Jura D4 kopen? Lees eerst onze review

De Jura D4 is een uitstekende koffie wanneer je alleen zwarte koffie drinkt. Een koffiemachine waar je jarenlang plezier aan beleefd!

Bijgewerkt op 28 dec 2023
Jura D4
Inhoudsopgave
  • De Jura D4 is als beste bonen koffiemachine voor zwarte koffie en duurzaamheid uit onze test gekomen.
  • Met de Jura D4 zet je alleen zwarte koffie: espresso, dubbele espresso, doppio, lungo en een ristretto
  • De espresso’s smaken naar onze mening het beste bij Jura van alle merken voor volautomatische koffiemachines


In het kort

Jura D4 overzicht
De voorkant van de Jura D4

De Jura D4 is naar mijn mening de beste espressomachine voor mensen die alleen zwarte koffie drinken. Het is een koffiezetapparaat zonder poespas, maar wel eentje die heerlijke koffie zet – wat niet  altijd vanzelfsprekend is bij koffiezetapparaten met veel mogelijkheden. Zo heb je keuze uit 5 koffiespecialiteiten waarvan je zelf de sterkte en volume aanpast. 

Het is een compact koffiezetapparaat – zeker voor een Jura machine die doorgaans veel meer ruimte innemen. Het enige nadeel is dat deze volautomatische koffiemachine niet over een display beschikt – hierdoor word je tijdens het koffie zetten niet begeleid door een menu met keuzeopties.

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
9/10
Gebruiksgemak
7/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
9/10
Prijs
6/10

Vormgeving & het ontwerp

Jura D4 review
De waterfilter van 2 liter bevindt zich aan de zijkant van het apparaat. Dat is handig, zo kun je deze er eenvoudig uittillen.

Zoals we dat van Jura gewend zijn vind ik de Jura D4 er strak uit zien. De behuizing is van kunststof, maar het apparaat blijft stevig op zijn plek staan. Deze koffiemachine is alleen verkrijgbaar in piano zwart (Jura D4 piano black). 

Aan de zijkant van het apparaat vind je het waterreservoir van 2 liter die je er eenvoudig uittilt. Alle onderdelen voelen stevig aan ondanks dat alles van kunststof is. Met de bouwkwaliteit zit het wel goed – maar dat mag ook wel voor de prijs die je betaalt. 

Ik vind het bonenreservoir van 200 gram wel wat aan de kleine kant – zet je veel koffie dan zal je deze regelmatig moeten bijvullen. Hetzelfde geldt voor het lekbakje en het afvalbakje voor de koffiedik – deze zijn eigenlijk net niet groot genoeg waardoor je ze bij veelvuldig gebruik regelmatig moet legen. 


De smaak van de koffie

De espresso’s van de Jura D4 smaken hetzelfde als bij andere Jura machines.

Ik vind de espresso’s uit een Jura koffiezetapparaat nog steeds één van de beste. Dit is te danken aan het P.E.P.

Zoals ik wel vaker aangeef op mijn website vind ik de espresso’s uit een Jura koffiezetapparaat het beste. Dit is te danken aan de gepatenteerde P.E.P. zettechniek waarbij de gemalen koffie eerst nat gemaakt wordt. Dit zorgt voor een gelijkmatige extractie wat belangrijk is voor het zetten van de perfecte espresso.

Bij de Jura D4 heb je keuze uit 5 koffiespecialiteiten: doppio, dubbele espresso, espresso, lungo, ristretto. Per zetbeurt heb je keuze uit 3 koffiesterkten en kun je de hoeveelheid water aanpassen.

Aan de bovenkant van de koffiemachine vind je een vakje voor gemalen koffie. Handig wanneer je bijvoorbeeld cafeïnevrije koffie drinkt.


Geen melksysteem

Jura D6
Dit is de Jura D6, de grote broer van de Jura D4 waarmee je met één druk op de knop een cappuccino zet. Wel is het apparaat ongeveer 200 euro duurder. Bron: householdme.com

Met de Jura D4 zet je alleen zwarte koffie. Ben je op zoek naar een koffiemachine zonder al teveel poespas, maar wil je zo nu en dan toch graag een cappuccino of latte macchiato zetten? Dan kies je voor het oudere broertje van de Jura D4 – en dat is de Jura D6.

Met de Jura D6 zet je niet alleen zwarte koffie of espresso, maar ook een cappuccino of latte. Deze koffiemachine is 100 euro duurder dan de Jura D4.


