Saeco Xelsis kopen? Lees eerst onze review

De Saeco Xelsis is een luxe volautomatische espressomachine waarmee je met één druk jouw favoriete koffie zet: van een milde of sterke espresso tot een latte macchiato. Perfect voor de veeleisende koffiedrinker.

Bijgewerkt op 28 dec 2023
Saeco xelsis
Inhoudsopgave
 • Keuze uit de lekkerste koffiespecialiteiten (12 in totaal) 
 • Gebruiksvriendelijke ervaring dankzij het touchscreen kleurendisplay 
 • Twee melkspecialiteiten tegelijk maken is mogelijk 
 • Je zult flink in de buidel moeten tasten
 • Op de 11e plek in TOP-10 met beste koffiemachines

Philips : Saeco Xelsis SM7580:00

Heb je weinig tijd?


Saeco Xelsis in het kort: wat mag je wél en niet verwachten?

Saeco Xelsis koffiemachine
De SM7785/00 uitvoering met een roestvrijstalen behuizing

De Saeco Xelsis is een veelzijdig espresso apparaat met vele mogelijkheden en instelopties. Zo heb je keuze uit 12 koffiespecialiteiten, instelbare koffiesterkte en kun je jouw favoriete koffiespecialiteit helemaal zelf inrichten. Je zet een heerlijk romige cappuccino of espresso macchiato met één druk op de knop. Het is zelfs mogelijk om twee latte macchiato’s tegelijk te zetten.

Al die luxe komt natuurlijk wel met een prijskaartje: zo ben je op het moment van schrijven meer dan 800 euro kwijt om eigenaar van deze volautomatische koffiemachine te worden. Niet iedereen heeft dit budget of zin om zoveel geld aan een koffiemachine uit te geven.

Saeco Xelsis: de verschillende modellen

Wie naar informatie zoekt over de Saeco Xelsis komt al gauw verschillende modellen tegen. Dit kan wat verwarrend zijn en dus willen we eerst wat duidelijkheid scheppen. De twee modellen zijn: Philips / Saeco Xelsis SM7580/00 en Saeco Xelsis SM7685/00

De verschillen in zowel de mogelijkheden als de prijs zijn nihil, maar toch belangrijk om even te benoemen. De Saeco Xelsis SM7685/00 is iets luxer: het biedt geheugen voor 8 koffie profielen in plaats van 6 en heeft een RVS behuizing in plaats van plastic. Het grootste verschil is dat de SM7685/00 een overzichtelijk touchscreen heeft.

Algemene eigenschappen

 • Koffie specialiteiten: americano, cafe latte, cappuccino, cortado, doppio, espresso, espresso macchiato, flat white, latte macchiato, lungo, ristretto
 • Inhoud waterreservoir: 1,7 liter
 • Bonenreservoir: 450 gram

De voor- en nadelen

 • Vers gemalen koffie
 • Eenvoudige bediening
 • 12 koffierecepten
 • Persoonlijke voorkeuren opslaan
 • 2 melkspecialiteiten tegelijk
 • HygieSteam-functie stoomt
 • Met meegeleverd melkreservoir
 • Flink in de buidel tasten
 • Geen smartphone app bediening

Saeco Xelsis iets voor jou?

De Saeco Xelsis is een perfect fit wanneer je van luxe en mogelijkheden houdt. Je drink graag een cappuccino of flat white en wil de volledige controle hebben over de smaak van de koffie door de instellingen aan te passen.

Minder geschikt voor? De Saeco Xelsis is minder geschikt voor mensen die voornamelijk zwarte koffie drinken of niet teveel geld aan een koffiezetapparaat willen uitgeven.

Het waterreservoir is wél wat aan de kleine kant, dus gaan er bij jullie thuis veel kopjes koffie doorheen dan is het misschien beter om even verder te kijken. Houd er rekening mee dat de gepatenteerde waterfilter ook ruimte inneemt, waardoor het waterreservoir kleiner is dan de beloofde 1,7 liter. 

