Jura Ena 4 kopen? Lees eerst onze review

De Jura Ena 4 is een compacte koffiemachine met bonen voor liefhebbers van zwarte koffie. De kwaliteit van Jura zonder poespas.

Bijgewerkt op 28 dec 2023
Jura ena 4 review- de kleinste koffiemachine uit het Jura assortiment
Inhoudsopgave
 • De Jura Ena 4 is één van de nieuwste koffiemachines uit het assortiment van Jura
 • Een geweldige optie voor liefhebbers van espresso, lungo of gewoon een bakje koffie
 • Het kleine en compacte broertje van de Jura Ena 8 die wél een automatische melkopschuimer heeft
 • Houd er rekening mee dat je het kleine water- en bonenreservoir regelmatig moet bijvullen.

De Jura Ena 4: Jura's nieuwste machine

Heb je weinig tijd?


In het kort: wat mag je wél en niet verwachten?

Jura Ena 4: in piano zwart of piano wit
De Jura Ena 4 is het kleinste model uit het Jura assortiment

De Jura Ena 4 is een perfecte koffiemachine wanneer je zonder gedoe een bakje koffie wilt zetten én zonder een cappuccino’s kunt leven. Het is een klein koffiezetapparaat dat er stijlvol uitziet en in twee kleuren te verkrijgen is: full Metropolitan Black en Nordic White. De vernieuwde Aroma G3-molen maalt geluidloos én sneller dan haar voorganger.

Algemene eigenschappen

 • Koffiespecialiteiten Jura Ena 4: doppio, espresso, lungo
 • Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
 • Inhoud bonenreservoir: 125 gram

Jura Ena 4 iets voor jou?

De Jura Ena 4 is iets voor jou als je op zoek bent naar een duurzaam koffiezetapparaat met een goede bouwkwaliteit. Ook wanneer je hoge eisen aan je koffie stelt zit je bij Jura helemaal goed. Een compacte koffiemachine wat het een geschikt apparaat maakt voor appartementen of een kleine keuken. Drink je helemaal geen cappuccino’s? Dan is de Jura Ena 4 precies wat je zoekt.

Minder geschikt voor: De Jura Ena 4 is minder geschikt grootverbruikers: drink je meer dan 10 kopjes koffie per dag? Kies dan voor een koffiemachine met een ruimere water- en bonenreservoir. Drink je graag een cappuccino of een latte macchiato? Overweeg dan het grotere broertje de Jura Ena 8 waarmee je met één druk een cappuccino zet.

De voor- en nadelen

 • Strak en stijlvol ontwerp
 • Compacte koffiemachine
 • Stille ingebouwde koffiemolen
 • Heerlijke koffie
 • Goede bouwkwaliteit
 • Geen cappuccino’s
 • Geen kleurenscherm
 • Reservoirs regelmatig bijvullen
 • Temperatuur niet instelbaar

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
9/10
Gebruiksgemak
9/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
8/10
Prijs
7/10

Vormgeving & het ontwerp

Jura ena 4 wit of zwart?
De Jura Ena 4 wordt geleverd in piano wit of zwart

Jura is een premium merk en dat zie je terug in het ontwerp van de koffiemachines. Zo is ook de Jura Ena 4 een lust voor het oog dankzij de mooie afwerking, simpele kleuren en een stijlvol waterreservoir aan de zijkant van de koffiemachine. De behuizing is van hoge kwaliteit kunststof en het apparaat blijft stevig op zijn plek staan. Jura staat bekend als een merk met een uitstekende bouwkwaliteit en met de juiste onderhoud kun je rekenen op een lange levensduur.

Ondanks het compacte formaat is het slim om de afmetingen even na te kijken en er niet vanuit te gaan dat het apparaat past, omdat het toevallig de kleinste volautomaat is. Een volautomatische koffiemachine is over het algemeen een stuk groter dan andere type koffieapparaten.

Afmetingen: 34,6 cm x 28 cm x 44,4 cm diepte


De bediening

Jura Ena 4 bediening
He bedieningspaneel van de Jura Ena 4

Jura Ena 4: hoe werkt de bediening?

De Jura Ena 4 is zeer eenvoudig te bedienen doordat je geen eindeloze mogelijkheden hebben. Het bedieningspaneel bestaat uit een LCD scherm met pictogrammen. Om koffie te zetten kies je eerst jouw gewenste koffie en vervolgens stel je de sterkte in. De maalgraad pas je in het bonenreservoir middels een draaiknop aan.

Kan ik de Jura Ena 4 vanaf mijn smartphone bedienen?

In eerste instantie is het niet mogelijk om deze kleine volautomatische espressomachine via een smartphone app te bedienen. Wel kun je overwegen om de Jura Smart Connect Adapter los te kopen. Dit is een bluetooth apparaatje die verbinding maakt met de Jura smartphone app. Via de app zet je de gewenste koffie en stel je jouw favoriete koffierecepten samen. Een koffierecept is een samenstellingen van instellingen. Ook geeft de app een melding wanneer je het reinigingsprogramma dient te doorlopen.Extra functionaliteiten

De Jura Ena 4 is een simpel koffiezetapparaat zonder oneindig veel mogelijkheden. Dit is fijn als je het liever houdt bij een simpel apparaat die eenvoudig te begrijpen is. Houd je van luxe, veel keuze en mogelijkheden in combinatie met een compact formaat? Dan is de Jura Ena 8 wat je zoekt.