De bediening

Jura D4 review
Dankzij het luxe touchscreen is deze Jura S8 heel eenvoudig te bedienen

De bediening van de Jura D4 bestaat uit draai- en drukknoppen. Zoals ik eerder aangaf heeft deze koffiemachine geen display dat je door het keuzemenu begeleid. Ik heb dit niet perse als hinderlijk ervaren, omdat deze koffiemachine weinig mogelijkheden heeft. Alleen bij de algemene instellingen kan het soms wat onduidelijk zijn, maar dat wend ook wel weer.

Door de Jura Smart Connect – een klein Bluetooth apparaatje – aan te schaffen kun je de Jura D4 via de smartphone app J.O.E. bedienen. Hiermee kun je het onderhoud bijhouden, de instellingen aanpassen en koffie zetten van een afstand.

Ik vind het raar dat je dit apparaatje er los moet bijkopen – zeker omdat de Jura D4 niet goedkoop is. Maar omdat de Jura D4 geen display heeft vind ik de smartphone app wel van toegevoegde waarde. Met de Smart Connect app is het toch wat makkelijker om de algemene instellingen aan te passen.


Extra functionaliteiten

Jura D4
Om de Jura D4 via de J.O.E. smartphone app te kunnen bedienen dien je een los Bluetooth apparaatje te kopen. Dit apparaatje koppel je aan het apparaat. Via de app kun je recepten samenstellen, koffie zetten en de voorraad bijhouden.

Ben je op zoek naar een luxe volautomatische koffiemachine met veel opties en mogelijkheden dan zou ik verder kijken dan de Jura D4. Zoals ik eerder aangaf ik deze review is de Jura D4 is een koffiemachine zonder poespas. Met één druk op de knop zet je een doppio, dubbele espresso, espresso, lungo of een ristretto.


Schoonmaak & onderhoud

Jura D4 schoonmaken
Houd er rekening mee dat een volautomatische koffiemachine niet onderhoudsvrij is.

Bij iedere Jura koffiemachine ontvang je standaard een Claris Smart waterfilter. Deze dien je – afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio – regelmatig te vervangen. De Jura D4 geeft een melding wanneer deze aan vervanging toe is.

De Jura D4 spoelt voor- en na gebruik automatisch door. Het geeft een melding wanneer de koffiemachine toe is aan een grondige schoonmaakbeurt. Tijdens deze schoonmaakbeurt wordt ook de zetgroep schoongemaakt.

Bij alle Jura koffiemachines zit de zetgroep vast. Dit is naar mijn mening een nadeel. Zo kun je deze alleen grondig laten schoonmaken bij een Jura servicepunt waar kosten aan verbonden zitten.


Onze conclusies

Jura D4 review
Een degelijke koffiemachine die heerlijke koffie zet. Wel moet je flink in de buidel tasten voor een volautomatische koffiemachine die alleen zwarte koffie zet.

De Jura D4 is samen met de Jura A1 (kleiner in formaat) een instapmodel van het merk Jura. Ik zou de Jura D4 aanbevelen aan liefhebbers van espresso en zwarte koffie. Zo geniet je van de kwaliteit van Jura zonder hier de hoofdprijs voor te betalen. Ook neemt het koffiezetapparaat relatief weinig ruimte in op het aanrecht.

Als je op zoek bent naar luxe of zo nu en dan een cappuccino zet raad ik je aan om verder te kijken. Zoals ik eerder aangaf is de Jura D6 een uitstekende optie wanneer je af en toe een cappuccino of latte wilt zetten. Ben je op zoek naar luxe en wil je graag een Jura koffiemachine dan zou ik de Jura S8 aanraden – de nummer 1 uit mijn koffiemachine test.

Plus en
Minpunten

  • Degelijke koffiemachine
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Heerlijke espresso’s
  • Ruim waterreservoir van 2,0 liter
  • Eenvoudige bediening
  • Geen display

Meer koffiemachines van Jura bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Jura koffiezetapparaten.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste koffiemachines van 2022.Jura D4 | video

Deze video is een officiele video van Jura over hoe je de Jura D4 het beste kan schoonmaken. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Jura D4 | specificatiesOver de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.9 uit 5 gebaseerd op 78 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Juravolautomatische koffiemachines


Jura D4
Jura D4
Zet alleen zwarte koffie