Onze beoordelingen


Smaak van de koffie
9/10
Prestaties
9/10
Gebruiksgemak
9/10
Onderhoud
8/10
Bouwkwaliteit
8/10
Prijs
7/10

Vormgeving & het ontwerp

Saeco Xelsis koffiemachine
Bonen langer vers blijven (reservoir keurig luchtdicht afgesloten)

Met zowel de Saeco Xelsis SM7685 00 als SM7580/00 haal je een heel fraai apparaat in huis. Zowel bij de kunststof als de roestvrijstalen behuizing voelt het apparaat stevig aan. De Saeco Xelsis SM7685 00 heeft een volledig roestvrijstalen behuizing wat er niet alleen strak uit ziet, maar ook nog eens goed is voor de bouwkwaliteit van de machine.

Dankzij een luchtdichte bonenreservoir blijven de koffiebonen langer vers. Zo kun je altijd rekenen op een heerlijk vers kopje koffie.

Afmetingen: 48,9 cm x 28,3 cm x 39,3 cm


De bediening

Saeco Xelsis bediening
Gebruiksvriendelijke koffiemachine

Wat betreft de bediening zal je een overweging moeten maken tussen een LCD scherm met touch knoppen (SM7580/00) of een overzichtelijk touchscreen met een aantal touch knoppen (Saeco Xelsis SM7685 00). De prijzen willen nog wel eens wijzigen dus ik zou de prijzen van beide koffiemachines vergelijken om te kijken of het touchscreen je het touchscreen het prijsverschil waard is.

Bij beide koffiemachines werkt de bediening heel aangenaam. Zo zijn de touch knoppen grote en duidelijke pictogrammen die je nauwelijks kunt missen. Voor de bereiding stel je eenvoudig de gewenste koffiesterkte en volume in. Ook is het mogelijk om de melkvolume in te stellen.

Bediening via een smartphone is niet mogelijk. Wil je graag koffie zetten via je smartphone? Overweeg dan de ​​ Saeco Xelsis Suprema SM8889/00

Eigen persoonlijk bakje koffie

Bij een luxe koffiemachine zoals de Xelsis Saeco is het wel zo handig als je jouw favoriete instellingen kunt opslaan. Zo hoef de gewenste instellingen niet telkens opnieuw in te voeren. Bij de Saeco Xelsis SM7685 00 heb je de mogelijkheid om 8 koffieprofielen op te slaan, terwijl de Saeco SM7580/00 ruimte heeft voor 6 koffieprofielen. Handig, zo zet je altijdde lekkerste koffie zoals jij dat wilt.

Instelbare keramische molen

Bij een volautomaat worden de koffiebonen vlak voor de bereiding vers gemalen. De Saeco Xelsis SM7685/00 en het jongere broertje maken gebruik van instelbare keramische molens. Zo kun je de smaak aanpassen door de maalgraad een andere instelling te geven.


Saeco Xelsis SM7685:00 1

Saeco Xelsis SM7680/00 of SM7785/00


Schoonmaak & onderhoud

Saeco Xelsis machine waterfilter
Dit is de AquaClean Watertilter

Het grote voordeel van een volautomatische espressomachine is dat je weinig tijd kwijt bent aan de schoonmaak en onderhoud. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om regelmatig onderhoud uit te voeren; dat is bij een luxe koffiemachines zoals de Saeco Xelsis SM7685 00 en de Saeco SM7580/00 niet anders. Maar hoe doe je dit nu precies?

Automatische spoelen na gebruik

Na het zetten van een heerlijk vers bakje koffie spoelt de Saeco Xelsis de leidingen, melkleidingen en overige componenten automatisch schoon. Dit doet het voor en na het gebruik. Zo worden alle koffieresten verwijderd. Voor de melkleidingen maakt de Saeco Xelsis gebruik van het Melk Clean systeem waarbij met behulp van een straal hygiënische stoom de melkleidingen worden gereinigd.

