Melitta Caffeo Solo kopen? Lees eerst onze review

De Melitta Caffeo Solo is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar een klein koffiezetapparaat met bonen.

Bijgewerkt op 28 dec 2023
Melitta Caffeo Solo
Inhoudsopgave
 • De Melitta Caffeo Solo is als beste compacte koffiemachine met bonen uit onze test 2021 gekomen.
 • Met een breedte van 20 cm en een lengte van 45,5 cm neemt deze koffiemachine weinig ruimte in op het aanrecht.
 • De Melitta Caffeo Solo heeft geen automatische melkopschuimer. Je zet er alleen zwarte koffie mee.
 • Houd er rekening mee dat je het bonen- en waterreservoir regelmatig moet bijvullen

Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103

In het kort: wat je wél en niet kan verwachten?

Melitta Caffeo Solo
De productafbeelding van Melitta. Bron: Melitta.nl

De Melitta Caffeo Solo is perfect voor de zwarte koffie liefhebber. Dit is een volautomatische espressomachine zonder al teveel poespas: met 1 druk op de knop zet je een espresso, dubbele espresso of een lungo. Per kopje koffie is het mogelijk om de sterkte (3 standen) en de hoeveelheid (draaiknop) in te stellen.

Kortom, de Melitta Caffeo Solo is een uitstekende volautomaat voor koffieliefhebbers op budget die gewoon een simpel koffiezetapparaat willen hebben. Dankzij het kleine formaat is deze volautomaat geschikt voor iedere keuken. De keerzijde hiervan is een klein waterreservoir en bonenreservoir die je regelmatig moet bijvullen.

De Melitta Caffeo Solo is al meer dan 8 jaar in omloop. Inmiddels heeft Melitta diverse modellen op de markt gebracht:

 • Melitta Caffeo Solo E950  103
 • Melitta Caffeo Solo E 950-222

Algemene eigenschappen

 • Koffiespecialiteiten: espresso, lungo
 • Afneembaar waterreservoir: 1,2 liter
 • Inhoud bonenreservoir: 125 gram

Melitta Caffeo Solo iets voor jou?

De Melitta Caffeo Solis is bedoeld voor liefhebbers van zwarte koffie die een kleine keuken hebben en/of op budget zijn. Voor minder dan 300 euro haal je een prima koffiemachine in huis.

Minder geschikt voor? Deze volautomaat is minder geschikt voor cappuccino-liefhebbers of mensen die van mogelijkheden en luxe houden. Het is een vrij simpel apparaat, waar sommigen juist naar op zoek zijn terwijl anderen liever meer mogelijkheden hebben.

De voor- en nadelen

 • Heerlijke koffie
 • Eenvoudige bediening
 • Compact koffiezetapparaat
 • Hete koffie
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Maakt best veel lawaai
 • Klein waterreservoir

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
7/10
Prestaties
7/10
Gebruiksgemak
8/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
7/10
Prijs
8/10

Vormgeving & het ontwerp

Melitta Caffeo Solo review
Het bonenreservoir bevindt zich aan de bovenkant en het waterreservoir til je er aan de zijkant uit. Door het compacte formaat is de Melitta Caffeo Solo een uitstekende keuze voor mensen met een kleine keuken.

De Melitta Caffeo Solo is een strak koffiezetapparaat dankzij de zwarte of zilver behuizing en chrome afwerking. De behuizing en alle onderdelen zijn van kunststof. Klanten beweren dat het koffiezetapparaat stevig aanvoelt en zijn te spreken over de bouwkwaliteit in het algemeen. Wél hoor ik vaak dat de kleinere componenten zoals het lekbakje wat goedkoop aanvoelen.

Met een breedte van 20 cm is de Melitta Caffeo Solo E950 één van de kleinste volautomatische koffiemachines van dit moment. Hierdoor moet je het wel doen met een kleine watertank en bonenreservoir. Zet je veel koffie op een dag dan zal je deze regelmatig moeten bijvullen wat op een gegeven moment wel irritant kan zijn.

Ondanks dat het een klein en compact apparaat is, raden we altijd aan om de afmetingen even na te kijken, zeker wanneer je het apparaat online gaat bestellen.

