Jura A1 Kopen? Lees Eerst Onze Review

De Jura A1 is bedoeld voor liefhebbers van zwarte koffie. Deze elegante koffiemachine is een verademing op jouw aanrecht – beschikbaar in de kleuren piano zwart en wit.

Bijgewerkt op 28 dec 2023
Jura A1
Inhoudsopgave
 • Let op: de Jura A1 is momenteel niet verkrijgbaar. Voor vergelijkbare modellen bekijk je de Jura E4 of de Jura Ena 4
 • De Jura A1 heeft geen automatische melkopschuimer en je zet er dus geen cappuccino, flat white of latte macchiato mee.
 • Door het compacte en slanke formaat van de Jura A1 is het apparaat geschikt voor iedere keuken: van klein tot groot.
 • Het instapmodel van Jura zet heerlijke koffie, laat jou kiezen uit 2 standen voor de koffiesterkte en uit drie kopgroottes: espresso, lungo of een ristretto.
 • De Jura A1 is op de 6e plek geëindigd in onze test van 2020 met de beste koffiebonen machines.


In het kort

Jura A1 vormgeving
De Jura A1 is een kleine koffiemachine zonder automatische melkoschuimer. Je zet er alleen zwarte koffie mee zoals een espresso, lungo en een ristretto.

De Jura A1 is een slanke en compacte espressomachine waarmee je een espresso, lungo of een ristretto zet. De Jura A1 is afkomstig van een bedrijf dat al sinds de jaren 1930 huishoudelijke apparaten van topkwaliteit produceert. Het bedrijf is in de jaren 1980 begonnen met het maken van espresso/koffiemachines en sindsdien zijn ze uitgegroeid tot één van de grootste koffiemachine producenten ter wereld.

In deze review kijken we naar de bouwkwaliteit, de smaak van de koffie, het gebruiksgemak en het onderhoud van deze koffiemachine. Drink je graag cappuccino’s dan zou je een losse melkopschuimer kunnen kopen of voor de grote broer te kiezen: de Jura ENA 8

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
8/10
Gebruiksgemak
8/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
8/10
Prijs
6/10

Vormgeving & het ontwerp

Jura A1 review
Door de glanzende afwerking ziet de Jura A1 er chic uit. Drink je veel koffie dan zal je het kleine waterreservoir van 1,1 liter en het bonenreservoir van 125 gram regelmatig moeten bijvullen. Bron: Coffeeness.

Zoals we dat van Jura koffiemachine gewend zijn, ziet de Jura A1 er strak uit. Deze espressomachine is verkrijgbaar in Piano black en Piano Wit – Piano staat voor de hoogglanzende afwerking van het apparaat wat er chic uit ziet!

De behuizing is van hoge kwaliteit kunststof waardoor het apparaat stevig aanvoelt. Door het compacte formaat zal je het waterreservoir van 1,1 liter en het bonenrerservoir van 125 gram regelmatig moeten bijvullen. Maar zo blijft het water wel lekker vers!

Dit is ook één van de kleinste volautomatische espressomachines uit het assortiment van Jura. Met een breedte van net geen 24 cm past hij in de kleinste ruimtes. Het apparaat weegt 9,2 kilogram waardoor de meeste gebruikers deze vrij snel kunnen verplaatsen.


De smaak van de koffie

Jura A1 Review
De smaak van de koffie is zoals we dat gewend zijn bij Jura erg goed. Dit is te danken aan de uitstekende koffiemolen én de speciale P.E.P. zetmethode waar Jura gebruik van maakt. Bron: Coffeeness.

Hoe goed is de koffiekwaliteit? Dat is tenslotte het doel van deze koffiemachine. Dankzij het speciale pulsextractieproces (P.E.P.) kun je rekenen op heerlijke koffie zoals we dat gewend zijn van Jura. De espresso’s zijn van cafe-kwaliteit. 

Dit een single-shot espressomachine, waarmee je dus één kopje koffie per keer zet. Hierdoor neemt het koffiezetten meer tijd in beslag wanneer je voor de hele familie een kopje koffie wilt zetten. Het zetten van een kopje koffie neemt ongeveer 30 seconden in beslag. 

Smaakt de koffie te zuur of te bitter? Dan pas je de maalgraad van de geïntegreerde Aroma G3 koffiemolen bij het bonenreservoir aan middels een draaiknop. Het voordeel van deze molen is dat hij muisstil is en een zeer consistente maling heeft. 

De uitloop van deze volautomatische koffiemachine is verstelbaar. Dit is handig wanneer je een kleiner of groter kopje koffie wilt zetten.


Geen melksysteem

Jura ena melksysteem
Drink je graag een cappuccino of latte? Dan is de Jura A1 waarschijnlijk geen goede optie voor je. In dit geval kun je het oudere broertje de Jura Ena 8 overwegen.

