Nespresso vs. bonen: wat zijn de verschillen en welke past bij jou?

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 27 dec 2023

Nespresso of een bonen apparaat? Die vraag krijg ik regelmatig. De afgelopen weken heb ik gebruik gemaakt van de Jura Ena Micro 1 en de Sage Nespresso Creatista Uno en daarom deel ik graag mijn bevindingen met je. Ik snap namelijk goed dat het best lastig kan zijn om te beslissen of een Nespresso of volautomaat beter bij je past.

Let op: in dit artikel heb ik het uitsluitend over Nespresso Original, aangezien mijn Sage Nespresso Creatista Uno alleen met de Nespresso Original capsules werkt. Lees ook: de beste Vertuo Nespresso machines.

Mijn bevindingen in het kort

volautomaat vs nespresso
Mijn Jura Ena Micro 1 en Sage Nespresso Creatista Uno

Als je verse bonen koffie gewend bent, vind ik de smaak van Nespresso capsules erg tegenvallen. De koffies smaken vooral hetzelfde en hebben (vaak) een bittere nasmaak. Ik vind de koffie veel lekkerder smaken wanneer je gebruik maakt van een hervulbare capsule. Deze zijn gemaakt van aluminium en was je na gebruik af. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens goedkoper en lekkerder. Daar tegenover staat dat je moet inleveren op gemak, want zo’n capsule vullen en schoonmaken kost tijd. 

Het grote nadeel van Nespresso vind ik dat er maar 5 (!) gram koffie in een capsule zit. Misschien wat overdreven, maar dit lijkt bijna op oplichting. Als je net als ik van sterke koffie houdt, zal je zo’n hervulbare capsule drie keer moeten vullen. 

Kortom, als je van lekkerdere koffie houdt zou ik zeker voor een volautomaat kiezen. Het voordeel van een Nespresso machine is dan wel weer dat ze minder lawaai maken, makkelijker schoon te maken zijn en de onderhoudskosten een stuk lager liggen.

Nespresso vs. bonen machine in een tabel

in dit artikel vind je onze berekening voor de jaarlijkse onderhoudskosten van een volautomaat.

Koffiebonen vs. Nespresso cups

Koffiebonen vs. Nespresso cups

In de bevindingen heb ik mijn mening al laten doorschemeren over Nespresso capsules. In het kort: de koffie smaakt bitter, de capsules zijn duur, je houdt veel afval over en er zit maar 5 gram gemalen koffie in zo’n capsule. Misschien ben ik ook wel wat verwend, aangezien ik dagelijks koffie van verse bonen drink, maar als je goede koffie wilt drinken kies je voor een volautomaat of maak je gebruik van de herbruikbare capsules, zodat je alsnog verse koffie kunt drinken. 

Smaak van de koffie

Bij een volautomaat worden de bonen vers gemalen en bij Nespresso zit de voorgemalen koffie al een lange tijd in de capsule. Verse koffie heeft meer aroma’s en meer smaak. Ik zou daarom altijd bonen koffie verkiezen boven capsules, maar volgens mij had ik dat al duidelijk gemaakt ;-). 

Lees ook: wat zit er allemaal in een Nespresso capsule. 

Meer afvalproduct

Bij Nespresso kom je er niet omheen: de lege capsules zorgen voor veel afval. Nu biedt Nespresso de mogelijkheid om je lege capsules gratis te recyclen. Ondanks dat dit een goed initiatief is van Nespresso, gaat de verwerking natuurlijk niet gepaard zonder CO2 uitstoot.

Het gebruik van koffiebonen of voorgemalen koffie is daarom milieuvriendelijker. Neem daarbij dat veel mensen gebruik maken van capsules van andere merken die je weer niet door Nespresso kunt laten recyclen.

Als oplossing kun je vervulbare capsules gebruiken, wat naar mijn mening veel beter smaakt, goedkoper is en beter voor het milieu. 

Hoeveelheid koffie

In een Nespresso capsule zit zo’n 5,7 gram koffie, terwijl een volautomaat voor één shot espresso gemiddeld 8 gram koffie gebruikt. Als je van een sterke bak koffie houdt (2 shots) dan kom je al gauw uit bij 12 – 18 gram gemalen koffie.

Kosten Nespresso vs bonen

Koffiezetten met Nespresso is behoorlijk duur: zo betaal je voor een capsule gemiddeld 30 eurocent. Je kunt voor goedkopere alternatieven kiezen vanaf 16 cent per capsule. Dit is echter nog steeds vrij duur in vergelijking met koffiezetten met een volautomaat.

