Sage The Barista Express Kopen? Lees Eerst Onze Review

De Sage Barista Express is een perfecte keuze voor beginners. Met voorgeprogrammeerde functies en een geïntegreerde koffiemolen.

Bijgewerkt op 27 nov 2021
The barista Express review
 • De Sage The Barista Express is op de 3e plek geëindigd in onze test 2021een uitstekende keuze voor beginners
 • De Sage The Barista Express heeft een geïntegreerde bonenmaler waarbij de gemalen koffie rechtstreeks in de filterdrager valt
 • Het apparaat heeft een chique RVS behuizing en is verkrijgbaar in zwart, zilver en rood

Sage barista express review

Sage The Barista Express


In het kort

Sage The Barista expres
De Sage The Barista Express is een mooie verschijning op het aanrecht. Het apparaat heeft een RVS behuizing en is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en rood. Bron afbeelding: apetogentleman.com

De Sage The Barista is naar mijn mening de beste keuze voor de beginnende barista. Dankzij speciale snufjes zoals de elektronische temperatuurstabilisatie en een kwalitatieve koffiemolen zet je een espresso of een cappuccino zoals een echte barista dit doet.

Dankzij de uitstekende bouwkwaliteit voelt het apparaat stevig aan en kun je rekenen op een langere levensduur. Het apparaat lijkt veel op zijn voorganger de Solis Grind & Infuse Pro 115; het enige verschil is dat je bij de Barista Express een melkkan met temperatuurcontrole ontvang. 

Het merk Sage en Solis zijn dochterondernemingen van het bedrijf Breville, vandaar dat hun pistonmachines veel op elkaar lijken.

Onze beoordelingen


Bouwkwaliteit
9/10
Prestaties espresso
8/10
Prestaties stoompijpje
8/10
Onderhoud
9/10
Functies voor beginners
10/10
Prijs
8/10

Vormgeving & het ontwerp

sage the barista express 2 (1)
Met de bouwkwaliteit zit het wel goed dankzij een RVS behuizing. Het apparaat blijft stevig op zijn plek staan, ook wanneer je filterdrager in het apparaat draait.

Ik zou het niet vervelend vinden om iedere morgen tegen de Sage Barista Express aan te kijken. Het ontwerp ziet er – zoals we dat gewend zijn van Sage – echt strak uit. De behuizing is van roestvrij staal (RVS) wat het apparaat een luxe uitstraling geeft. Het apparaat wordt geleverd in Black Sesame of zilver.

Het afneembaar waterreservoir bevindt zich aan de achterkant van het apparaat. Persoonlijk vind ik dit wat onhandig, zeker wanneer je de espressomachine met de rug tegen de muur hebt staan. Inhoud waterreservoir 2 L.

Ik vind het een groot pluspunt dat de Sage The Barista Express is uitgerust met een ingebouwde koffiemolen. Zo ben je minder geld en ruimte kwijt. Ook is het makkelijker om het aanrecht schoon te houden, omdat de koffie rechtstreeks in de portafilter valt. 

De Sage The Besta Express is redelijk compact, alhoewel ik altijd aanraad om de afmetingen goed na te kijken. Het apparaat is 31 cm diep, 33 cm breed en 40 cm hoog – inclusief de geïntegreerde koffiemolen die iets boven de espresso machine uitsteekt. 


Prestaties espresso

The barista express Tamper
De filter is 54 mm breed en de filterdrager voelt lekker zwaar aan, wat het makkelijker maakt deze in het apparaat te draaien. Wel had de tamper naar onze mening wat zwaarder gemogen.

Met de Sage Barista Express kun je hele lekkere koffie zetten. In het begin kost het tijd om wat handigheid te krijgen, maar met een beetje oefening zet je een espresso, cappuccino of latte macchiato zoals een echte barista dat doet.

Met functies zoals de elektronische temperatuurstabilisatie wordt het makkelijker om de perfecte extractie te realiseren. De ingebouwde koffiemolen geeft een fijne en consistente maling wat belangrijk is voor het zetten van de perfecte espresso.