Afmetingen: 20 x 32,5 x 45,5 cm (b x l x h)


De smaak van de koffie

Melitta Caffeo Solo espresso
Je zet 2 kopjes espresso tegelijkertijd. Er zit een mooie cremelaag op en de koffie is lekker heet, iets wat niet bij alle volautomatische koffiemachines het geval is.

Gebruikers van de Melitta Caffeo Solo zijn erg te spreken over de smaak van de koffie. De koffie is lekker heet en dat is lang niet bij alle koffiemachines het geval. Met één druk op de knop zet je 2 kopjes koffie. Per kopje kun je de koffiesterkte (3 standen) en waterhoeveelheid aanpassen. 

Met de Melitta Caffeo Solo heb je keuze uit de volgende koffiespecialiteiten: espresso, dubbele espresso, lungo en heet water. 

Andere volautomaten hebben (vaak) een vakje bovenaan het apparaat voor gemalen koffie. Helaas beschikt de Melitta Caffeo Solo niet over een apart vakje voor de gemalen koffie. Dit is een nadeel wanneer je af en toe decafe koffie wilt drinken.

De koffie uitloop kan naar beneden, maar voor een espresso had die naar mijn mening wel wat lager gekund.


Geen melksysteem

De Melitta Caffeo Solo heeft geen melkopschuimer. Je kunt een losse melkopschuimer overwegen of kiezen voor de Melitta Solo Perfect Milk: de grote broer van de Caffeo Solo.

Zoals je misschien wel duidelijk is beschikt deze volautomaat niet over een melkfuntie. Het is dus alleen mogelijk om koffie zwart te zetten. Wil je toch graag een cappuccino of latte zetten dan zou je een losse melkopschuimer kunnen overwegen. 

Een andere mogelijkheid is om voor de Melitta Solo Perfect Milk te kiezen. Met deze espressomachine zet je met 1 druk op de knop een cappuccino, latte of een latte macchiato. Het melksysteem bestaat bij de Solo Perfect Milk uit een melkslang die je aan de espressomachine koppelt. Dit werk naar mijn mening beter dan melkschuim van een stoompijpje. 

Voor de Melitta Caffeo Solo Perfect Milk betaal je 100 euro meer. Als je zo nu en dan een cappuccino zet zou ik voor deze espressomachine gaan.


De bediening

Melitta Caffeo Solo de bediening
De Melitta Caffeo Solo is een koffiezetapparaat zonder poespas waardoor de bediening zeer eenvoudig is. Voor een grotere kop koffie gebruik je de draaiknop aan de linkerkant en met drie koffieboontjes staat die op de sterkste stand.

Omdat er zo weinig mogelijkheden op de Melitta Caffeo Solo zitten, is de bediening zeer eenvoudig. De bediening bestaat slechts uit een aantal knoppen. Per kopje koffie stel je de hoeveelheid in met de draaiknop aan de linkerkant. Middels drukknoppen laat je de volautomaat weten of je 1 kop koffie of 2 kopjes wilt zetten en stel je de koffiesterkte in.

Via het LCD schermpje weet je precies wat je aan het doen bent. Er is een smartphone app van Melitta beschikbaar, maar deze is meer informatief voor het onderhoud en kun je niet met deze espressomachine koppelen.

Extra functionaliteiten

Omdat de Melitta Caffeo Solo een simpele koffiemachine is zitten er weinig benoemingswaardige functies op.

Wil je jouw Melitta Caffeo Solo uitbreiden zonder de hoofdprijs te betalen dan zou ik voor de Melitta Caffeo Solo Perfect Milk


Schoonmaak & onderhoud

Melitta Caffeo Solo schoonmaken
De Melitta Caffeo Solo is eenvoudig in onderhoud. Een koffiemachine zonder melkfunctie is eenvoudiger te onderhouden, omdat er geen melkresten achterblijven.

Het schoonmaak en onderhoud van deze volautomatische koffiemachine is bijzonder eenvoudig. Voor en na gebruik spoelt de machine automatisch door. Gelukkig zit er een waterfilter standaard inbegrepen bij deze volautomatische koffiemachine. Met het gebruik van deze waterfilter is ontkalken niet nodig. 

Regelmatig – afhankelijk van het gebruik – vraagt de machine om een schoonmaakbeurt. Een groot voordeel van deze volautomatische espressomachine is dat de zetgroep uitneembaar is (het belangrijkste onderdeel). De zetgroep wordt tijdens de schoonmaakbeurt automatisch gereinigd, maar ik raad altijd aan deze eens in de zoveel tijd handmatig schoon te maken. 

Het lekbekje en het bakje voor de koffieresidu zitten best snel vol. Deze zal je bij veelvuldig gebruik dus regelmatig moeten legen.


Onze conclusies: wel of niet de Melitta Caffeo Solo kopen?

melitta caffeo solo
Een prima budgetmachine voor koffieliefhebbers die een kleine keuken hebben of alleen zwarte koffie drinken. Drink je veel koffie dan is het beter om verder te kijken, omdat het waterreservoir best klein is.

De Melitta Caffeo Solo is al meer dan 8 jaar één van de best verkochte koffiemachines. Dit heeft Melitta te danken aan de uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Zit je op budget en wil je gewoon lekkere koffie zetten dan is de Melitta Caffeo Solo de juiste keuze.


Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103

Melitta Caffeo Solo


Grootverbruiker?

Houd er alleen wel rekening mee dat je door het kleine formaat de watertank en bonenreservoir regelmatig moet bijvullen en het lekbakje etc. regelmatig moet legen. Gaat er bij jou thuis veel kopjes koffie doorheen? Doe jezelf dan een plezier en koop een koffiemachine met een grotere water- en bonenreservoir. De Krups EA894T Evidence Plus is een goede aanbeveling wanneer je veel koffie drinkt en het formaat van de koffiemachine niet uit maakt.

Drink je zo nu en dan een cappuccino?

Wil je zo nu en dan een latte zetten dan zou ik absoluut de Melitta Caffeo Solo Perfect Milk overwegen. Met de Perfect Milk koffiezetapparaat zet je met één druk op de knop een melkspecialiteit naar wens. Voor deze volautomatische espressomachine zal je iets meer dan 100 euro moeten neerleggen. Vergeet niet om verschillende prijzen te vergelijken. 

Meer luxe en mogelijkheden?

Houd je van mogelijkheden, luxe en vele instelmogelijkheden? Uiteraard heb je dan wel een hoger budget nodig. In dit geval raden wij een Jura koffiemachine aan. Dit is een premium merk in de koffiewereld.


Melitta E950-111 Caffeo Solo Limited Edition

Melitta Caffeo Solo


Wat klanten zeggen

Om je een beter beeld te geven van deze volautomatische koffiemachine kijken we altijd naar de recensies van gebruikers die het apparaat voor een langere tijd gebruikt hebben. Wat opvalt is de recensies over het algemeen heel positief zijn. Men is met name te spreken over de prijs- en kwaliteitsverhouding. De koffie smaakt goed en is lekker heet, wat niet bij alle volautomaten het geval is.

In recensies werd meerdere keren aangegeven dat mensen het bonen- en waterreservoir aan de kleine kant vonden. Dit is dus wel echt iets om rekening mee te houden. Drink je meer dan 6 bakjes koffie per dag dan is het wellicht beter om voor een andere koffiemachine met een grotere capaciteit te kiezen.

De kleinere onderdelen zijn van plastic en voelen wat goedkoop aan. Ook lezen we in meerdere recencies dat het apparaat veel lawaai maakt bij het malen van de koffiebonen en de bereiding van de koffie. Dit is echter bij alle goedkopere volautomaten het geval.

Meer koffiemachines van Melitta bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Melitta koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste koffiezetapparaten bonen van 2022.


Melitta Caffeo Solo | video

Dit is de officiële productvideo van Melitta over hoe je het koffiezetapparaat het beste onderhoud. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Melitta Caffeo Solo | specificaties


Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103

Melitta Caffeo Solo


Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.7 uit 5 gebaseerd op 62 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Melittavolautomatische koffiemachines


Melitta Caffeo Solo
Melitta Caffeo Solo
Goede prijs-kwaliteitsverhouding