Bij een kiloprijs van 24 euro ben je bij een volautomaat gemiddeld 24 eurocent per kopje koffie kwijt (gebaseerd op 10 gram per kopje koffie). 

Wil je duurzaam koffie drinken? Lees ook: wat zou een kopje koffie eigenlijk moeten kosten als we een duurzame productie willen.

Nespresso Vs. volautomaat: het verschil in de machines

Nespresso Vs. volautomaat

Zowel een Nespresso als een volautomaat zijn zeer eenvoudig in gebruik, maar toch zijn er grote verschillen. Nu zijn mijn Jura Ena Micro 1 en de Sage Creatista Uno ongeveer even groot, omdat de Sage Creatista uitgerust is met een melkopschuimer. De meeste Nespresso koffiemachines zijn echter simpel en klein, waardoor ze veel minder ruimte innemen dan een volautomaat. 

Maar buiten het formaat om, zijn er nog meer verschillen die ik hieronder zal toelichten. 

Meer instelmogelijkheden bij een volautomaat

Over het algemeen heb je met een volautomaat meer controle over de smaak. Zo kun je de sterkte, volume en temperatuur aanpassen. Bij sommige volautomaten pas je zelf de stevigheid en de hoeveelheid van het melkschuim aan. Er zijn Nespresso machines met melkopschuimers, maar dan nog heb je vaak niet zoveel instelmogelijkheden als bij een volautomaat. 

Mijn Sage Creatista Nespresso Uno is wel een uitzondering. Hiermee kun je wél de stevigheid en de temperatuur van de melk instellen. 

Met Nespresso sneller koffie zetten + minder geluid

Waar mensen vaak geen rekening mee houden is dat een volautomaat best veel lawaai maakt bij het malen van de bonen en de bereiding van de koffie. Zeker bij goedkopere koffiemachines kan dit vervelend zijn. Ook ben je voor het eerste kopje koffie al gauw 1 – 3 minuten kwijt. Bij een Nespresso apparaat zet je een kopje koffie binnen 30 seconden.

2 kopjes tegelijk

Met een volautomaat zet je bij de meeste apparaten 2 kopjes koffie tegelijkertijd. Dat is handig wanneer je meerdere kopjes koffie in een korte tijd wilt zetten. Bij een Nespresso zet je slechts één kopje koffie per zet beurt.

Onderhoud & schoonmaak

Een volautomaat wordt vaak als onderhoudsvrij bestempeld, maar is dit ook echt zo? Het apparaat spoelt voor en na het gebruik en geeft regelmatig een melding om het automatische reinigingsprogramma te doorlopen, de zetgroep te reinigen of de machine te ontkalken. Een Nespresso machine heeft minder onderhoud nodig. Deze ontkalk je eens in het kwartaal en dan kun je er weer een tijdje tegenaan.

Onderhoudskosten

Bij een volautomaat ben je niet alleen meer tijd kwijt voor de schoonmaak en onderhoud, maar liggen de onderhoudskosten ook een stuk hoger. Waar je bij Nespresso alleen geld kwijt bent aan een ontkalkingsmiddel ben je bij een volautomaat geld kwijt aan waterfilters, een ontkalkingsmiddel en reinigingstabletten. Zo heb ik samen met Jari, eigenaar van een Nivona koffiemachine, een berekening gemaakt. Hij is zo’n 125 euro per jaar kwijt aan onderhoud. 

Kosten machine

Bij een volautomaat ben je minimaal 300 euro kwijt, terwijl je een Nespresso apparaat koopt voor minder dan 100 euro. Er zijn natuurlijk ook duurdere Nespresso apparaten met een automatische melkfunctie. Ik heb mijn Sage Nespresso Creatista Uno tweedehands gekocht voor 100 euro, maar nieuw kost die al gauw 300 euro. 

Conclusie: Nespresso of volautomaat?

Als je het mij vraagt zijn er meer redenen om voor een volautomaat te kiezen dan voor een Nespresso machine. Als ik dagelijks een Nespresso machine zou gebruiken, zou ik alleen gebruik maken van hervulbare capsules. Zo bespaar je geld, bepaal je zelf de sterkte en smaak van de koffie. Het nadeel van een volautomaat is dat de aanschaf- en onderhoudskosten hoger liggen. Ook maakt het meer lawaai bij het malen van de bonen. Kortom, de keuze is aan jou!

Uiteraard ben ik benieuwd naar jouw mening, die zie ik dan ook graag tegemoet in de reacties hieronder. Ik zal proberen zo snel mogelijk te reageren. 

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonenNespresso