Jura ENA 8 Kopen? Lees Eerst Onze Review

De Jura ENA 8 biedt de meeste mogelijkheden van alle kleine volautomatische koffiemachines. Wat zijn de plus- en minpunten van deze kleine krachtpatser?

Bijgewerkt op 28 dec 2023
Jura ena 8 review
Inhoudsopgave
 • De Jura ENA is als beste compacte koffiemachine uit onze test gekomen.
 • De Jura ENA 8 is verkrijgbaar met of zonder touchscreen en komt in verschillende kleuren: zwart, wit, rood en aluminium.
 • Het apparaat is dankzij het compacte formaat (32,3 cm hoog, 23,9 cm breed en 44,5 cm in de lengte) geschikt voor kleinere keukens
 • Je moet wel flink in de buidel tasten
 • Dit is de kleinste koffiemachine uit het assortiment van Jura die ook melkspecialiteiten zet

Jura ena 8

Heb je weinig tijd?


Jura Ena 8 in het kort: wat mag je wél en niet verwachten?

De Jura ENA 8 heeft een compact formaat

De Jura Ena 8 laat zich het best omschrijven als een compacte koffiemachine met bonen die ondanks het kleine formaat veel mogelijkheden biedt. Zo heb je keuze uit 6 koffiespecialiteiten, bedien je het apparaat via een kleurenscherm of touchscreen (+/- 100 euro extra) en heb je keuze uit 10 standen voor de koffiesterkte.

Algemene eigenschappen

 • Koffiespecialiteiten: espresso, lungo, cappuccino, espresso macchiato, flat white, latte macchiato of alleen warme melk.
 • Inhoud waterreservoir: 1,1 liter
 • Inhoud bonenreservoir: 125 gram

De voor- en nadelen

 • Heerlijke espresso
 • Vele instellingsmogelijkheden
 • Muisstille koffiemolen
 • Strak ontwerp
 • Bediening via kleurenscherm en/of touchscreen
 • Klein waterreservoir
 • Geen 2 kopjes tegelijk
 • Smart connect los kopen

Jura Ena 8 iets voor jou?

De Jura Ena 8 is voor een klein huishouden of mensen met een kleine keuken die hoge eisen stellen aan de smaak van de koffie en zo nu dan dan graag een cappuccino drinken. Deze machine is iets voor jou als je deze volautomatische espressomachine niet alleen voor de koffie koopt, maar ook voor het oog.

Minder geschikt voor? Grootverbruikers of klein kantoor, liefhebbers van zwarte koffie en mensen die op budget zijn. De Jura Ena 8 is best duur zoals we dat gewend zijn van Jura wat toch wel als een premium merk wordt gezien.

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
9/10
Gebruiksgemak
9/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
8/10
Prijs
7/10

Vormgeving & het ontwerp

Jura ena 8
Door het compacte formaat moet je het doen met een bonenreservoir van 125 gram en een waterreservoir van 1,1 liter

De Jura ENA 8 is verkrijgbaar is verschillende kleuren, namelijk Nordic White, Metropolitan black en rood. De behuizing is bij deze modellen van kunststof. Voor 500 euro extra is de Jura Ena 8 beschikbaar in een massive aluminium behuizing. Dit ziet er strak uit en als het matcht met het ontwerp van je keuken is het zeker iets om te overwegen. Persoonlijk vind ik het ontwerp van het ronde waterreservoir erg mooi.

Ondanks het compacte formaat voelt de Jura Ena 8 stevig aan. Het apparaat blijft op zijn plek staan, ook wanneer je het waterreservoir eruit haalt.


De smaak van de koffie

Espresso Jura Ena 8
Dankzij de P.E.P. zetmethode zet je met Jura hele lekkere espresso’s. Let op: je kunt alleen één kopje per keer zetten.

Met de Jura Ena 8 kun je rekenen op heerlijke espresso’s, zoals we dat van Jura koffiemachines gewend zijn. Alle Jura koffiemachines zijn uitgerust met de Pulse Extraction Process zettechniek waarbij de gemalen koffie eerst net gemaakt wordt – wat resulteert in een gelijkmatige extractie van de koffie. De Pulse Extraction Process is volgens vele kenners hetgeen dat het verschil maakt in vergelijking met andere merken.

Kenners zijn het er over het algemeen wel over eens dat de Jura espresso’s de beste smaak heeft van alle volautomatische koffiemachines. Dit is niet alleen te danken aan het Pulse Extraction Process, maar ook aan de geïntegreerde bonenmaler.

Drink je zo nu en dan een decaf of drinkt je partner graag cafeïnevrije koffie? Geen probleem, aan de bovenkant van het koffiezetapparaat zit een klepje voor gemalen koffie.


Het melksysteem: hoe werkt het?

Jura ena melksysteem
Voor het zetten van een cappuccino dien je eerst het melkslangetje vast te koppelen.

Het melksysteem bestaat bij de Jura Ena 8 uit een melkslangetje. Deze koppel je aan het koffiezetapparaat en plaats je in een melkbeker of rechtstreeks in het pak melk. Het zetten van een cappuccino doe je met één druk op de knop en gebruikers zijn erg te spreken over de stevigheid van het melkschuim. Wel ik het wat onhandig dat je telkens dat melkslangetje opnieuw moet monteren.

Wel een groot pluspunt aan de Jura Ena 8 is dat je de stevigheid van het melkschuim, de hoeveelheid en de volgorde zelf kunt regelen via het bedieningspaneel. Dit is vrij uniek, althans, ik ken verder geen merken van volautomatische espressomachines die deze optie aanbieden.


De bediening: met of zonder touchscreen?

Bediening Jura Ena 8
Voor 100 euro meer krijg je de Jura ENA 8 met touchscreen. Het instapmodel is voorzien van een kleurendisplay met knoppen.

Het instapmodel van de Jura Ena 8 is voorzien van een kleurendisplay met knoppen. Voor 100 euro meer bedien je het apparaat via touchscreen. De bediening via touchscreen is een pluspunt, maar het hangt natuurlijk van jou af of je dit de moeite waard vindt.

Wat ik fijn vind aan deze Jura Ena 8 is dat je de sterkte, hoeveelheid en temperatuur van de koffie per zetbeurt eenvoudig kunt aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur. Bij andere koffiemachines pas je deze instellingen in het bedieningspaneel aan wat meer tijd in beslag neemt.

Alle Jura Ena 8 modellen zijn compatibel met de Jura smart connect app. Hiervoor dien je bij Jura een los bluetooth apparaatje aan te schaffen. Voor een premium prijs had ik wel verwacht dat dit er standaard bij in zit. Met de smartphone app bedien je jouw Jura Ena 8 op afstand en stel je jouw favoriete koffierecepten samen. Ook ontvang je schoonmaakmeldingeen via de app.


Extra functionaliteiten

Jura ena bediening via app
Wil je de Jura ENA 8 via de smartphone bedienen dan dien je eerst een bleutooth apparaatje aan te schaffen. Deze kost ongeveer 30 euro en koop je op de website van Jura of Bol.com

Ondanks de compactheid van deze koffiemachine lever je met de Jura Ena 8 weinig in op luxe. Zo heb je veel instellingsmogelijkheden, denk aan: instelbare sterkte (10 standen), instelbare waterhoeveelheid, temperatuur, melkhoeveelheid en de volgorde van koffie en melk. Ook het kleurenscherm of het touchscreen maken het een moderne koffiemachine.

Professional Aroma G3-molen

Met de Professional Aroma G3 molen kun je rekenen op een consistente maalgraad wat belangrijk is voor het zetten van een goede espresso. Een groot pluspunt aan deze geïntegreerde koffiemolen is dat het nauwelijks lawaai maakt bij het malen van de bonen. Bij veel goedkopere volautomaten maakt de koffiemolen veel lawaai bij het malen van de koffiebonen, wat best vervelend kan zijn.