Reinigingsprogramma uitvoeren

De Saeco Xelsis geeft een melding wanneer je het reinigingsprogramma dient te doorlopen. Bij deze melding geeft het apparaat precies aan welke stappen je moet doorlopen. Saeco raadt aan het reinigingsmiddel van Philips te gebruiken; ze kunnen namelijk niet garanderen dat reinigingsproducten van andere merken net zo goed werken.

AquaClean waterfilter

Net als bij alle andere koffiezetapparaten van Saeco zit er bij de Xelsis standaard een AquaClean waterfilter inbegrepen. Saeco, of eigenlijk Philips (Saeco is een dochteronderneming van Philips) beweerd dat je dan de eerste 5.000 kopjes koffie niet hoeft te ontkalken. Of dit echt zo is weten we niet, maar dit zal ook afhangen van de waterhardheid in jouw regio. Kijk dit dus voor de zekerheid even na.

In de praktijk zal je de waterfilter regelmatig moeten vervangen waar ook kosten aan verbonden zitten.

Zetgroep smeren

De zetgroep is het belangrijkste onderdeel uit een koffiemachine: dit het onderdeel wat water en gemalen koffie samenkomen en de extractie plaatsvindt. Smaakt de koffie bitter en maak je geen gebruik van koffiebonen die donker gebrand zijn? Dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door de achtergebleven koffieresten in de zetgroep.

Deze maak je schoon door hem onder de kraan af te spoelen en eventueel een zachte borstel te gebruiken. Na afloop smeer je de zetgroep in met een smeermiddel van Saeco. Deze zit er standaard bij in, maar zal je op een gegeven moment zelf bij moeten bestellen.


Onze conclusie: Saeco Xelsis wél of niet kopen?

Saeco Xelsis koffiemachine
De Saeco Xelsis is een lust voor het oog. Photocredits: Erik Miller

De Saeco Xelsis is een hele goede optie als je van een veeleisende koffiedrinker bent en zo nu en dan van koffierecept wilt verwisselen. Zo kun je in de morgen kiezen voor een sterke bak koffie om de dag vol energie te beginnen en de dag afsluiten met een milde cappuccino. Dankzij het klepje voor gemalen koffie is het apparaat ook prima geschikt voor mensen die zo nu en dan een decafe kopje koffie willen drinken.Compacte keuken?

De Saeco Xelsis is een redelijk apparaat die best wat ruimte inneemt op het aanrecht. In de meeste keukens zou dit geen problemen opleveren, maar als je een kleine keuken hebt is het wellicht beter om voor een compactere machine te kiezen. De Jura ENA 8 biedt vergelijkbare mogelijkheden, maar is wel een stuk kleiner (het zet alleen geen 2 cappuccino’s per zet beurt.

Op zoek naar iets goedkopers?

Zoals eerder aangegeven moet je flink in de buidel tasten voor de Saeco Xelsis. Uiteraard krijg je er veel voor terug, maar als je op budget bent dan ga je hoe je het ook wend of keert inleveren op de bouwkwaliteit en de mogelijkheden. Gelukkig haal je met de Philips 2200 serie EP2220/10 een prima vervanger in huis voor de helft van het geld.

Drink je alleen zwarte koffie?

Als je voornamelijk espresso’s of lungo’s drinkt dan is een machine met zoveel mogelijkheden als de Saeco Xelsis een beetje overbodig. Maar als veeleisende koffiedrinker neem je met weinig genoegen? Overweeg dan de Jura D4 Deze koffiemachine is een stuk goedkoper, maar je zet er dan alleen zwarte koffie mee.

Meer koffiemachines van Saeco bekijken? Bekijk dan het gehele assortiment van Saeco koffiemachines.

Of bekijk onze TOP-10 met de beste bonen koffiemachines.


Saeco Xelsis | specificaties


Saeco Xelsis | VideoOver de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Beoordeel dit artikel:
4.1 uit 5 gebaseerd op 63 beoordelingen.

Lees meer reviews van:

volautomatische koffiemachines


Saeco Xelsis
Saeco Xelsis
Met RVS behuizing