Gaggia Classic Pro kopen? Lees eerst onze review - Baristaworden.nl

Gaggia Classic Pro kopen? Lees eerst onze review

De Gaggia Classic Pro staat bekend als één van de beste pistonmachines voor beginners waarmee je espresso’s en cappuccino’s zet van cafe-kwaliteit.

Bijgewerkt op 06 okt 2021
Gaggia Classic Pro review
 • De Melitta Caffeo Solo is als beste compacDe Gaggia Classic Pro heeft een klassieke look en is verkrijgbaar in de kleuren zilver, thunder black, industrial grey, pro wit en classic blue.
 • Met de vernieuwde stoompijp van de Gaggia Classic Pro beschik je over voldoende stoomkracht om een goede cappuccino te zetten.
 • Doordat de Gaggia Classic één boiler heeft moet je na het zetten van een espresso ongeveer een minuut wachten voordat je het stoompijpje kunt gebruiken.
 • Het heeft geen ingebouwde koffiemolen, waardoor je een losse bonenmaler moet kopen of gemalen koffie koopt.

Gaggia classic pro

Gaggia Classic Pro


In het kort

Gaggia Classic Pro
Alle kleuren op een rijtje.

De Gaggia Classic is al jarenlang het favoriete model onder de espressomachines op instapniveau. Onlangs heeft Gaggia een vernieuwde versie uitgebracht, namelijk de Gaggia Classic Pro. Het pro-model is er op vele fronten op vooruit gegaan. Lees deze Gaggia Classic Pro review om te zien of dit een waardige opvolger is. 

Onze beoordelingen


Bouwkwaliteit
8/10
Prestaties espresso
8/10
Prestaties stoompijpje
8/10
Onderhoud
6/10
Functies voor beginners
7/10
Prijs
7/10

Vormgeving & het ontwerp

Gaggia classic
De nieuwe Gaggia Classic Pro is voorzien van een cafe-kwaliteit stoompijpje waarmee je goed melkschuim kunt maken. Houd er rekening mee dat de ruimte tussen het stoompijpje en het lekbakje minimaal is, waardoor het soms makkelijker is eerst het lekbakje te verwijderen. Bron: coffeedesk.com

Het Italiaanse merk Gaggia (nu een dochteronderneming van Philips) staat bekend om zijn hoge kwaliteit en de Gaggia Classic Pro is geen uitzondering. De behuizing is van geborsteld roestvrijstaal wat de koffiemachine een retro-look geeft. Het koffiezetapparaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren: zilver, thunder black, industrial grey, pro wit en classic blue.

De Gaggia Classic Pro is een compacte espressomachine met een ruime waterreservoir van 2,1 liter. Het apparaat is 26 cm breed, 34,5 cm hoog en 40 centimeter lang. Houd er rekening mee dat deze espresso machine geen ingebouwde koffiemolen heeft. Een losse koffiemolen neemt extra ruimte in op het aanrecht of je koopt gemalen koffie (raden we niet aan). 


Prestaties espresso

Gaggic Glassic Pro espresso
De portafilter voor beginners en pre-fusion functie maken het makkelijker op de optimale druk te bereiken die nodig is om een goede espresso te zetten.

De Gaggia Classic Pro is een opmerkelijk goede espressomachine op instapniveau. Terwijl veel espressomachines uit deze prijsklasse worden geleverd met kleinere portafilters, komt de Gaggia pro met een filtermandje van 58 mm – wat net zo groot is als op espressomachines voor de horeca. 

Met een brede portafilter zet je betere espresso’s, omdat het zorgt voor een gelijkmatige extractie. Naast de portafilter, die vooral bedoeld zijn voor beginners, worden er ook traditionele filters meegeleverd.

WIST JE
DAT.

feiten.

Een portafilter, ook wel een drukfilter genoemd, bestaat uit twee filters: een filter met veel gaatjes en daaronder een tweede wand met een enkele opening.

Dit zorgt voor extra druk wanneer het water door de gemalen koffie heen loopt, wat in een betere extractie resulteert. De meeste pistonmachines zijn tegenwoordig van een drukfilter voorzien.


Prestaties stoompijpje

Gaggia Classic pro melk opschuimen (2)
De nieuwe Gaggia Classic Pro is voorzien van een cafe-kwaliteit stoompijpje waarmee je goed melkschuim kunt maken. Houd er rekening mee dat de ruimte tussen het stoompijpje en het lekbakje minimaal is, waardoor het soms makkelijker is eerst het lekbakje te verwijderen. Bron: coffeedesk.com

Waar de voorganger van de Gaggia Classic is uitgerust met een ​​pannarello stoompijpje, komt de Gaggia Classic Pro met een professionele stoompijp waarmee je cappuccino’s van cafe-kwaliteit maakt. Pannarello stoompijpjes worden op goedkopere pistonmachines gebruikt om het gebrek aan stoomkracht te compenseren. 