Koffierecepten opslaan

Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat je geen gebruikersprofielen kunt opslaan. Gebruik je het apparaat met meerdere personen dan zal je jouw favoriete instellingen telkens opnieuw moeten invoeren. Nogmaals, door de Jura Smart Connect aan te schaffen kun je dus wel gebruikersprofielen opslaan.

Overige

De Jura Ena 8 is uitgerust met een heetwaterfunctie. Handig wanneer je een keer soep wilt maken of een kopje thee wilt drinken in plaats van koffie. Door het compacte formaat heeft deze koffiemachine geen kopjesverwarmer om de kopjes mee voor te verwarmen.


Schoonmaak & onderhoud

Schoonmaken Jura Ena 8
Houd er rekening mee dat een volautomatische koffiemachine niet onderhoudsvrij is.

Dankzij alle automatische reinigingsprogramma’s ben je weinig tijd kwijt aan het onderhouden van deze Jura ENA 8.

Automatisch reinigen na bereiding

Na het zetten van jouw favoriete koffie spoelt de Jura Ena 8 automatisch alle leidingen door. De Vacuüm Clean technologie doet er nog een schepje bovenop door alle leidingen schoon en droog te zuigen. Zo worden alle waterdruppels en koffieresten verwijderd, wat goed is voor de levensduur van het apparaat.

Grondige reinigingsbeurt

Na 180 bereidingen vraagt deze volautomatische koffiemachine van Jura om het reinigingsprogramma te doorlopen. Tijdens dit reinigingsprogramma wordt de zetgroep automatische schoongemaakt. Hiervoor gebruik je een reinigingstablet van van Jura (of een ander merk).

Onderhoudsproducten

Gebruikers houden vaak geen rekening met de onderhoudsproducten die je regelmatig dient aan te schaffen en waar je dus ook geld aan kwijt bent:

 • Jura reinigingstabletten (wekelijks)
 • Waterfilter vervangen (per 1 – 3 maanden)
 • Jura melkreiniger (wekelijks).

Hoe vaak je de waterfilter vervangt hangt af van het gebruik en de waterhardheid. Besluit je om de waterfilter niet te gebruiken dan krijg je een melding om het ontkalkingsprogramma te doorlopen.


Onze conclusies: Jura Ena 8 kopen of niet?

Jura ena 8 overview
Met de Jura ENA 8 heb je keuze uit: full nordic white, metropolitan black en sunset red. Voor de massive aluminium (RVS behuizing) betaal je 100 euro meer.

De Jura Ena 8 is een kleine krachtpatser die veel mogelijkheden biedt ondanks het compacte formaat. De koffie smaakt heerlijk – zoals we dat van Jura gewend zijn – en met de beschikbare instellingsmogelijkheden pas je de smaak eenvoudig naar eigen wens aan. Dit maakt de Jura Ena 8 geschikt voor koffieliefhebbers met een compacte keuken.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er geen melkbeker meegeleverd wordt en dat je de smart connect er los bij moet kopen.Massive Aluminium editie?

Zie je de Jura Ena 8 wel zitten en ben je wel benieuwd naar de Massive Aluminum editie. Dit model is +/- 500 euro duurder dan het standaard model. Het komt met een stevige RVS behuizing dat niet alleen sterk aanvoelt, maar ook nog eens een chique uitstraling geeft. Dit model vind je hier. Wel begrijp ik goed dat lang niet iedereen zin heeft om zoveel geld neer te leggen voor een RVS behuizing.

Drink je alleen zwarte koffie?

Sinds kort heeft de Jura Ena 8 een jonger broertje, namelijk Jura Ena 4 Deze volautomatische koffiemachine is nog een stukje kleiner dan de Jura Ena 8, maar je zet er dan ook alleen zwarte koffie mee. Je hebt dan keuze uit de volgende koffiespecialiteiten: espresso, espresso doppio en gewone koffie. Dit model is ook nog eens een paar honderd euro goedkoper.

