Philips 2200 EP2231/40 Kopen? Lees Eerst Onze Review

De Philips 2200-serie is beschikbaar met automatische melkopschuimer en een handmatig stoompijpje. Dit is de beste koop uit onze test.

Bijgewerkt op 28 dec 2023
De Philips 2200 serie mijn review (2)
Inhoudsopgave
 • De Philips 2200 EP2231/40 is als beste koop uit onze test gekomen.
 • Met de Philips 2200 EP2231/40 zet je met één druk
 • Per kop koffie pas je eenvoudig de koffiesterkte en volume aan.
 • Makkelijk in gebruik dankzij het intuïtieve touchdisplay
 • De Philips 2200 serie EP2231 maakt flink wat lawaai bij het malen van de koffiebonen

Heb je weinig tijd?


In het kort: wat kun je wél en niet verwachten?

Philips 2200 EP223140 review

Een stijlvolle en elegante bonen koffiemachine die dankzij zijn kleine formaat in iedere keuken past. De bediening is super eenvoudig dankzij het touchscreen en eveneens waren we erg te spreken over de smaak en kwaliteit van de espresso en de zwarte koffie.

Helaas is het melkschuim wat waterig (verschillende soorten melk geprobeerd ) en maakt het best wat lawaai bij het malen van de bonen. Houd er wel rekening mee dat dat dit vrij gebruikelijk is voor een volautomatische espressomachine uit deze prijsklasse.

Algemene eigenschappen

 • Koffie zetten met één druk: cappuccino, espresso en lungo
 • Inhoud waterreservoir 1,8 liter
 • Koffiebonen reservoir: 250 gram

De voor- en nadelen

 • Strak & Chique ontwerp
 • Intuïtief touchscreen
 • Heerlijke espresso’s
 • Keramische maalschijven
 • Melkschuim kan iets steviger
 • Machine is vrij luidruchtig

Philips 2200 serie EP2231 40 iets voor jou?

De Philips 2200 EP2231 40 is een uitstekende keuze voor liefhebbers van een cappuccino die op budget zijn. Er zijn maar weinig volautomatische espressomachines binnen deze prijsklasse waarmee je met één druk op de knop een cappuccino zet. Deze volautomaat is vrij compact van formaat, wat hem geschikt maakt voor de meeste huishoudens.

Minder geschikt voor? Deze Philips koffiemachine is minder geschikt voor mensen die meer dan 10 kopjes koffie drinken. Ook als je meerdere cappuccino’s achter elkaar wilt zetten raad ik aan om verder te kijken in onze test.

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
8/10
Prestaties
7/10
Gebruiksgemak
9/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
7/10
Prijs
8/10

Vormgeving & het ontwerp

de zijkant van het apparaat
De Philips 2200 EP2231/40 ziet er naar onze mening goed uit.

Ondanks de plastic behuizing vinden wij de Philips LatteGo 2200 ep2231/40 een lust voor het oog. De chique uitstraling is te danken aan het fraaie touchscreen, de matzwarte behuizing en de metalen rand rondom het touchscreen.

Alle onderdelen van de  Philips Lattego 2200 ep2231/40 zijn gemaakt van plastic. Dit is minder duurzaam dan metaal of roestvrijstaal, maar voor een budget machine kun je ook niet veel meer verwachten. Gelukkig is er gekozen voor een hoge kwaliteit kunststof dat niet perse goedkoop aanvoelt.

De machine beweegt niet en voelt stevig aan. Het installeren van de melkbeker had beter gekund; we missen hier een soort van ‘klik’ bevestiging, zodat je weet dat die vast zit. Maar goed, dit is een kleinigheidje. 

Nog een klein puntje van kritiek: de bonenreservoir is afgesloten met een losse deksel. We hadden liever gehad dat hier een scharniertje tussen zit, zodat deze niet los op het aanrecht komt te liggen wanneer je het reservoir bijvult.

Compact formaat

Dankzij het compacte formaat neemt de Philips Lattego 2200 serie ep2231 40 weinig ruimte op het keukenblad in. Dit maakt deze koffiemachine voor iedere keuken geschikt. 

Het waterreservoir is 1,8 liter, maar doordat je de meegeleverde Aquafilter in het waterreservoir plaatst, blijft er nog maar ruimte voor 5 bakjes koffie over. Het bonenreservoir is goed voor 275 gram koffiebonen en het melkreservoir. Ook het lekbakje en het bakje met koffiedik moet je regelmatig legen.

Aan de bovenkant zit een klein vakje voor gemalen koffie. Wij gebruiken deze zelf nooit, maar het kan handig zijn wanneer je gemalen koffie in huis hebt of af en toe decafé drinkt. Het is mogelijk om het tuitje aan te passen op basis van de grootte van het kopje.


De smaak van de koffie

de verschillende koffies uit de Philips 2200 seri
Met de Philips 2200 EP2231/40 zet je een espresso, lungo of cappuccino

De kwaliteit van de espresso en de zwarte koffie was boven verwachting. De espresso koffie heeft een redelijke verwacht geen espresso koffie van cafe-kwaliteit, maar voor thuisgebruik is de smaak prima! Uiteraard hangt het ook af van de kwaliteit van de koffiebonen. Wil je heerlijke koffie zetten dan heb je natuurlijk wel goede koffiebonen nodig.


Het melksysteem

Dankzij het 2-delige lattego melksysteem zet je binnen mum van tijd een heerlijke cappuccino. Het melkschuim is prima, maar had misschien iets steviger gekund. Wel werden de resultaten beter nadat we volle melk gebruikte, maar niet iedereen heeft zin om dagelijks volle melk te drinken.

Het Lattego melksysteem van Philips bestaat slechts uit een melkreservoir die je voor gebruik vast dient te klikken. Na gebruik spoel je deze af onder de kraan of plaats je hem in de koelkast.

Drink je ook graag een Latte Macchiato? Helaas is dit niet mogelijk met de Philips 2200. Met het oudere broertje de Philips 3200 serie EP3241/50 is het wel mogelijk om een latte macchiato te zetten.


De bediening

de bediening philips 2200 serie
Dit is het intuïtieve touchscreen van Philips

Het touchscreen werkt heel fijn. Je hebt hier vier opties, namelijk heet water, zwarte koffie, espresso en een cappuccino. Per zetbeurt stel je de sterkte in (van 1 tot 3) en heb je de mogelijkheid om de hoeveelheid water in te stellen (van 1 tot 3).

Via het instellingen paneel stel je de temperatuur in (normaal, hoog en maximaal). Wij hebben deze op maximaal ingesteld. Bij normaal vonden we de koffie echt te koud. De maalgraad heeft 12 maalstanden (wat echt een uitzondering is voor een budgetmachine). De maalgraad pas je aan middels een draaiknop in het bonenreservoir.

Het is niet mogelijk om de temperatuur per zet beurt in te stellen. Dit pas je aan in het instellingspaneel. Dit is een nadeel, omdat je dan telkens het instellingspaneel in moet duiken.

Voor de rest heeft deze machine voldoende mogelijkheden voor de prijs die je betaalt. Als je van veel opties en mogelijkheden houd, dan is deze koffiemachine misschien niet de juiste keuze. In dit geval zou je de Philips LatteGo 5400 serie EP5444/90 kunnen overwegen, waarbij je keuze hebt uit 12 koffiespecialiteiten waaronder een flat white.

Kortom, een Philips 2200 EP2231/40 is een goed apparaat voor een budget van 300 tot 400 euro. Benieuwd naar de verschillen tussen de LatteGo koffiemachines van Philips? Raadpleeg onze keuzehulp voor de Philips LatteGo


Philips LatteGo 2200 EP2231 40


De prestaties

de prestaties van Philips 2200 EP223140
Volgens onze berekeningen duurt het bijna 2 minuten om een bakje koffie te zetten.
 • opstarten: 29 seconden
 • Doorspoelen: 20 seconden
 • Bonen malen: 10 seconden
 • Wachten: 20 seconden
 • Koffie-extractie: 40 seconden
 • Uitzetten: 15 seconden

In totaal duurt het 1.59 min om een bakje koffie te zetten. Dit lijkt misschien wat lang, maar wij ervaren het niet als hinderlijk omdat we in de tussentijd wel iets anders weten te doen.

Bonenmaler maakt veel lawaai

We waren het er allemaal over eens: het lawaai tijdens het malen van de koffiebonen had wel wat minder gekund. Dit kan best hinderlijk zijn wanneer je tegelijkertijd met iemand een gesprek voert.


Schoonmaak & onderhoud

philips 2200 serie schoonmaken
De AquaClean waterfilter wordt standaard meegeleverd

Wij vonden het onderhoud en schoonmaakwerk zeer eenvoudig, vandaar dat we dit aspect met een 8.0 beoordeelde. Deze machine spoelt zichzelf voor- en na het gebruik door. Zelf spoel je de lekbak, koffiedikbak, de melkbeker en de zetgroep af onder de kraan. De melkbeker is vaatwasbestendig.

De zetgroep dien je wekelijks schoon te maken. Deze is uitneembaar en spoel je af onder de kraan. Eens in de twee maanden dien je deze grondig schoon te maken. 

Dit doe je met een reinigingstablet van Philips, waarmee je de machine doorspoelt. Eveneens dien je de bewegende onderdelen van de zetgroep eens per 2 maanden in te vetten met een smeermiddel van Philips.

