. Dit verschilt namelijk per regio. Bij een hoge waterhardheid raden we aan de machine te ontkalken na 300 capsules. 

Indien jouw machine geen melding geeft, raden we de volgende vuistregel aan te houden:

 • 1-3 capsules per dag = 6 maanden
 • 4 capsules per dag = 5 maanden
 • 5 capsules per dag = 4 maanden
 • 6-8 capsules per dag = 3 maanden
 • 9-13 capsules per dag = 2 maanden
 • 14-19 capsules per dag = 1 maand

Welke ontkalker voor Nespresso gebruiken?

In principe maakt het niet zoveel uit welke ontkalker je gebruikt. Er is een officiële ontkalker van Nespresso, maar deze is iets duurder. Verder zijn er ook ontkalkers van Magimix, De’Longhi en Sage. Mocht je ergens een huismerk tegenkomen, dan werkt dit ook prima.

Stappenplan Nespresso ontkalken: hoe?

Het ontkalken van een Nespresso machine is erg eenvoudig en je dient slechts een aantal stappen te doorlopen. Hieronder bespreken wij iedere stap met jou:

 1. Het apparaat voorbereiden: Zet de machine aan en laat het water op temperatuur komen. Leeg het lekbakje en het bakje met lege capsules. Zet een bak van een liter onder het apparaat.
 2. Start het ontkalkingsprogramma: Zet de machine in de ontkalkingsmodus. Hoe je dit doet verschilt per machine. Vaak is het slechts een kwestie van één of meerdere knoppen tegelijkertijd inhouden. Voeg een goede scheut ontkalkingsmiddel toe aan het waterreservoir. 
 3. Voer de ontkalkingscyclus uit: Voer het ontkalkingscyclus twee keer uit. Dit betekent dat je twee keer het reservoir moet vullen met water en het ontkalkingsmiddel en het twee keer het opvangbakje moet legen.
 4. Spoel het apparaat door: na afloop spoel je het apparaat door met schoon water zonder een capsule in de machine te plaatsen. Hiermee verwijder je alle resten van de ontkalker die de smaak van de koffie kunnen beïnvloeden.

Conclusie: Nespresso ontkalken

Voor het onderhoud van jouw Nespresso machine is het vooral belangrijk dat je het apparaat op tijd ontkalkt. Doe je dit niet dan kunnen er verschillende problemen ontstaan. In principe maakt het niet uit welk ontkalkingsmiddel je gebruikt. Het ontkalken zelf duurt slechts 20 minuten en voer je uit door het ontkalkingsmiddel aan het apparaat toe te voegen. 

Waar wil je over lezen?

Nespresso