Nespresso vs. bonen: wat zijn de verschillen en welke past bij jou?

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Naar mijn mening zet je zowel met een Nespresso als een bonenmachine hele lekkere koffie, maar de verschillen in het gebruik, de smaak en de kosten zijn heel groot. Om te bepalen welke zetmethode het beste bij jouw wensen en budget past brengen we in dit artikel de verschillen tussen Nespresso en een volautomaat in kaart. In dit artikelen geven we jou informatie om vervolgens zelf een conclusie te trekken welke methode het beste bij je past.

Het verschil in de machines

Bij een koffiebonen machine neemt het apparaat alles uit handen: van het malen van de koffiebonen tot het opschuimen van de melk. Bij een volautomaat met melkopschuimer heb je verschillende espresso-variaties waar je uit kunt kiezen: van een espresso tot een latte macchiato. Ook over het onderhoud en de schoonmaak hoef je je geen zorgen te maken. Door al deze mogelijkheden en functionaliteiten neemt een volautomaat meer ruimte in op het aanrecht dan een Nespresso apparaat.

Meer instelmogelijkheden bij een volautomaat

Een volautomaat geeft je meer controle over de smaak. Zo kun je de sterkte, volume en temperatuur instellen. Bij sommige volautomaten is het zelfs mogelijk om de stevigheid en hoeveelheid van het melkschuim in te stellen. Bij een Nespresso machine pas je alleen de sterkte van de koffie aan door eerder op de stopknop te drukken. Kortom, je bent met Nespresso best beperkt wat betreft de instellingen.

Met Nespresso sneller koffie zetten + minder geluid

Waar mensen vaak geen rekening mee houden is dat een volautomaat best veel lawaai maakt bij het malen van de bonen en de bereiding van de koffie. Zeker bij goedkopere koffiemachines kan dit vervelend zijn. Ook ben je voor het eerste kopje koffie al gauw 2 – 3 minuten kwijt. Bij een Nespresso apparaat zet je een kopje koffie binnen een minuut. Als

2 kopjes tegelijk

Met een volautomaat zet je bij de meeste apparaten 2 kopjes koffie tegelijkertijd. Dat is handig wanneer je meerdere kopjes koffie in een korte tijd wilt zetten. Bij een Nespresso zet je slechts één kopje koffie per zet beurt.

Onderhoud & schoonmaak

Een volautomaat wordt vaak als onderhoudsvrij bestempeld, maar is dit ook echt zo? Het apparaat spoelt voor en na het gebruik en geeft regelmatig een melding om het automatische reinigingsprogramma te doorlopen, de zetgroep te reinigen of de machine te ontkalken. Een Nespresso machine heeft minder onderhoud nodig. Deze ontkalk je eens in het kwartaal en dan kun je er weer een tijdje tegenaan.

Onderhoudskosten

Bij een volautomaat ben je niet alleen meer tijd kwijt voor de schoonmaak en onderhoud, maar liggen de onderhoudskosten ook een stuk hoger. Waar je bij Nespresso alleen geld kwijt bent aan een ontkalkingsmiddel ben je bij een volautomaat geld kwijt aan waterfilters, een ontkalkingsmiddel en reinigingstabletten.

Kosten machine

Bij een volautomaat ben je minimaal 300 euro kwijt, terwijl je een Nespresso apparaat koopt voor minder dan 100 euro. Er zijn natuurlijk ook duurdere Nespresso apparaten met een automatische melkfunctie zoals de Sage Nespresso Creatista of de Lattissima machines van DeLonghi Nespresso.

Koffiebonen vs. Nespresso cups

De één drinkt niets liever dan vers gemalen koffiebonen, terwijl een ander de koffie uit Nespresso capsules lekkerder vindt. Smaken verschillen en het is maar net wat je lekkerder vindt natuurlijk.

Wat zit er er nu precies in een koffie cup? Niets meer dan voorgemalen koffie.

Meer afvalproduct

Bij Nespresso kom je er niet omheen: de lege capsules zorgen voor veel afval. Nu biedt Nespresso de mogelijkheid om je lege capsules gratis te recyclen. Ondanks dat dit een goed initiatief is van Nespresso, gaat de verwerking natuurlijk niet gepaard zonder CO2 uitstoot.

Het gebruik van koffiebonen of voorgemalen koffie is daarom milieuvriendelijker. Neem daarbij dat veel mensen gebruik maken van capsules van andere merken die je weer niet door Nespresso kunt laten recyclen.

Als oplossing kun je vervulbare capsules gebruiken, maar ik weet niet of je dan dezelfde koffiesmaak kunt verwachten.

Hoeveelheid koffie

In een Nespresso capsule zit zo’n 5,7 gram koffie, terwijl een volautomaat voor één shot espresso gemiddeld 8 gram koffie gebruikt. Als je van een sterke bak koffie houdt (2 shots) dan kom je al gauw uit bij 12 – 18 gram gemalen koffie.

Kosten Nespresso vs bonen

Koffiezetten met Nespresso is behoorlijk duur: zo betaal je voor een capsule gemiddeld 30 eurocent. Je kunt voor goedkopere alternatieven kiezen vanaf 16 cent per capsule. Dit is echter nog steeds vrij duur in vergelijking met koffiezetten met een volautomaat.

Bij een kiloprijs van 10 euro ben je bij een volautomaat gemiddeld 10 eurocent per kopje koffie kwijt. De kans is groot dat de kiloprijs hoger uitpakt: zo betaalt de veeleisende koffiedrinker al gauw 20 euro per kilo wat neerkomt op 20 euro cent per kopje koffie. Voor het gemak is mijn berekening gebaseerd op 10 gram per kopje koffie.

Conclusie: Nespresso of volautomaat?

Of een Nespresso apparaat of een volautomaat beter bij je past laat ik aan jou over. Ik heb de verschillen hierboven uitgelegd. Met een volautomaat is het (waarschijnlijk) goedkoper koffiezetten, maar ben je meer geld kwijt aan het koffiezetapparaat en de onderhoudskosten. Bij een Nespresso is de prijs per kop koffie een stukje duurder. De vraag is, wat is voor jou doorslaggevend: de kosten, de smaak van de koffie of het gebruiksgemak? Succes met de keuze en ik hoop dat dit artikel de keuze makkelijker maakt.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonenNespresso