Melitta Caffeo Solo kopen? Lees eerst onze review - Baristaworden.nl

Melitta Caffeo Solo kopen? Lees eerst onze review

De Melitta Caffeo Solo is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar een klein koffiezetapparaat met bonen.

Bijgewerkt op 06 okt 2021
Melitta Caffeo Solo
 • De Melitta Caffeo Solo is als beste compacte koffiemachine uit onze test 2020 gekomen.
 • Met een breedte van 20 cm en een lengte van 45,5 cm neemt deze koffiemachine weinig ruimte in op het aanrecht.
 • De Melitta Caffeo Solo heeft geen automatische melkopschuimer. Je zet er alleen zwarte koffie mee.

Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103

Melitta Caffeo Solo


In het kort

Melitta Caffeo Solo
De productafbeelding van Melitta. Bron: Melitta.nl

De Melitta Caffeo Solo is perfect voor de zwarte koffie liefhebber. Dit is een volautomatische koffiemachine zonder al teveel poespas: met 1 druk op de knop zet je een espresso, dubbele espresso of een lungo. Per kopje koffie is het mogelijk om de sterkte (3 standen) en de hoeveelheid (draaiknop) in te stellen.

Kortom, de Melitta Caffeo Solo is een uitstekende volautomaat voor koffieliefhebbers op budget die gewoon een simpel koffiezetapparaat willen hebben. Dankzij het kleine formaat is deze volautomaat geschikt voor iedere keuken. De keerzijde hiervan is een klein waterreservoir (1,2 liter) en bonenreservoir (125 gram). 

De Melitta Caffeo Solo is al meer dan 8 jaar in omloop. Inmiddels heeft Melitta diverse modellen op de markt gebracht:

 • Melitta Caffeo Solo E950  103
 • Melitta Caffeo Solo E 950-222

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
7/10
Prestaties
7/10
Gebruiksgemak
8/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
7/10
Prijs
8/10

Vormgeving & het ontwerp

Melitta Caffeo Solo review
Het bonenreservoir bevindt zich aan de bovenkant en het waterreservoir til je er aan de zijkant uit. Door het compacte formaat is de Melitta Caffeo Solo een uitstekende keuze voor mensen met een kleine keuken.

De Melitta Caffeo Solo is een strak koffiezetapparaat dankzij de zwarte of zilver behuizing en chrome afwerking. De behuizing en alle onderdelen zijn van kunststof. De machine zelf voelt stevig aan, terwijl ik sommige losse onderdelen zoals het lekbakje goedkoop vind aanvoelen. 

Met een breedte van 20 cm is de Melitta Caffeo Solo E950 één van de kleinste volautomatische koffiemachines van dit moment. Hierdoor moet je het wel doen met een kleine watertank en bonenreservoir. Zet je veel koffie op een dag dan zal je deze regelmatig moeten bijvullen wat op een gegeven moment wel irritant kan zijn.


De smaak van de koffie

Melitta Caffeo Solo espresso
Je zet 2 kopjes espresso tegelijkertijd. Er zit een mooie cremelaag op en de koffie is lekker heet, iets wat niet bij alle volautomatische koffiemachines het geval is.

Met de Melitta Caffeo Solo zet je heerlijke koffie. De espresso heeft een mooie cremelaag en de koffie is goed heet – alhoewel dit natuurlijk aan te passen is. Met één druk op de knop zet je 2 kopjes koffie. Per kopje kun je de koffiesterkte (3 standen) en waterhoeveelheid aanpassen. 

Met de Melitta Caffeo Solo heb je keuze uit de volgende koffiespecialiteiten: espresso, dubbele espresso, lungo en heet water. 

Helaas beschikt de Melitta Caffeo Solo niet over een apart vakje voor de gemalen koffie. De koffie uitloop kan naar beneden, maar voor een espresso had die naar mijn mening wel wat lager gekund.


Geen melksysteem

De Melitta Caffeo Solo heeft geen melkopschuimer. Je kunt een losse melkopschuimer overwegen of kiezen voor de Melitta Solo Perfect Milk: de grote broer van de Caffeo Solo.

Zoals je misschien wel duidelijk is beschikt deze volautomaat niet over een melkfuntie. Het is dus alleen mogelijk om koffie zwart te zetten. Wil je toch graag een cappuccino of latte zetten dan zou je een losse melkopschuimer kunnen overwegen. 

Een andere mogelijkheid is om voor de Melitta Solo Perfect Milk te kiezen. Met deze espressomachine zet je met 1 druk op de knop een cappuccino, latte of een latte macchiato. Het melksysteem bestaat bij de Solo Perfect Milk uit een melkslang die je aan de espressomachine koppelt. Dit werk naar mijn mening beter dan melkschuim van een stoompijpje. 