Zoals je waarschijnlijk al wist heeft de Jura A1 geen automatische melkopschuimer. Je zet er alleen zwarte koffie mee. Het voordeel hiervan is dat de Jura A1 een koffiemachine zonder poespas. En, het scheelt je ook nog eens een hoop onderhoud doordat je geen last hebt van achtergebleven melkresten. 

Zet je toch graag een cappuccino, flat white of een latte macchiato maar wil je wel graag een Jura koffiemachine? Dan zou je de Jura Ena 8 kunnen overwegen – deze is qua afmetingen net zo groot terwijl je uit 10 verschillende koffievariaties kunt kiezen. Wel zal je voor deze volautomaat dieper in de buidel moeten tasten.


De bediening

Jura A1 bediening
De bediening bestaat uit een aan- en uitknop, knoppen voor de kopgrootte en de sterkte van de koffie.

Het bedieningspaneel van de Jura A1 bevindt zich aan de bovenkant van de machine. Zo hoef je niet door de knieen om deze volautomatische koffiemachine te bedienen. De bediening van de Jura A1 is simpel en bestaat uit de volgende touch knoppen:

 • Een regelaar voor instelbare koffiesterkte (2 standen)
 • 3 knoppen voor de grootte van jouw kopje koffie: espresso, ristretto en gewone koffie.

Verder heeft het bedieningspaneel waarschuwingslampjes voor het ontkalken en schoonmaken. Zo weet je zeker dat je geen schoonmaakbeurt mist, wat erg belangrijk is om de machine in een goede conditie te houden.

Extra functionaliteiten

De Jura A1 biedt vooral eenvoud en gebruiksgemak. Met één druk op de knop heerlijke koffie zetten zonder dat je veel tijd kwijt bent aan de schoonmaak en onderhoud van de machine. De volgende zaken kun je zelf instellen:

 • Maalgraad van de koffiemolen instellen: hoe fijner de maling hoe langzamer de extractie en hoe sterker de koffie, en hoe grover de maling hoe zwakker de koffie.
 • Instelbare koffiesterkte: je hebt keuze uit 2 koffiesterkten waarbij 7 of 10 gram koffie gebruikt wordt.
 • Vakje voor gemalen koffie: handig wanneer je voorgemalen koffie in huis hebt of gewoon cafeïnevrije koffie wilt zetten. 

Schoonmaak & onderhoud

Deze Jura A1 is een simpele volautomatische koffiemachine zonder melkfunctie. Hierdoor hoef je je niet druk te maken over achtergebleven melkresten.

Er zijn ingebouwde onderhoudsprogramma’s die veel schoonmaakwerk uit handen nemen. De Jura A1 geeft een melding wanneer spoelen, reinigen en/of ontkalken nodig is. Voor het reinigingsprogramma gebruik je schoonmaaktabletten van Jura

De Jura A1 wordt standaard geleverd met een Claris waterfilter. Afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio dien je deze tussen de 1 en 3 maanden te vervangen waardoor ontkalken niet nodig is. Maak je geen gebruik van een waterfilter dan dien je eens in de 3 maanden te ontkalken. Het ontkalkingsproces neemt ongeveer 40 minuten in beslag. 

Bij het doorspoelen en reinigen loopt het lekbakje snel vol waardoor je er beter een leeg kopje onder kunt zetten. Zo voorkom je nog meer schoonmaakwerk!


Onze conclusies

Jura a1 review
Al met al een uitstekende volautomatische espressomachine, maar wel behoorlijk aan de dure kant voor het aantal functionaliteiten dat je er voor terug krijgt. Bron: Tinhte.vn.

De Jura A1 is een uitstekende espressomachine voor koffieliefhebbers met een kleine keuken en/of die alleen zwarte koffie drinken. Deze volautomaat is simpel wat bepaalde gebruikers zal aanspreken. Wel zal je flink in de buidel moeten tasten, terwijl je voor 200 euro meer een complete volautomaat in huis haalt met meer instelmogelijkheden: bijvoorbeeld de Jura E6

Zo heb je bij de Jura A1 slechts keuze uit 2 koffiesterkten – houd je net als ik van een sterke bak koffie dan zal je al snel 2 espresso’s achter elkaar moeten zetten waardoor het koffiezetten nog meer tijd in beslag neemt. Luxere koffiemachines van Jura hebben wel tot 10 standen voor de koffiesterkte. 

Plus en
Minpunten

 • Chic ontwerp
 • Compacte koffiemachine
 • Heerlijke espresso’s
 • Eenvoudige bediening
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Slechts 2 standen voor koffiesterkte
 • Behoorlijk aan de prijs

Meer koffiemachines van Jura bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Jura koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste koffiemachines van 2022.Jura A1 | video

Dit is een introductievideo van YouTube. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Jura A1 | specificatiesOver de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
5 uit 5 gebaseerd op 67 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Juravolautomatische koffiemachines


Jura A1
Jura A1
Het instapmodel van Jura