Jura ENA 8 Kopen? Lees Eerst Onze Review

De Jura ENA 8 biedt de meeste mogelijkheden van alle kleine volautomatische koffiemachines. Wat zijn de plus- en minpunten van deze kleine krachtpatser?

Bijgewerkt op 27 nov 2021
Jura ena 8 review
 • De Jura ENA is als beste compacte koffiemachine uit onze test gekomen.
 • De Jura ENA 8 is verkrijgbaar met of zonder touchscreen en komt in verschillende kleuren: zwart, wit, rood en aluminium.
 • Het apparaat is dankzij het compacte formaat (32,3 cm hoog, 23,9 cm breed en 44,5 cm in de lengte) geschikt voor kleinere keukens
 • Je moet wel flink in de buidel tasten


In het kort

De Jura ENA 8 heeft een compact formaat

De Jura Ena 8 laat zich het best omschrijven als een compacte koffiemachine met bonen die ondanks het kleine formaat veel mogelijkheden biedt. Zo heb je keuze uit 6 koffiespecialiteiten, bedien je het apparaat via een kleurenscherm of touchscreen (+/- 100 euro extra) en heb je keuze uit 10 standen voor de koffiesterkte.

De 6 koffiespecialiteiten zijn: espresso, lungo, cappuccino, espresso macchiato, flat white, latte macchiato of alleen warme melk.

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
9/10
Gebruiksgemak
9/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
8/10
Prijs
7/10

Vormgeving & het ontwerp

Jura ena 8
Door het compacte formaat moet je het doen met een bonenreservoir van 125 gram en een waterreservoir van 1,1 liter

De Jura en 8 is verkrijgbaar is verschillende kleuren, namelijk Nordic White, Metropolitan black en rood. De behuizing is bij deze modellen van kunststof. Voor 500 euro extra is de Jura Ena 8 beschikbaar in een massive aluminium behuizing. Dit ziet er strak uit, maar ik betwijfel of dit het extra geld waard is.

Ondanks het compacte formaat voelt de Jura Ena 8 stevig aan. Het apparaat blijft op zijn plek staan, ook wanneer je het waterreservoir eruit haalt.


De smaak van de koffie

Espresso Jura Ena 8
Dankzij de P.E.P. zetmethode zet je met Jura hele lekkere espresso’s. Let op: je kunt alleen één kopje per keer zetten.

Met de Jura Ena 8 kun je rekenen op heerlijke espresso’s, zoals we dat van Jura koffiemachines gewend zijn. Alle Jura koffiemachines zijn uitgerust met de P.E.P. zettechniek waarbij de gemalen koffie eerst net gemaakt wordt – wat resulteert in een gelijkmatige extractie van de koffie. 

Persoonlijk vind ik de Jura espresso’s het beste van alle volautomatische koffiemachines. Aan de bovenkant van het apparaat heb je een klepje voor de gemalen koffie mocht je zo nu en dan cafeïnevrije koffie drinken.


Het melksysteem

Jura ena melksysteem
Voor het zetten van een cappuccino dien je eerst het melkslangetje vast te koppelen.

Het melksysteem bestaat bij de Jura Ena 8 uit een melkslangetje. Deze koppel je aan het koffiezetapparaat en plaats je in een melkbeker of rechtstreeks in het pak melk. Het melkschuim is van uitstekende kwaliteit; alleen had het van mij wel wat warmer gemogen.

Wat ik fijn vind aan de Jura Ena 8 is dat je zelf de stevigheid van het melkschuim, hoeveelheid melkschuim en de volgorde van de koffie en melk zelf kunt regelen. 


De bediening

Bediening Jura Ena 8
Voor 100 euro meer krijg je de Jura ENA 8 met touchscreen. Het instapmodel is voorzien van een kleurendisplay met knoppen.

Het instapmodel van de Jura Ena 8 is voorzien van een kleurendisplay met knoppen. Voor 100 euro meer bedien je het apparaat via touchscreen. De bediening via touchscreen is een pluspunt, maar ik weet niet of ik hier 100 euro extra voor over zou hebben. 

Wat ik fijn vind aan deze Jura Ena 8 is dat je de sterkte, hoeveelheid en temperatuur van de koffie per zetbeurt eenvoudig kunt aanpassen naar jouw persoonlijke voorkeur. 

Alle Jura Ena 8 modellen zijn compatibel met de Jura smart connect app. Hiervoor dien je bij Jura een los bluetooth apparaatje aan te schaffen. Voor een premium prijs had ik wel verwacht dat dit er standaard bij in zit. 


Extra functionaliteiten

Jura ena bediening via app
Wil je de Jura ENA 8 via de smartphone bedienen dan dien je eerst een bleutooth apparaatje aan te schaffen. Deze kost ongeveer 30 euro en koop je op de website van Jura of Bol.com

Ondanks de compactheid van deze koffiemachine lever je met de Jura Ena 8 weinig in op luxe. Zo heb je veel instellingsmogelijkheden, denk aan: instelbare sterkte (10 standen), instelbare waterhoeveelheid, temperatuur, melkhoeveelheid en de volgorde van koffie en melk.

Met de Professional Aroma G3 molen kun je rekenen op een consistente maalgraad wat belangrijk is voor het zetten van een goede espresso. Een groot pluspunt aan deze geïntegreerde koffiemolen is dat het nauwelijks lawaai maakt bij het malen van de bonen. 

Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat je geen gebruikersprofielen kunt opslaan. Gebruik je het apparaat met meerdere personen dan zal je jouw favoriete instellingen telkens opnieuw moeten invoeren. 


Schoonmaak & onderhoud

Schoonmaken Jura Ena 8
Houd er rekening mee dat een volautomatische koffiemachine niet onderhoudsvrij is.

Dankzij alle automatische reinigingsprogramma’s ben je weinig tijd kwijt aan het onderhouden van deze Jura ENA 8.

Wel vraagt het apparaat redelijk vaak om een schoonmaakmelding. Deze melding kan op een gegeven moment hinderlijk zijn. Het schoonmaken is daarentegen zo gepiept.

Gebruikers houden vaak geen rekening met de onderhoudsproducten die je regelmatig dient aan te schaffen en waar je dus ook geld aan kwijt bent:

 • Jura reinigingstabletten (wekelijks)
 • Waterfilter vervangen (per 1 – 3 maanden)
 • Jura melkreiniger (wekelijks).

Hoe vaak je de waterfilter vervangt hangt af van het gebruik en de waterhardheid.


Onze conclusies

Jura ena 8 overview
Met de Jura ENA 8 heb je keuze uit: full nordic white, metropolitan black en sunset red. Voor de massive aluminium (RVS behuizing) betaal je 100 euro meer.

De Jura Ena 8 is een kleine krachtpatser die veel mogelijkheden biedt ondanks het compacte formaat. De koffie smaakt heerlijk – zoals we dat van Jura gewend zijn – en met de beschikbare instellingsmogelijkheden pas je de smaak eenvoudig naar eigen wens aan. Dit maakt de Jura Ena 8 geschikt voor koffieliefhebbers met een compacte keuken.

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er geen melkbeker meegeleverd wordt en dat je de smart connect er los bij moet kopen. Houd er rekening mee dat je het water- en bonenreservoir regelmatig moet bijvullen. Dit maakt de Jura Ena 8 minder geschikt voor huishoudens waar er veel koffie doorheen gaat. 

Heb je een kleine keuken, maar ben je op zoek naar een goedkopere volautomatische espressomachine? Overweeg dan de Philips 2200-serie.

Plus en
Minpunten

 • Heerlijke espresso
 • Vele instellingsmogelijkheden
 • Muisstille koffiemolen
 • Touchscreen kleurendisplay
 • Bediening via kleurenscherm en/of touchscreen
 • Klein waterreservoir
 • Geen 2 kopjes tegelijk


Jura S8 video

Deze video is van wholelattelove.com; een Amerikaanse webwinkel. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Jura ENA 8 | specificatiesOver de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Lees meer reviews van:

Juravolautomatische koffiemachines