Jura E4 kopen? Lees eerst onze Jura E4 review

Met de vernieuwde zetgroep in de Jura E4 haal je het maximale uit je zwarte koffie. Met de Jura E4 heb je keuze uit een dubbele espresso, espresso, grote koffie en een lungo. Wél vraagt Jura een flinke prijs.. ben jij bereid deze te betalen?

Bijgewerkt op 27 dec 2023
Jura E4 review
Inhoudsopgave
 • Met de nieuwe 3D weltechnologie smaakt je kopje koffie nog lekkerder
 • De nieuwe koffiemolen is nauwkeuriger, sneller en stiller 
 • Verkrijgbaar in piano wit en piano zwart
 • De Jura E4 is behoorlijk aan de prijs voor een apparaat die alleen zwarte koffie zet

Jura E4

Jura E4 in het kort: wat mag je wél en niet verwachten?

Jura E4
De Jura E4 is verkrijgbaar in Piano zwart en Piano Wit. Een goed koffiezetapparaat, wel jammer dat je de watertemperatuur niet kunt aanpassen.

De Jura E4 zet alleen zwarte koffie en is hier dankzij de vernieuwde zetgroep en koffiemolen ook erg goed in. Met de nieuwe koffiemolen worden nog meer aroma’s uit de koffiebonen gehaald. Dat ruik je niet alleen, maar ziet je ook terug in de cremelaag bovenop je espresso.

Verder is de Jura E4 – zoals we dat gewend zijn van Jura – een fraai koffiezetapparaat met een uitstekende bouwkwaliteit. Met de juiste onderhoud ga je veel plezier beleven aan de Jura E4.

Algemene eigenschappen

 • Koffiespecialiteiten: dubbele espresso, espresso, grote koffie of een lungo
 • Inhoud waterreservoir: 1,9 liter
 • Inhoud bonenreservoir: 280 gram
 • Bediening: display met knoppen

De voor- en nadelen

 • Vernieuwde Professional Aroma Grinder
 • Zetgroep met 3D weltechnologie
 • Gebruiksvriendelijke machine
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Stijlvol design
 • Geen melkspecialiteiten mogelijk
 • Hoge aanschafprijs
 • Geen instelbare watertemperatuur

Jura E4 iets voor jou?

De Jura E4 is bedoeld voor de veeleisende koffiedrinker die met zwarte koffie genoegen neemt. Ook wanneer je van een grote mok koffie houdt is deze Jura geschikt voor jou.

Minder geschikt voor: de Jura E4 is niet geschikt voor cappuccino-liefhebbers, aangezien de Jura E4 geen melkopschuimer heeft en je er dus ook geen cappuccino of latte macchiato mee kunt zetten. Verder is dit nou niet bepaald een budget machine, dus als je op budget bent is het beter om verder te kijken in onze TOP-10 met de beste koffiebonen machines.

Om de smaken en aroma’s in koffie te ‘activeren’ wordt de gemalen koffie eerst natgemaakt.

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
9/10
Gebruiksgemak
9/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
9/10
Prijs
5/10

Vormgeving & het ontwerp

Jura E4 review
Met een afneembaar waterreservoir aan de zijkant van het apparaat

De Jura E4 is een prachtige koffiemachine om op je aanrecht te hebben staan. Het apparaat ziet er strak uit en heeft een minimalistische look. De Jura E4 is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: piano zwart en piano wit.

Het waterreservoir bevindt zich aan de rechterkant en til je er eenvoudig uit. De behuizing en andere componenten zijn van een hoge kwaliteit kunststof. De bouwkwaliteit van de Jura E4 wordt als TOPklasse beschouwd. Met de juiste onderhoud zou de Jura E4 jarenlang mee moeten gaan.

Net als de meeste volautomatische espressomachines is de Jura E4 een flink apparaat. Het is altijd een slim om de afmetingen eerst na te kijken. Zo weet je zeker dat het toestel op het aanrecht past.

Afmetingen: 44,6 cm x 28 cm x 35,1 cm (l x b x h)

Vernieuwde techniek

Met de vernieuwde koffiemolen en zetgroep zou de koffie uit de Jura E4 nog beter moeten smaken in vergelijking met haar voorganger uit 2017. Volgens Jura is de vernieuwde Professional Aroma Grinder, oftewel de ingebouwde koffiemolen, nog beter in staat om alle aroma’s te onttrekken wat resulteert in smaakvolle koffie én een betere cremalaag.

Alle Jura koffiemachines maken gebruik van pre-infusie waarbij de gemalen koffie eerst nat gemaakt wordt. Zodoende worden de aroma’s en smaken geactiveerd en haal je het maximale uit je koffie. De Jura E4 maakt gebruik van de nieuwste zet technologie van Jura, namelijk de 3D weltechnologie waarbij de gemalen koffie van alle kanten nat wordt gemaakt in plaats van één kant. Ook dit zou moeten resulteren in een verbeterde koffiesmaak.


De bediening van de Jura E4

Jura E4 bediening
De bediening bestaat uit een LCD scherm, drukknoppen en een draaiknop

Omdat de Jura E4 geen melkspecialiteiten klaarmaakt zijn het aantal instelmogelijkheden een stuk minder dan bij haar oudere broertje de Jura E6. Vandaar dat er gekozen is voor een LCD scherm met grote pictogrammen en knoppen. De bediening is minder modern dan bij de Jura E6 en Jura E8, maar werkt wel heel eenvoudig.