De Gaggia Classic Pro heeft één boiler voor espresso en de stoomfunctie. Na het zetten van een espresso moet je ongeveer een minuut wachten, voordat je kunt beginnen met het opschuimen van de melk. De boiler is groot genoeg voor 2 cappuccino’s of een grote latte. 

Wil je meerdere cappuccino’s achter elkaar zetten dan is het beter om voor een espressomachine met een dubbele boiler te kiezen of een grotere boiler dan de Gaggia Classic Pro. 


De bediening

Gaggia classic pro
De bediening van de Gaggia Classic Pro is hetzelfde gebleven als bij zijn voorganger. In de afbeelding zie je de voorganger van de Gaggia Classic Pro, namelijk de Gaggia Classic.

De bediening van deze espresso machine is zeer eenvoudig en bestaat slechts uit een aantal knoppen. De koffiemachine heeft drie tuimel schakelaars waarmee je het apparaat aan en uit zet, een espresso zet en het stoompijpje laat stomen. Aan de zijkant van het koffiezetapparaat bevindt zich een draaiknop om het stoompijpje mee te bedienen. 

Functies voor beginners

Met een pistonmachine zet je de beste koffie in vergelijking met andere koffiezetapparaten. Wel heb je als beginner wat handigheid nodig en zal je eerst moeten oefenen. Sommige espressomachines zijn dankzij speciale functionaliteiten beter geschikt voor beginners dan andere pistonmachines. Deze functionaliteiten maken het makkelijker om de optimale druk van bar te bereiken. 

De Gaggia Classic Pro komt met portafilters wat het makkelijker maakt om een goede espresso te zetten. Ook heeft het een pre-fusion functie. Hiermee wordt de gemalen koffie eerst nat gemaakt, wat zorgt voor een gelijkmatige extractie van de koffie.


Schoonmaak & onderhoud

Gaggia Classic Pro
Het ontkalken is best omslagtig en tijdrovend. Hier vind je een instructies hoe je dit precies doet.

In het dagelijks gebruik is de Classic Pro over het algemeen gemakkelijk schoon te houden. De grote lekbak is gemakkelijk te verwijderen en te legen. De buitenkant is van geborsteld roestvrij staal en kan indien nodig gewoon worden schoongeveegd.

Het ontkalkingsproces is waar de Gaggia wat punten verliest, omdat het proces best tijdrovend en omslachtig is. Zo zijn er 20 stappen die je volgen waaronder het verwijderen van de groepenkop, waarvoor een schroevendraaier een de pas moet komen.


Onze conclusies

Gaggia Classic pro onze conclusies
De Gaggia Classic Pro is een simpele, maar complete pistonmachines waarmee je espresso’s en cappuccino’s van cafe-kwaliteit zet. Een nadeel is dat het ontkalken best omslagtig is en dat je een minuut moet wachten voordat je gebruik kunt maken van de stoomfunctie. Bron: coffeedesk.com

De Gaggia Classic Pro staat bekend als één van de beste semi espressomachines, zeker voor beginners. Met deze espressomachine zet je espresso’s en cappuccino’s van cafe-kwaliteit dankzij de vernieuwde stoompijp. 

Over het algemeen is het best een simpele espressomachines zonder enige instelmogelijkheden of voorgeprogrammeerde functies. Zo moet je op de stopknop drukken wanneer je voldoende koffie in je kopje hebt. Je hebt dus een weegschaal nodig om precies een espresso van 30 ml te zetten. Heb je liever een espressomachine met voorgeprogrammeerde functies dan raden we een apparaat van Sage aan. 

Zet je graag meerdere cappuccino’s achter elkaar dan is de Gaggia Classic Pro geen goede aankoop. Na het zetten van een espresso duurt het ongeveer een minuut voordat je kunt beginnen met stomen. Na het stomen moet je weer wachten voordat je kunt beginnen met het zetten van een espresso. Hierdoor neemt het zetten van 3 cappuccino’s of meer veel tijd in beslag, wat geen doen is. In dit geval raden we een dubbele boiler aan zoals de Sage The Dual Boiler. 

De Gaggia Classic Pro biedt het uitstekende koffiezetten dat we gewend zijn van de Gaggia Classic en verbetert dit met een commerciële stoomtang. Deze machine is een goede keuze voor wie net begint met halfautomatische espressomachines, maar is ook een aantrekkelijke budgetgerichte keuze voor ervaren gebruikers.

Plus en
Minpunten

 • RVS behuizing
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Ruim waterreservoir
 • Krachtige stoomfunctie
 • Goede prestaties
 • Espresso en stoom tegelijkertijd niet mogelijk
 • Best een duur apparaat

Gaggia zwart

Gaggia Classic Pro


Gaggia Classic Pro | Video

De video en een aantal van de afbeeldingen die we gebruikt hebben is afkomstig van LifestyleLab. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Gaggia Classic Pro | specificaties


Gaggia classic rood

Gaggia Classic Pro


Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Lees meer reviews van:

GaggiaPistonmachines