Drink je veel koffie?

Houd er rekening mee dat je het water- en bonenreservoir regelmatig moet bijvullen. Dit maakt de Jura Ena 8 minder geschikt voor huishoudens waar er veel koffie doorheen gaat. Heb je voldoende ruimte in de keuken dan zou je de

Houd er rekening mee dat je het water- en bonenreservoir regelmatig moet bijvullen. Dit maakt de Jura Ena 8 minder geschikt voor huishoudens waar er veel koffie doorheen gaat. Heb je voldoende ruimte in de keuken dan zou je de Jura E8 kunnen overwegen.

kunnen overwegen.

Zit je op een lager budget?

Heb je een kleine keuken, maar ben je op zoek naar een goedkopere volautomatische espressomachine? Overweeg dan de Philips 2200 LatteGo EP2231/402 Deze koffiemachine is een stuk goedkoper en heeft minder mogelijkheden, maar je kunt er nog steeds een lekkere cappuccino mee zetten.

Weet je nog niet helemaal zeker of de Jura Ena 8 iets voor jou is? Bekijk dan de overige koffiemachines uit het assortiment van Jura.Meer koffiemachines van Jura bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Jura koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste koffiemachines van 2024.

Jura Ena 8: wat klanten zeggen

Van de beoordelingen die ik online lees zijn de meeste gebruikers tevreden over het ontwerp en met name over de smaak van de koffie. De bediening wordt als eenvoudig ervaren en het apparaat en de onderdelen voelen degelijk aan.

Wel is er kritiek op hoe vaak het apparaat spoelt en om een reinigingsbeurt vraagt. Ook wordt aangegeven dat je de reservoirs best vaak moet bijvullen, wat als hinderlijk wordt ervaren.

De temperatuur van de koffie en het melkschuim blijken op de laagste temperatuurstand echt te laag te zijn, waardoor je deze beter direct op de hoogste stand kunt zetten. Dat is natuurlijk wel een groot minpunt.

Jura Ena 8 video

Deze video is van wholelattelove.com; een Amerikaanse webwinkel. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Jura ENA 8 | specificatiesVeelgestelde vragen

Een nieuwe koffiemachine kopen is lang niet altijd makkelijk. Zeker bij de Jura Ena 8 moet je best wat geld neerleggen. Ik kan me daarom goed voorstellen als je nog meer vragen hebt.

Wat kost een Jura Ena 8?

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Jura Ena 8: met kleurenscherm of met touchscreen? Voor de touchscreen betaal je uiteraard meer. De prijzen starten vanaf 900 euro.

Is de Jura Ena 8 wel eens in de aanbieding?

Jura is een premium merk en doet haar koffiemachines niet vaak in de aanbieding. De prijs is daarom bij verschillende aanbieders vrijwel gelijk. Het kan natuurlijk geen kwaad om prijzen te vergelijken om te kijken waar je het beste uit bent. Vaak liggen de prijzen bij webwinkels iets lager in vergelijking met fysieke winkels.

Hoe lang gaat de Jura Ena 8 mee?

Dat is lastig te zeggen natuurlijk. Jura staat wel bekend om producten met een uitstekende bouwkwaliteit en een lange levensduur, maar dat betekent niet dat elk product een lange levensduur heeft. Met goed onderhoud, normaal gebruik en een beetje geluk zou de Jura Ena 8 langer dan 6 jaar mee moeten gaan, maar dit kan natuurlijk ook korter zijn.

Waarom is de Jura Ena 8 zo duur?

Je betaald natuurlijk deels voor het merk Jura, maar tegelijkertijd kun je rekenen om de beste smaakervaring en de beste bouwkwaliteit.

Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.7 uit 5 gebaseerd op 81 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Juravolautomatische koffiemachines


Jura Ena 8
Jura Ena 8
Het kleinste model van Jura