AquaClean filter

Standaard krijg je een AquaClean filter meegeleverd. Deze plaats je in het waterreservoir. Philips beweerd dat je met de AquaClean filter de eerste 5000 kopjes niet hoeft te ontkalken. Of dit echt zo is, weet ik niet. Dit zal ook afhangen van het gebruik en hoe je het koffiezetapparaat onderhoud. Wat ik wel weet is dat kalk een grote boosdoener is voor koffiemachines. Een AquaClean waterfilter kost een aantal tientjes. Besluit je deze niet te gebruiken dan dien je het ontkalkingsprogramma te doorlopen.


Onze conclusies: Philips series 2200 wél of niet kopen?

philips 2200 serie mijn conclusie
Een top apparaat voor mensen op budget die zo nu en dan een cappuccino willen zetten.

De Philips 2200 EP2231/40 is niet voor niets als beste koop uit onze test gekomen. Het is een complete volautomatische espressomachine waarmee je met één druk op de knop van versgemalen koffie geniet. Dankzij het LatteGo-systeem is een cappuccino zo gezet.

De keerzijde van een budgetmachine is dat het apparaat best wat lawaai maakt bij de bereiding en het malen van de koffiebonen. Eveneens zijn alle onderdelen van plastic, waardoor sommige onderdelen wat goedkoop aanvoelen.

Kortom, een Philips 2200 EP2231/40 is een goed apparaat voor een budget van 300 tot 400 euro. Benieuwd naar de verschillen tussen de LatteGo koffiemachines van Philips? Raadpleeg onze keuzehulp voor de Philips LatteGo


Philips LatteGo 2200 EP2231 40


Drink je alleen zwarte koffie?

Als je alleen zwarte koffie drinkt heb je natuurlijk geen luxe koffiemachine met een automatische melkopschuimer nodig. In dit geval zou je voor de Melitta Caffeo Solo kiezen. Een prima apparaat en nog een stukje goedkoper ook. Wil je toch bij Philips blijven? Dan zou je de Philips 2200 serie EP2220/10 kunnen kiezen. Deze is een stuk goedkoper.

Drink je veel koffie?

Gaat er bij jouw thuis veel koffie doorheen? Als je meer dan 10 kopjes koffie drinkt is het beter om een koffieapparaat met een grotere waterresrevoir te overwegen. Kijk dan eens naar een Krups koffiemachine wil je binnen dezelfde prijsklasse blijven.

Drink je graag een latte macchiato of een flat white?

Met de 2200-serie zet je alleen een cappuccino. Drink je graag een latte macchiato dan kies je voor het oudere Philips 3200 serie EP3241/50 Deze zet alleen geen flat white, drink je graag een flat white dan kies je voor de Philips LatteGo 5400 serie EP5444/90

Duurzame bouwkwaliteit?

De goedkopere volautomaten zoalsPhilips 2200 EP2231/40 zijn minder duurzaam gebouwd in vergelijking met premium merken zoals Jura en Nivona. Wil je een koffiezetapparaat dat jarenlang meegaat? Dan kan het wijs zijn om iets meer geld neer te leggen en voor en duurder apparaat te kiezen. Mijn favoriete merk is Nivona.

Typenummers:

 • Philips EP2224/40, EP2220/10, EP2221/40: met het klassieke stoompijp
 • Philips LatteGo: EP2231/40, EP2235/40, EP2230/10: met automatische melkfunctie

Philips LatteGo 2200 EP2231 40


Philips 2200 EP2231 40 | video

Deze introductievideo is van Philips zelf. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Wat klanten zeggen

Om een beter beeld te krijgen van een koffiemachine kijk ik bij het schrijven van een review altijd naar de beoordelingen van klanten die het koffiezetapparaat voor een langere tijd in gebruik hebben. Over het algemeen zijn de beoordelingen positief. Gebruikers zijn met name te spreken over het gebruiksgemak, het uiterlijk van het apparaat en de smaak van de koffie.

In meerdere beoordelingen valt te lezen dat het apparaat een flinke herrie maakt tijdens het malen van de koffiebonen en de bereiding van de koffie. Philips heeft aangeven dit inmiddels verbeterd te hebben, maar of dit ook echt zo is weet ik niet.

Ook valt te lezen dat meerdere mensen het apparaat vroegtijdig terug moesten sturen wegens defecten. Dat is erg vervelend natuurlijk, maar vergeet niet dat deze Philips ontzettend veel koffiemachines verkoopt. Dan kan het wel eens misgaan. Maar zoals ik al zei mag je voor deze prijs niet de beste kwaliteit verwachten. Als je bereidt bent om meer geld neer te leggen zou je voor Jura of Nivona kunnen kiezen.

Meer koffiemachines van Philips bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Philips koffiezetapparaten.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste bonen koffiemachines van 2024.

Philips 2200 EP2231 40 video | specificaties


Philips LatteGo 2200 EP2231 40


Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.8 uit 5 gebaseerd op 82 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

Philipsvolautomatische koffiemachines


Philips 2200 EP2231/40
Philips 2200 EP2231/40
De beste koop uit onze test