Philips Lattego 2200 kopen? Lees eerst onze review – 2021.

Bijgewerkt op 01 aug 2021

Geschatte leestijd: 7 minuten

Nadat een aantal maanden uitvoerig testen, schreven wij een review voor de Philips 2200 ep2231/40. 

Door de minimale verschillen tussen de 2200-serie modellen van Philips is deze review ook van toepassing op:

 • Philips EP2224/40, EP2220/10, EP2221/40: met het klassieke stoompijpje
 • Philips LatteGo: EP2231/40, EP2235/40, EP2230/10: met automatische melkfunctie

Philips LatteGo 2200 serie ep2231 40

De Philips 2200 serie ep2231 40 LatteGo is de beste budgetkeuze dankzij de uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Lees meer..

Specificaties
 • Intuïtief touch display
 • Cappuccino met één druk
 • Melkfunctie: automatisch
 • 100% keramische maalschijven
 • Waterreservoir: 1,8 liter
Bekijk meer specificaties.
Plus- en minpunten
 • Cappuccino met één druk op de knop.
 • Veel instellingsmogelijkheden: keuze uit 12 maalgraden, 3 koffiesterkten en instelbare koffievolume en temperatuur
 • 100% keramische maalschijven wat beter is dan metalen maalschijven, namelijk geen verbrande koffiesmaak.
 • Eenvoudig te bedienen dankzij het intuitive touchscreen.
 • Compact formaat en stijlvol design.
 • Maak best veel lawaai bij het malen van de bonen
 • Melkschuim had wat steviger gekund
Bekijk introductievideo

Kort samengevat:

Een stijlvolle en elegante koffiemachine die dankzij zijn kleine formaat in iedere keuken past. De bediening is super eenvoudig dankzij het touchscreen en eveneens waren we erg te spreken over de smaak en kwaliteit van de espresso en de zwarte koffie.

Helaas is het melkschuim wat waterig (verschillende soorten melk geprobeerd ) en maakt het best wat lawaai bij het malen van de bonen.

De Philips serie ep2231 40 staat op de 2e plek in onze TOP-10 met de beste koffiezetapparaten met bonen uit 2021. Beoordeeld als ‘De beste budgetkeuze met melkreservoir’.


De pluspunten

 • Strak, compleet en luxe ontwerp
 • Touchscreen werkt heel fijn
 • Goede espresso en zwarte koffie
 • Weinig werk aan schoonmaak & onderhoud

De minpunten

 • Behuizing van plastic, voelt iets minder stevig aan
 • Machine is luid bij het malen van de bonen
 • Melkschuim iets wat waterig

Benieuwd naar de verschillen tussen de LatteGo koffiemachines? Lees onze koopgids voor Philips LatteGo.


Een lust voor het oog
Vormgeving & ontwerp = 8.0

Ondanks de plastic behuizing vinden wij de Philips LatteGo 2200 ep2231/40 een lust voor het oog. De chique uitstraling is te danken aan het fraaie touchscreen, de matzwarte behuizing en de metalen rand rondom het touchscreen.

Kunststof, kunststof en kunststof

Alle onderdelen van de  Philips Lattego 2200 ep2231/40 zijn gemaakt van plastic. Dit is minder duurzaam dan metaal of roestvrijstaal, maar voor een budget machine kun je ook niet veel meer verwachten. Gelukkig is er gekozen voor een hoge kwaliteit kunststof dat niet perse goedkoop aanvoelt.

Installeren melkbeker

De machine beweegt niet en voelt stevig aan. Het installeren van de melkbeker had beter gekund; we missen hier een soort van ‘klik’ bevestiging, zodat je weet dat die vast zit. Maar goed, dit is een kleinigheidje.

Afsluiting bonenreservoir

Nog een klein puntje van kritiek: de bonenreservoir is afgesloten met een losse deksel. We hadden liever gehad dat hier een scharniertje tussen zit, zodat deze niet los op het aanrecht komt te liggen wanneer je het reservoir bijvult.

Compact formaat, kleine reservoirs

De afmetingen zijn: 24,7 x 43,4 x 36,6 cm.
Geschikt voor een huishouden van 2 tot 4 personen | +/- 15 bakjes per dag.

Dankzij het compacte formaat neemt de Philips Lattego 2200 serie ep2231 40 weinig ruimte op het keukenblad in. Dit maakt deze koffiemachine voor iedere keuken geschikt.

Het waterreservoir is 1,8 liter, maar doordat je de meegeleverde Aquafilter in het waterreservoir plaatst, blijft er nog maar ruimte voor 5 bakjes koffie over. Het bonenreservoir is goed voor 275 gram koffiebonen en het melkreservoir. Ook het lekbakje en het bakje met koffiedik moet je regelmatig legen.

Aan de bovenkant zit een klein vakje voor gemalen koffie. Wij gebruiken deze zelf nooit, maar het kan handig zijn wanneer je gemalen koffie in huis hebt of af en toe decafé drinkt. Het is mogelijk om het tuitje aan te passen op basis van de grootte van het kopje.

Fijne bediening, voldoende mogelijkheden

Bediening & prestatie= 9

Het touchscreen werkt heel fijn. Je hebt hier vier opties, namelijk heet water, zwarte koffie, espresso en een cappuccino. Per zetbeurt stel je de sterkte in (van 1 tot 3) en heb je de mogelijkheid om de hoeveelheid water in te stellen (van 1 tot 3).

Via het instellingen paneel stel je de temperatuur in (normaal, hoog en maximaal). Wij hebben deze op maximaal ingesteld. Bij normaal vonden we de koffie echt te koud. De maalgraad heeft 12 maalstanden (wat echt een uitzondering is voor een budgetmachine). De maalgraad pas je aan middels een draaiknop in het bonenreservoir.

Het is niet mogelijk om de temperatuur per zet beurt in te stellen. Dit pas je aan in het instellingspaneel. Dit is een nadeel, omdat je dan telkens het instellingspaneel in moet duiken.

Voor de rest heeft deze machine voldoende mogelijkheden voor de prijs die je betaalt. Als je van veel opties en mogelijkheden houd, dan is deze koffiemachine misschien niet de juiste keuze.

Hoe lang duurt het koffie zetten?

 • opstarten: 29 seconden
 • Doorspoelen: 20 seconden
 • Bonen malen: 10 seconden
 • Wachten: 20 seconden
 • Koffie-extractie: 40 seconden
 • Uitzetten: 15 seconden

In totaal duurt het 1.59 min om een bakje koffie te zetten. Dit lijkt misschien wat lang, maar wij ervaren het niet als hinderlijk omdat we in de tussentijd wel iets anders weten te doen.

Bonenmaler maakt veel lawaai

We waren het er allemaal over eens: het lawaai tijdens het malen van de koffiebonen had wel wat minder gekund. Dit kan best hinderlijk zijn wanneer je tegelijkertijd met iemand een gesprek voert.

Heerlijke espresso’s en zwarte koffie

Kwaliteit van koffiedranken = 7.5
Espresso & zwarte koffie = 9.0
Cappuccino = 6.5 

De kwaliteit van de espresso en de zwarte koffie was boven verwachting. De espresso heeft een mooie cremelaag en de smaken waren in balans. Het melkschuim vonden we tegenvallen, zowel bij gebruik van halfvolle en volle melk.

Het melkschuim voelt wat waterig aan, wel was het melkschuim iets beter bij het gebruik van volle melk, maar nog steeds niet top. Dit is echter het probleem bij de meeste budgetmachines en de Philips 2200 serie ep2231 40 was dus geen uitzondering.

Verder is het niet mogelijk om de hoeveelheid schuim of melk in te stellen. Ook had het melkschuim iets warmer gekund. Dit maakt deze koffiemachine geschikt voor huishoudens die af en toe een cappuccino drinken en hier niet al te hoge eisen aan stellen.

Nauwelijks onderhoud en schoonmaakwerk

Onderhoud en schoonmaak = 9.0

Wij vonden het onderhoud en schoonmaakwerk zeer eenvoudig, vandaar dat we dit aspect met een 9.0 beoordeelde. Deze machine spoelt zichzelf voor- en na het gebruik door. Zelf spoel je de lekbak, koffiedikbak, de melkbeker en de zetgroep af onder de kraan. De melkbeker is vaatwasbestendig.

De zetgroep dien je wekelijks schoon te maken. Deze is uitneembaar en spoel je af onder de kraan. Eens in de twee maanden dien je deze grondig schoon te maken.

Dit doe je met een reinigingstablet van Philips, waarmee je de machine doorspoelt. Eveneens dien je de bewegende onderdelen van de zetgroep eens per 2 maanden in te vetten met een smeermiddel van Philips.

Aquafilter: iedere 3 maanden vervangen

‘’Dankzij het ingebouwde AquaClean-waterfilter hoef je de machine pas na 5000* kopjes koffie te ontkalken.’’ – aldus Philips. Je hoeft de machine inderdaad niet te ontkalken, maar pas wanneer je de machine thuis ontvangt kom je erachter dat je de Aquafilter iedere drie maanden moet vervangen, wat niet helemaal overeenkomt met 5.000 kopjes.. Jammer!

Bekijk hier alle Philips koffiemachines


Video


Verkooppunten


Meer informatie

Hoe werkt de bediening?

Philips lattego 2200, hoe werkt de bediening?

De bediening van alle serie 2200 modellen verloopt via een intuïtief touch display. Er wordt gebruik gemaakt van LED lights (bestaande uit meer dan 25 led lights) die snel reageren bij aanraking. Ondanks dat het geen touchscreen is, werkt de bediening heel soepel.

Aan de linkerkant van het scherm selecteer je de gewenste koffiedrank en aan de rechterkant pas je de sterkte en volume aan. De machine schakelt automatisch wanneer het een langere tijd niet gebruikt wordt.

Instellingsmogelijkheden met My Choice Coffee

Instellingsmogelijkheden met My Choice Coffee

Bij alle 2200 serie heb je keuze uit 12 maalstanden. Het beste laat je deze op de laagste maalstand staan, aangezien je een fijne maalgraad hebt voor een betere espresso. De maalgraad pas je aan via een draaiknop bovenop het koffieapparaat.

Bij de uitvoeringen met een klassieke melkopschuimer kan alleen de sterkte en het volume van het water instellen via My Coffee Choice. Met de LatteGo modellen heb je de mogelijkheid om de volume van het melk aan te passen en kan je de temperatuur instellen.

Bij het aanpassen van de volume heb je drie mogelijkheden. De eerste twee zijn de fabrieksinstellingen en de derde optie kan je aanpassen bij de instellingen.

 1. Espresso: 35/50/40 tot 230 ml.
 2. Americano: 50 ml koffie + 60 ml water / 50 ml koffie + 130 ml water / 40  – 230 ml koffie tot 400 ml water
 3. Cappuccino: 60 ml melk + 35 ml koffie / 100 melk + 50 ml koffie / tot 340 ml melk + 40 tot 230 ml koffie.
 4. Latte macchiato: 120 ml melk + 35 ml koffie / 230 ml melk + 45 ml koffie / tot 340 ml melk + 40 tot 230 ml koffie.
 5. Heet water: 60/160/ tot 400 ml

Veelgestelde vragen

Regelmatig ontvangen bij vragen van bezoekers die het even niet meer weten. Hieronder vind je de veelgestelde vragen:

Voor wie zijn de philips LatteGo 2200 koffiemachines geschikt?

Voor een huishouden met 2 – 4 personen, maximum 15 – 25 bakjes koffie per dag. Dankzij het compacte formaat is deze koffiemachine geschikt voor iedere keuken. Lees meer..

Wat is Philips LatteGo?

LatteGo staat voor het nieuwe melksysteem van Philips. Dit melksysteem bestaat uit 2 onderdelen en is daarom eenvoudig schoon te maken. Ontdek meer over LatteGo.

Wat zijn de voor- en nadelen van de Philips LatteGo 2200-serie?

De Philips LatteGo 2200 serie heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Een intuïtieve bediening, cappuccino zetten met één druk op de knop en keramische maalschijven. Minpuntje: de machine maakt best veel lawaai bij het malen van de koffiebonen en de bereiding van de koffie. Lees meer..

Wat is het voordeel van keramische maalschijven?

Keramiek wordt minder snel heet dan metaal. Zet je veel kopjes koffie achter elkaar dan voorkom je met keramiek een verbrande koffiesmaak. Lees meer..

Zijn de onderdelen van de Philips LatteGo 2200 vaatwasbestendig?

Ja, zelfs het LatteGo systeem van Philips zijn vaatwasbestendig. Lees meer..

Koopgidsen 2021

Jaarlijks brengen wij koopgidsen waarin we onze bezoekers begeleiden bij het kopen van de juiste koffiemachines. Bekijk hieronder alle koopgidsen uit 2021:

Geen idee welk type koffieapparaat bij je past? Ontdek dit hier.

Koopgidsen merken volautomatische koffiemachines