Voor de Melitta Caffeo Solo Perfect Milk betaal je 100 euro meer. Als je zo nu en dan een cappuccino zet zou ik voor deze espressomachine gaan.


De bediening

Melitta Caffeo Solo de bediening
De Melitta Caffeo Solo is een koffiezetapparaat zonder poespas waardoor de bediening zeer eenvoudig is. Voor een grotere kop koffie gebruik je de draaiknop aan de linkerkant en met drie koffieboontjes staat die op de sterkste stand.

Omdat er zo weinig mogelijkheden op de Melitta Caffeo Solo zitten, is de bediening zeer eenvoudig. De bediening bestaat slechts uit een aantal knoppen. Per kopje koffie stel je de hoeveelheid in met de draaiknop aan de linkerkant. Middels drukknoppen laat je de volautomaat weten of je 1 kop koffie of 2 kopjes wilt zetten en stel je de koffiesterkte in.

Via het LCD schermpje weet je precies wat je aan het doen bent. Er is een smartphone app van Melitta beschikbaar, maar deze is meer informatief voor het onderhoud en kun je niet met deze espressomachine koppelen.

Extra functionaliteiten

Omdat de Melitta Caffeo Solo een simpele koffiemachine is zitten er weinig benoemingswaardige functies op.

Wil je jouw Melitta Caffeo Solo uitbreiden zonder de hoofdprijs te betalen dan zou ik voor de Melitta Caffeo Solo Perfect Milk kiezen.


Schoonmaak & onderhoud

Melitta Caffeo Solo schoonmaken
De Melitta Caffeo Solo is eenvoudig in onderhoud. Een koffiemachine zonder melkfunctie is eenvoudiger te onderhouden, omdat er geen melkresten achterblijven.

Het schoonmaak en onderhoud van deze volautomatische koffiemachine is bijzonder eenvoudig. Voor en na gebruik spoelt de machine automatisch door. Gelukkig zit er een waterfilter standaard inbegrepen bij deze volautomatische koffiemachine. Met het gebruik van deze waterfilter is ontkalken niet nodig. 

Regelmatig – afhankelijk van het gebruik – vraagt de machine om een schoonmaakbeurt. Een groot voordeel van deze volautomatische koffiemachine is dat de zetgroep uitneembaar is (het belangrijkste onderdeel). De zetgroep wordt tijdens de schoonmaakbeurt automatisch gereinigd, maar ik raad altijd aan deze eens in de zoveel tijd handmatig schoon te maken. 

Het lekbekje en het bakje voor de koffieresidu zitten best snel vol. Deze zal je bij veelvuldig gebruik dus regelmatig moeten legen.


Onze conclusies

melitta caffeo solo
Een prima budgetmachine voor koffieliefhebbers die een kleine keuken hebben of alleen zwarte koffie drinken. Drink je veel koffie dan is het beter om verder te kijken, omdat het waterreservoir best klein is.

De Melitta Caffeo Solo is al meer dan 8 jaar één van de best verkochte koffiemachines. Dit heeft Melitta te danken aan de uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Zit je op budget en wil je gewoon lekkere koffie zetten dan is de Melitta Caffeo Solo de juiste keuze.

Houd er alleen wel rekening mee dat je door het kleine formaat de watertank en bonenreservoir regelmatig moet bijvullen en het lekbakje etc. regelmatig moet legen. 

Wil je zo nu en dan een latte zetten dan zou ik absoluut de Melitta Solo Perfect Milk overwegen. Met de Perfect Milk koffiezetapparaat zet je met één druk op de knop een melkspecialiteit naar wens. Voor deze volautomatische espressomachine zal je iets meer dan 100 euro moeten neerleggen. Vergeet niet om verschillende prijzen te vergelijken. 

Plus en
Minpunten

 • Heerlijke koffie
 • Eenvoudige bediening
 • Compact koffiezetapparaat
 • Hete koffie
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Maakt best veel lawaai
 • Klein waterreservoir

Melitta E950-111 Caffeo Solo Limited Edition

Melitta Caffeo Solo


Melitta Caffeo Solo | video

Dit is de officiële productvideo van Melitta over hoe je het koffiezetapparaat het beste onderhoud. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Melitta Caffeo Solo | specificaties


Melitta Caffeo Solo Black Silver E950-103

Melitta Caffeo Solo


Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Lees meer reviews van:

Melittavolautomatische koffiemachines