Philips reinigingstabletten voor de koffiemachine: wél of niet nodig?

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Je hebt flink wat geld neergelegd voor een nieuwe Philips koffiemachine met bonen en vervolgens kom je erachter dat er nog best wat onderhoudskosten bij komen kijken. Zo dien je het waterfilter regelmatig te vervangen en wordt aanbevolen om reinigingstabletten aan te gebruiken voor een grondige schoonmaak van jouw koffiemachines. De vraag is: heb je deze reinigingstabletten van Philips wél echt nodig of is het een manier om nog meer aan jou te verdienen?

Een terechte vraag, want Philips en andere fabrikanten verdienen veel geld aan reinigingsproducten voor koffiemachines. Voor een pakje Philips reinigingstabletten, ook wel een koffiemachinereiniger genoemd, betaal je al gauw 8 euro voor 6 reinigingstabletten. Is dit iets om op te besparen of is het juist wel beter om reinigingstabletten te gebruiken?

Disclaimer: in dit artikel hebben we het over reinigingstabletten voor de Philips Latte Go collectie.

Goed onderhoud is erg belangrijk

Voor keukenapparatuur dat je dagelijks gebruikt zoals een koffiezetapparaat is goed onderhoud erg belangrijk, zeker bij een koffiemachine. De kans is groot dat je meerdere kopjes koffie per dag drinkt en de koffieresten en oliën stapelen zich al snel op. Met de automatische reiniging programma’s van een Philips koffiemachines kom je een eind, maar het is niet voldoende om jouw koffiezetapparaat grondig schoon te maken.

Goed onderhoud zou in een langere levensduur moeten resulteren, maar ook lekkerdere koffie. Smaakt de koffie plotseling bitter, maar gebruik je dezelfde koffiebonen? De kans is groot dat dit wordt veroorzaakt door opgedroogde koffieresten.

Waarom een Philips reinigingstablet?

Het reinigingstablet helpt met het verwijderen van koffieresten en oliën die lastig te verwijderen zijn met alleen water. Het klopt wel dat het beter is om een reinigingstablet te gebruiken, maar ondanks dat Philips anders beweerd maakt het niet uit of je een reinigingstablet van Philips of een ander merk koopt. Natuurlijk willen ze bij Philips dat je de reinigingstabletten bij hun afneemt. Dit geven ze expliciet aan op de verpakking van de reinigingstabletten.

De Philips tabletten kun je ook gebruiken voor Saeco koffiemachines; dit is namelijk een dochteronderneming van Philips.

Een stappenplan hoe je een Philips reinigingstablet gebruikt vind je op de website van Philips.

Hoe vaak grondig reinigen?

Philips raad aan om na 500 kopjes koffie of een maand het koffiezetapparaat grondig schoon te maken met het gebruik van een reinigingstablet.

Conclusie: wél of geen Philips reinigingstabletten kopen?

In principe zijn de Philips reinigingstabletten niet zo heel duur. Je koopt 6 tabletten voor iets meer dan 8 euro zonder de verzendkosten mee te rekenen. Dan kom je dus uit om iets meer dan een euro per schoonmaakbeurt / per maand of na 500 kopjes koffie. Voor die prijs zou ik het zelf niet riskeren om een ander merk te gebruiken, alhoewel er met een ander merk weinig mis kan gaan. Mocht je besluiten om wel een ander merk te gebruiken, dan raad ik deze reinigingstabletten van Nero aan. Voor 20 euro haal je dan 60 reinigingstabletten in huis.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen