Melitta Barista T Smart F830-102 kopen? Lees eerst deze review

Melitta Barista T Smart F830-102 kopen? Lees eerst deze review

De Melitta Barista T Smart F830-102 is een complete en luxe volautomatische koffiemachine voor een betaalbare prijs.

Bijgewerkt op 06 okt 2021
Melitta Barista T Smart F830-102
 • De Melitta Barista T Smart F830-102 is als beste koffiemachine uit onze test van 2020 gekomen.
 • Met de Melitta Barista T Smart F830-102 heb je keuze uit 18 koffievarianten, zet je 2 cappuccino’s tegelijk én sla je tot wel 4 koffierecepten op.
 • Dankzij het dubbele bonenreservoir verwissel je snel van koffiebonen. Handig wanneer je decafe koffie drinkt.

Melitta Barista T Smart F830-102

Melitta Barista T Smart F830-102


In het kort

Melitta Barista T Smart F830-102 review
De Melitta Barista T Smart is als beste getest uit onze koffiemachine test van 2020. Ook de Consumentenbond heeft deze volautomatische koffiemachine tot de ‘beste uit de test’ uitgeroepen. Bron: Slinky Studio.

De Melitta Barista T Smart is een veelzijdige koffiezetapparaat met een dubbele bonenreservoir (2 x 125 gram), keuze uit 18 koffiespecialiteiten en de mogelijkheid om 2 cappuccino’s en latte macchiato te zetten.

De bediening loopt via een touchscreen of de Melitta Connect app voor de smartphone. Met deze volautomatische espressomachine haal je een alleskunner in huis voor een betaalbare prijs.

Wel vind ik de Melitta Barista smart T best veel lawaai maken bij het malen van de bonen én moet je best wat werk verzetten om het apparaat te onderhouden. Ook had ik liever een RVS behuizing gezien, maar ik snap dat dit misschien iets teveel gevraagd is voor de huidige vraagprijs.

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
8/10
Prestaties
7/10
Gebruiksgemak
8/10
Onderhoud
7/10
Bouwkwaliteit
7/10
Prijs
8/10

Vormgeving & het ontwerp

Melitta Barista T Smart F830-102 review
De Melitta T Barista heeft een RVS voorkant en een kunststof behuizing. Het apparaat voelt stevig aan, alhoewel kleinere onderdelen zoals het lekbakje wat goedkoop aanvoelen. Bron: Slinky Studio.

De Melitta Barista T Smart ziet er naar mijn mening strak uit dankzij de zwarte behuizing en een chroom afwerking. Deze machine is nog vrij compact voor een volautomatische espressomachine met zoveel opties en mogelijkheden.

De twee bonenreservoirs bevinden zich aan de bovenkant van de machine – net als het vakje voor de gemalen koffie. Aan de zijkant van de machine vind je het afneembaar waterreservoir van 1,7 liter. Bij veelvuldig gebruikt zal je deze regelmatig moeten bijvullen.

Het lekbakje en andere kleine onderdelen voelen redelijk ‘goedkoop’ aan. Ook had het lekbakje best wat groter gemogen: het werkt dan ook beter om hier een leeg kopje onder te zetten.


De smaak van de koffie

melitta solo smaak van de koffie
Met de Melitta Barista T Smart zet je 2 espresso’s of 2 cappuccino’s tegelijk. De espresso heeft een mooie cremalaag en via de instellingen pas je eenvoudig de sterkte, volume en temperatuur aan. Bron: Slinky Studio.

Met de Melitta Barista T Smart zet je lekkere koffie. Van een traditionele espresso tot een heerlijke cappuccino en latte macchiato met zijdezacht schuim. De espresso heeft een mooie cremelaag en je past eenvoudig de sterkte of hoeveelheid aan met My Coffee.

De keuze met de Melitta Barista T Smart is reuze. Zo kun je kiezen uit 18 koffiespecialiteiten: van een espresso doppio tot een flat white of een café crème. Ook is het mogelijk om alleen heet water, melkschuim of warme melk.

Een groot pluspunt is het dubbele bonenreservoir. Zo kun je eenvoudig een andere koffie proberen of switchen naar cafeïnevrije koffie. Inhoud bonenreservoir: 2 x 125 gram.


Het melksysteem

Melitta Barista T Smart F830-102 review
Op deze afbeelding is goed te zien wat je kunt verwachten van het melkschuim. Hiervoor dien je wel volle melk te gebruiken. Bij halfvolle melk krijg je minder schuim, omdat er minder vet aanwezig is. Voor een mooie schuimlaag heb je eiwitten en vetten nodig. Bron: Slinky Studio

Het melksysteem van de Melitta Barista T smart bestaat uit een melkslang en een meegeleverde melkbeker. Wil je een cappuccino of latte macchiato zetten dan dien je eerst het melkslangetje vast te koppelen. Vervolgens zet je met één druk op de knop een cappuccino en flat white. 

