6 voordelen pistonmachine: waarom een espressomachine kopen?

Piston espresomachine
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Als je ons blog regelmatig bezoekt dan weet je dat wij groot fan zijn van pistonmachines – ook wel een espressomachine voor thuis genoemd. Een pistonmachine is eigenlijk een espressomachine, maar meer geschikt voor thuis. Zo maal je jouw eigen koffiebonen, stamp je de gemalen koffie zelf aan én schuim je de melk op – net als een echte barista dit doet.

In dit artikel bespreken we de voordelen van een pistonmachine met 6 redenen om wél een espressomachine in huis te halen.

6 voordelen van een piston espressomachine

Hieronder vind je 6 redenen om voor een espressomachine te kiezen. Daarbij moeten we wel de disclaimer plaatsen dat een pistonmachine niet voor iedereen geschikt is. Ben je niet zo kieskeurig wat betreft koffie en streef je met name naar gemak? Dan past een pistonmachine misschien niet bij jou.

Een pistonmachine vraagt om iets meer geduld; het zetten van een bakje koffie neemt meer tijd in beslag en de resultaten zijn wisselend. Dit kan best frustrerend zijn als je gewoon snel en efficiënt een lekker bakje koffie wilt drinken.

Voordeel #1 meer controle over de smaak

Ondanks dat je met een pistonmachine minder instelmogelijkheden hebt dan bij een volautomatische koffiemachine, heb je naar mijn mening toch meer controle. De maling van de koffiebonen, de kracht waarmee je de gemalen koffie aan stampt én hoeveel melk en schuim je in jouw kopje koffie wilt.

Voordeel #2 meer maalinstellingen

Als je bekend bent met een pistonmachine dan weet je hoe belangrijk de maalinstellingen zijn. Met de maalinstellingen heb je veel controle over de smaak. Bij een volautomatische koffiemachine zit een ingebouwde bonenmaler wat prima is voor koffieliefhebbers die gemak belangrijk vinden. Echter biedt een ingebouwde bonenmaler veel minder maalinstellingen in vergelijking met een losse bonenmaler.

Een nadeel van een pistonmachine is dat je er een losse bonenmaler bij moet kopen. Een goede bonenmaler start vanaf 200 euro. Bij een volautomatische koffiemachine zitten deze kosten al inbegrepen.

Lees ook: de juiste maalgraad instellen.

Voordeel #3 verbeter je barista vaardigheden

Ik moet bekennen dat een pistonmachine in het begin veel frustratie met zich mee kan brengen als je nog weinig ervaring hebt als ‘(thuis)barista’. Maar naar verloop van tijd verbeter je jouw vaardigheden en wordt je steeds beter in het zetten van een espresso of cappuccino van cafe-kwaliteit.

Voordeel #4 koffie van cafe-kwaliteit

Als je een pistonmachine eenmaal onder de knie hebt is het mogelijk om met een espressomachine voor thuis een espresso of cappuccino van cafe-kwaliteit te maken. Dit is onmogelijk met een volautomatische koffiemachine omdat je simpelweg minder controle hebt.

Voordeel #5 cappuccino met latte art

Wie houdt er nu niet van een cappuccino, latte of flat white met latte art? Het ziet er beter uit en misschien smaakt het hierdoor ook beter? Het opschuimen van melk met een pistonmachine kan in het begin best lastig zijn, maar met een beetje oefenen moet een hartje wel lukken. De andere figuurtjes is wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

TIP: voor het maken van goed melkschuim is een ruime boiler belangrijk. Bij goedkopere pistonmachines is de boiler vaak te klein en dus niet krachtig genoeg om voldoende stoom en lucht te creëren.

Lees ook: 6 veelgemaakte fouten bij het opschuimen van melk.

Voordeel #6 pistonmachines gaan langer mee

De constructie van een piston espressomachine is simpel in vergelijking met een volautomatische koffiemachines. Hierdoor gaan pistonmachines vaak veel langer mee; ook hoef je onderdelen minder vaak te vervangen.

De keerzijde van een pistonmachine

Zoals ik al aangaf is een piston espressomachine niet voor iedereen geschikt. Dingen om rekening mee te houden:

  • Meer gedoe: het malen van de koffiebonen, het aanstampen van de gemalen koffie en het opschuimen van de melk. Fanatieke koffieliefhebbers vinden dit leuk, maar niet iedereen zit hier op te wachten.
  • Wisselvallende resultaten: maak je de koffiebonen een keer wat grover óf stamp je de gemalen koffie een keer wat harder aan, dan zal dit impact hebben op de smaak van de koffie. Je moet de handelingen elke keer precies hetzelfde uitvoeren om hetzelfde resultaat te bereiken. Dat kan best frustrerend zijn als je het geduld niet hebt om te leren hoe een pistonmachine precies werkt.

Mijn conclusie: is een pistonmachine iets voor mij?

Ben je een fijnproever, een (voormalig) barista of een groot koffieliefhebber die het leuk vind om te experimenteren en het beste uit zijn bakje koffie te halen? Twijfel dan niet; met een pistonmachine zet je uiteindelijk veel lekkere koffie. Een bezoekje aan jouw favoriete koffie toko wordt dan overbodig.

Lees ook: de beste espressomachines van 2021.

Voor de meeste huishoudens is een pistonmachine minder geschikt omdat het om veel geduld vraagt en de resultaten wisselend kunnen zijn. Heb je vaak haast in de morgen en houd je van gemak? Dan ben je beter af met een volautomatische koffiemachine.

Waar wil je over lezen?

Piston espresomachine