De Jura E4 is een vooral een volautomaat zonder poespas. Perfect wanneer je geen behoefte hebt aan talloze mogelijkheden, maar gewoon lekkere koffie wilt zetten.


Schoonmaak & onderhoud

Jura E4 onderhouden
Houd er rekening mee dat een volautomatische koffiemachine niet geheel onderhoudsvrij is zoals fabrikanten soms doen vermoeden.

Je koopt een volautomatische koffiemachine deels omdat je weinig tijd kwijt bent aan de onderhoud en schoonmaak van de machine. Dankzij automatische schoonmaakprogramma’s en de Vacuum Clean Technologie van Jura ben je nauwelijks tijd kwijt aan het onderhoud. Hoe de schoonmaak precies werkt leggen we hieronder uit.

Automatische vacuüm reiniging

Na het gebruik van de Jura E4 worden alle leidingen en componenten nauwkeurig schoon gemaakt. Zo worden de overgebleven koffieresten en vocht verwijderd middels de vacuümtechniek. Zo weet je zeker dat het apparaat goed schoon blijft zonder hier iets voor te doen.

Grondige reinigingsbeurt

De Jura E4 geeft een melding wanneer je het schoonmaakprogramma dient te doorlopen. Dit programma duurt zo’n 20 minuten en je gebruikt hiervoor een reinigingstablet van Jura. Ook krijg je begeleiding en geeft de Jura E4 duidelijk weer welke stappen je moet doorlopen. Jura geeft aan dat je na 180 bereidingen een melding krijgt.

Claris waterfilter

De Claris waterfilter zit standaard inbegrepen bij de Jura E4. Dankzij deze waterfilter is ontkalken niet meer nodig. Een waterfilter gaat voor een bepaalde tijd mee afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio en de hoeveelheid kopjes koffie die je drinkt. Houd er rekening mee dat een waterfilter voor terugkerende onderhoudskosten zorgt.

Je kunt er ook voor kiezen om geen waterfilter te gebruiken, maar dan dien je wel regelmatig het ontkalkingsprogramma te doorlopen en ook een ontkalkingsmiddel aan te schaffen.


Onze conclusie: Jura E4 kopen of niet?

Jura E4
De Jura E4 is dé machine voor de veeleisende zwarte koffiedrinker, maar komt wel met een enorm prijskaartje.

De Jura E4 is vooral bedoeld voor liefhebbers van hoge kwaliteit koffie én mensen die van een grote mok koffie houdt. Met de vernieuwde technieken van zowel de geïntegreerde koffiemolen als de zetgroep geniet je van nog lekkerdere koffie.

De Jura E4 is een vrij simpel koffiezetapparaat die vooral goed is in heerlijke koffie zetten. Deze volautomatische koffiemachine heeft geen melkopschuimer wat de bediening en het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt. Tegelijkertijd is de Jura E4 hierdoor minder geschikt voor cappuccino-liefhebbers en mensen die opties en vele instelmogelijkheden belangrijk vinden.

Wat ik wel jammer vind is dat je met de Jura E4 niet de temperatuur kunt instellen. Het is dus niet mogelijk om de temperatuur iets lager of hoger te zetten. Dit is echter wel mogelijk met de Jura E6 en Jura E8Drink je graag een cappuccino?

Een cappuccino drinken met de Jura E4 gaat hem niet worden. Zoals eerder aangegeven zit er geen automatische melkopschuimer in. Wil je zo nu en dan een cappuccino kunnen zetten? De Jura E6 het oudere broertje van de E6, biedt de mogelijkheid om naast zwarte koffie ook een lekkere cappuccino, espresso macchiato of latte macchiato klaar te maken.

Meer instelmogelijkheden en kleurenscherm?

Wil je de controle van de smaak volledig in eigen hand hebben en zet je naast een espresso ook graag een cappuccino of een flat white dan past de Jura E8 wellicht het beste bij jouw wensen. Hiermee stel je de volgorde van de koffie en melk naar je persoonlijk voorkeur in en heb je meer dan 8 standen voor de koffiesterkte tussen de 5 en 16 gram koffie.

Iets goedkopers?

Jura staat bekend als een premiummerk met een fraai ontwerp, een uitstekende bouwkwaliteit en heerlijke koffie. Maar dit komt ook met een premium prijs. Op dit moment van schrijven kost de Jura E4 meer dan 750 euro wat veel geld is voor een volautomatische koffiemachine waarmee je alleen zwarte koffie kunt zetten. Als je graag bij Jura wilt blijven dan zou je voor de Jura D4 kunnen overwegen. Deze koffiemachine maakt niet gebruik van de vernieuwde technieken, maar zet desalniettemin hele lekkere koffie.

De instapmodellen van Jura starten vanaf 600 euro. Zoek je iets goedkoper? Overweeg dan de Melitta Caffeo Solo als je alleen zwarte koffie drinkt of de Philips 2200 LatteGo EP2231/402 als je zo nu en dan ook van een cappuccino houdt.

Geen zin om honderden euro’s aan een koffiemachine uit te geven, maar wil je wel graag een luxe volautomaat in huis halen? Bij Bundles bieden ze abonnementen aan waarbij je alleen voor de koffiebonen betaald en je het koffiezetapparaat gratis krijgt.

Meer koffiemachines van Jura bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Jura koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste koffiemachines van 2022.


Jura E4 | specificatiesOver de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.6 uit 5 gebaseerd op 93 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Juravolautomatische koffiemachines


Jura E4
Jura E4
Het instapmodel van Jura