WIST JE
DAT.

feiten.

Een portafilter, ook wel een drukfilter genoemd, bestaat uit twee filters: een filter met veel gaatjes en daaronder een tweede wand met een enkele opening.

Dit zorgt voor extra druk wanneer het water door de gemalen koffie heen loopt, wat in een betere extractie resulteert. De meeste pistonmachines zijn tegenwoordig van een drukfilter voorzien.


Prestaties stoompijpje

sage the barista express milk frother
De Sage The Barista Express is voorzien van een cafe-kwaliteit stoompijpje waarmee je goed melkschuim kunt maken.

De Sage The Barista Express is voorzien van een uitstekende melkfunctie. Met een beetje oefenen kun je vrij eenvoudig microschuim maken dat geschikt is voor latte art.

Doordat de Sage Barista Express slechts één boiler heeft, zal je na het zetten van een espresso ongeveer 20 seconden moeten wachten voordat je de stoomfunctie kunt gebruiken. De boiler zal dan namelijk opnieuw moeten opwarmen. 

In totaal duurt het 75 seconden voordat het melk op de gewenste temperatuur van 60 graden is. Bij deze espressomachine zit een RVS melkkan met temperatuurcontrole inbegrepen. Dat vind ik een groot pluspunt, zo kun je eenvoudig aflezen hoe warm de melk is tijdens het opschuimen.

Bij de Sage The Dual boiler met een aparte boiler voor de stoomfunctie duurt het 45 seconden voordat het melk op de gewenste temperatuur is, maar deze espressomachine is een paar honderd euro duurder.


De bediening

sage the barista express bediening
De bediening van de Sage The Barista Express is een verademing. Handige en duidelijke knoppen. Ook heeft deze pistonmachine voorgeprogrammeerde knoppen voor 1 of 2 espresso’s. Zo hoef je niet op de stop-knop te drukken.

De bediening van de Sage The Barista Express bestaat uit druk- en draaiknoppen. Een LCD scherm was naar mijn mening wel handig geweest – zeker voor de algemene instellingen.

Desalniettemin vind ik de Sage The Barista Express een gebruiksvriendelijke espresso machine en dus eenvoudig te bedienen. Alles spreekt voor zich, omdat een pistonmachine in vergelijking met een volautomatische espressomachine veel minder opties en mogelijkheden heeft.

Hieronder vind je overzicht van alle drukknoppen:

 • Aan- en uitknop
 • Draaiknop voor hoeveelheid gemalen koffie
 • Knop voor een single of double shot
 • Programmaknop: hier selecteer je het schoonmaakprogramma of warm water steam.
 • 2 knoppen voor 1 of 2 kopjes koffie.

Aan de linkerkant van de machine bevindt zich een draaiknop voor de maalinstellingen en aan de rechterkant vind je een draaiknop voor de stoom van het opschuimpijpje. 

Functies voor beginners

De Sage The Barista Express is uitgerust met alle basisfunctie die je nodig hebt als een beginnende barista. Het merk Sage slaagt er naar mijn mening altijd in om het koffiezetten met speciale functies makkelijker te maken.

Zo is de geïntegreerde koffiemolen een groot pluspunt. Bonen malen doe je met één druk op de knop en daarbij het is het mogelijk  om de maalgraad aan te passen (keuze uit 18 maalinstellingen).

Met behulp van de elektronische temperatuurstabilisatie kun je rekenen op een stabiele watertemperatuur, wat erg belangrijk is voor het zetten van een goede espresso. Wel kan de temperatuur iets afnemen wanneer je meerdere espresso’s achter elkaar zet. 


Schoonmaak & onderhoud

schoonmaken Sage the barista express
The Barista Express is enorm eenvoudig in onderhoud, maar het is wel belangrijk regelmatig onderhoud uit te voeren. Hoe beter het onderhoud, hoe langer de espressomachine mee gaat.

Het schoonmaken en onderhoud van de Sage Barista Express is eenvoudig. De losse onderdelen zoals het lekbakje spoel je onder de kraan af. Dankzij de roestvrij staal behuizing maak je de machine eenvoudig schoon. 

Je krijgt een waterfilter meegeleverd welke je in het waterreservoir plaatst. Zoals de meeste pistonmachines zitten er geen automatische reinigings programma’s inbegrepen. Je reinigt het automaat door op de programmaknop te klikken, vervolgens spoelt de machine zichzelf door. 

De zetgroep dien je regelmatig met een inbegrepen reinigingstool schoon te maken. Dit is belangrijk voor de levensduur van je pistonmachine.


Accessoires

the barista express accessoires (2)
Het handige aan de Sage The Barista Express is dat je de accessoires in de opberglade onder de machine kunt opbergen.

Bij pistonmachines van Sage krijg je altijd een complete set met barista accessoires en tools meegeleverd. Onder de pistonmachine – achter het lekbakje – bevindt zich een lade waarin je alle accessoires eenvoudig kan opbergen.

Bij de Sage The Barista Express zit het volgende inbegrepen:

 • Handleiding
 • Rvs melkkan met ingebouwde temperatuurmeter
 • Reinigingstool voor melkschuimer
 • Razor dosseerinstrument
 • Portafilter 54 millimeter
 • 1 kops dubbelwandig filterbakje
 • 2 kops dubbelwandig filterbakje
 • Reinigingstool voor zetgroep
 • Inbussleutel
 • Koffieschepje
 • Ingebouwde tamper met magneet
 • Waterfilter

Onze conclusies

sage the barista express espresso
De Sage The Barista Express is een uitstekende keuze voor beginnende barista’s of mensen die gewoon betere koffie willen zetten. Dankzij de geïntegreerde koffiemolen hoef je geen losse bonenmaler aan te schaffen.

De Sage The Barista Express is een uitstekende keuze voor de beginnende thuisbarista. Naast de fraaie vormgeving zet deze pistonmachine uitstekende espresso’s en cappuccino’s – wel zal je als beginnende barista eerst wat handigheid moeten krijgen, maar dat geldt voor iedere pistonmachine. 

Met de geïntegreerde koffiemolen hoef je niet te investeren in een losse bonenmaler, blijft het aanrecht schoon en neemt alles bij elkaar minder ruimte in op het aanrecht.

Wil je meerdere espresso’s en cappuccino’s achter elkaar zetten; dan zou ik de Sage The Barista Express niet aanraden. Met één boiler neemt de Sage Barista Express bij het zetten van meerdere cappuccino’s veel tijd in beslag. In dit geval zou ik dan de Sage The Dual Boiler aanraden, maar deze is wel een stuk duurder en beschikt niet over een geïntegreerde koffiemolen.

Zet je voornamelijk espresso’s en heb je geen zin om 600 euro uit te geven aan de Sage Barista Express dan zou ik de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 aanraden. Deze pistonmachine staat op de 2e plek in mijn TOP-10 met de beste pistonmachines. Deze koffiemachine is een stuk voordeliger; toch zet je met deze pistonmachine heerlijke koffie (zwart). 

Plus en
Minpunten

 • RVS behuizing
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Ruim waterreservoir
 • Krachtige stoomfunctie
 • Goede prestaties
 • Espresso en stoom tegelijkertijd niet mogelijk
 • Best een duur apparaat

Sage Express Barista

Sage The Barista Express


Sage The Barista Express | Video

Dit is de officiële productvideo van Sage.. Helaas zijn we nog niet in staat om onze eigen videos te maken, maar dat hopen we in de toekomst wel te doen.


Sage The Barista Express | specificaties


Sage The Barista Express

Sage The Barista Express


Over de auteur

Frank

Frank

Koffiefanaat & restauranthouder

Als koffie-fanaat vind ik het erg leuk om koffie apparatuur te testen. Van koffiebonen tot volautomatische koffiemachines. Kom je er niet uit? Stuur mij gerust een mailtje.

Lees meer reviews van:

PistonmachinesSage