Schoonmaak & onderhoud

Jura Ena 4 makkelijk schoon te maken?
Dit is de AquaClean Watertilter

Je koopt deels een volautomatische espressomachine omdat je zo weinig mogelijk tijd aan het onderhoud kwijt wilt zijn. Ondanks dat de Jura Ena 4 voorzien is van slimme onderhoudsprogramma’s zijn er nog steeds een aantal dingen die je handmatig moet regelen. Regelmatig onderhoud is erg belangrijk voor de levensduur van het apparaat. Hieronder leggen we precies uit welke stappen je moet doorlopen.

Vacuüm Clean Technologie

Alle nieuwe koffiemachines van Jura zijn voorzien van de Vacuum Clean Technologie. Hiermee worden alle leidingen en componenten na het gebruik schoon gezogen. Zo weet je zeker dat alle koffieresten tot aan de laatste druppels verwijderd worden. Dit is een unieke technologie waar tot op heden alleen Jura gebruik van maakt.

Reinigingsprogramma uitvoeren

Na 180 kopjes koffie geeft deze volautomatische koffiemachine een melding dat je het uitgebreide reinigingsprogramma dient te doorlopen. Tijdens dit programma wordt het koffiezetapparaat grondig schoongemaakt en wordt het belangrijkste onderdeel van het apparaat onder handen genomen: de zetgroep. Deze is bij Jura namelijk niet uitneembaar. Dit kan een nadeel zijn als je zelf de conditie van de zetgroep wilt checken of deze handmatig wilt schoonmaken.

Waterfilter inbegrepen

Met de inbegrepen waterfilter bescherm je jouw koffiemachine tegen één van de grootste boosdoeners: kalk. Je stelt de waterhardheid van jouw regio in en je krijgt een melding wanneer je het ontkalkingsprogramma dient te doorlopen of de waterfilter moet vervangen. Jura maakt gebruik van Claris waterfilters die best prijzig zijn. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Je kunt er voor kiezen om geen waterfilter te gebruiken en het ontkalkingsprogramma te doorlopen.

Grote onderhoudsbeurt

Wat de meeste verkopers je niet vertellen is dat het wordt aanbevolen om je Jura koffiemachines (dus ook de Jura Ena 4) voor een grote onderhoudsbeurt naar een Jura reparatiepunt moet sturen. De zetgroep wordt dan grondig gereinigd en versleten onderdelen worden vervangen. Dit verlengt de levensduur van de koffiemachine, maar uiteraard gaat dit ook gepaard met extra kosten zeker als blijkt dat er iets vervangen moet worden.


Onze conclusie: Jura Ena 4 wél of niet kopen?

Jura Ena 4 de conclusie
Is de Jura Ena 4 iets voor jou?

De Jura Ena 4 is een uitstekend koffiezetapparaat voor koffieliefhebbers die hoge eisen stellen aan hun zwarte koffie, maar ook gemak belangrijk vinden. Ook moet je bereidt zijn om extra geld neer te leggen voor een instapmodel van een premium merk. De mogelijkheden zijn wat beperkt, maar als je alleen zwarte koffie drinkt en af en toe de sterkte wilt aanpassen zit je met deze Jura Ena 4 wel goed.Cappuccino liefhebber?

Vind je een cappuccino, flat white of een latte macchiato op zijn tijd ook wel lekker, maar wil je het tevens bij een beperkt formaat houden? Overweeg dan de oudere broer: de Jura Ena 8. Deze volautomaat heeft nagenoeg hetzelfde ontwerp als de Jura Ena 8, maar is iets groter van formaat. In totaal heb je met de Jura ENA 8 keuze uit 10 koffiespecialiteiten.

Meer keuze en mogelijkheden?

Maakt het formaat niet uit en wil je vooral een luxe koffiezetapparaat met veel instelmogelijkheden en opties? De Jura S8 heeft het allemaal. Deze luxe volautomatische koffiemachines heeft een kleuren touchscreen en geeft jou volledige controle over de smaak.

Liever iets goedkopers?

Geen zin om zoveel geld aan een nieuwe koffiemachine uit te geven? Begrijpelijk, het is een flinke som met geld dat je neer moet leggen. Gelukkig zijn er goedkopere koffiemachines van andere merken zoals Philips, Krups en Melitta. Onze favoriet voor minder dan 450 euro? De Philips 2200 LatteGo EP2231/402 Zet je alleen zwarte koffie? Overweeg dan de Melitta Caffeo Solo

Meer koffiemachines van Jura bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Jura koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste bonen koffiemachines.


Jura Ena 4 | specificaties


Jura Ena 4 | VideoOver de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.7 uit 5 gebaseerd op 82 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Juravolautomatische koffiemachines


Jura Ena 4
Jura Ena 4
De kleinste Jura koffiemachine