Het melkschuim is stevig en zijdezacht, maar had van mij wel iets warmer gemogen. Helaas is dit een algemeen probleem bij volautomatische koffiemachines. 


De bediening

melitta solo bediening
De bediening bestaat uit touch pictogrammen en een LCD scherm. Ook kun je koffie zetten en koffierecepten samenstellen via de Melitta smartphone app. Bron: Slinky Studio.

De bediening van de Melitta Barista T smart werkt zeer aangenaam dankzij het touch bedieningspaneel. Met één touch op één van de pictogrammen zet je eenvoudig en snel een espresso doppio of latte macchiato. Aan de zijkant van het bedieningspaneel stel je de koffiesterkte of de hoeveelheid in.

Dankzij de Melitta Connect App kun je deze volautomatische koffiemachine bedienen via de smartphone. De verbinding wordt via bluetooth gemaakt, maar ik heb van verschillende bezoekers vernomen dat dit lang niet altijd even goed werkt.

Via de Melitta Connect App zet je koffie op een afstand, stel je jouw favoriete koffierecepten samen en houd je het onderhoud bij.


Extra functionaliteiten

melitta solo
Om de Melitta Barista T Smart via jouw smartphone te gebruiken dien je de Melitta smartphone app te downloaden in de App Store of Google Play Store. Bron: Slinky Studio.

Het moge duidelijk zijn dat je met de Melitta Barista T Smart een luxe volautomatische koffiemachine in huis haalt. Een groot pluspunt aan deze machine is dat je 2 melkspecialiteiten tegelijk kunt zetten, over 2 bonenreservoirs beschikt en de machine via smartphone kunt bedienen (moet de verbinding wel werken natuurlijk).

Via My Coffee is het mogelijk om zelf koffierecepten aan te maken. Een koffierecept is een samenstelling van jouw favoriete instellingen die je met 1 druk op de knop raadpleegt.


Schoonmaak & onderhoud

melitta solo schoonmaken
Het onderhoud van de Melitta T Barista is dankzij handige schoonmaakprogramma’s zeer eenvoudig. Bron: Slinky Studio.

Een volautomatische koffiemachine zou eenvoudig te onderhouden moeten zijn. Dat is de Barista T smart ook, alhoewel er wel erg vaak om een reinigingsbeurt gevraagd wordt. Dit kan op een gegeven moment wel hinderlijk worden.

Bij de Melitta Barista T smart zit standaard een waterfilter inbegrepen. Met het gebruik van een waterfilter hoef je niet te ontkalken. Houd er wel rekening mee dat je deze regelmatig moet vervangen, afhankelijk van het gebruik en de waterhardheid in jouw regio.

Het voordeel van de Melitta Barista T smart is dat de zetgroep uitneembaar is. Tijdens het automatische schoonmaakprogramma wordt deze gereinigd, maar eens in de zoveel tijd is het goed deze handmatig grondig schoon te maken.


Onze conclusies

Melitta barista T
Een prima koffiezetapparaat voor de prijs die je betaald. Veel mogelijkheden en gemakken. Wel had de bouwkwaliteit wat beter gekund.

Het is niet voor niks dat de Melitta Barista T Smart door mij als beste volautomatische koffiemachine is uitgeroepen in 2020. Het is een complete koffiemachine die van alle gemakken voorzien is. Ben je op zoek naar een luxe koffiezetapparaat koffiebonen koffie dan zit je goed met deze Melitta Barista Smart T.

Toch zijn er een aantal dingen die beter kunnen. Ik vind dat de bouwkwaliteit wel wat beter had gekund. Doordat alles van plastic is, voelt het een beetje goedkoop aan. Ook maakt de geïntegreerde molen best wat lawaai, terwijl het als een stille koffiemachine ‘verkocht’ wordt.

Heb je iets meer te besteden dan zou Ik zeker verder kijken. Maar voor een relatief laag bedrag kun je rekenen op een hele luxe koffiemachine. 

Plus en
Minpunten

 • 18 koffievariaties
 • Geheugen voor koffieprofielen
 • 2 cappuccino’s tegelijk
 • Uitneembare zetgroep
 • Dubbele bonenreservoir
 • Smartphone app bediening
 • Geen vakje gemalen koffie
 • Redelijk klein waterreservoir

Melitta Barista T Smart F830-102

Melitta Barista T Smart F830-102


Melitta Barista T Smart F830-102 | video

Dit is de officiële productvideo van Melitta. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Melitta Barista T Smart F830-102 | specificaties


Melitta Barista T Smart F830-102

Melitta Barista T Smart F830-102


Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Lees meer reviews van:

Melittavolautomatische koffiemachines