Wat is een Ristretto?

info
Bijgewerkt op 27 jun 2023

Er zit een hele wetenschap achter de Ristretto, een sterk kopje koffie van zo’n 15 tot 20 milliliter. Je bent er in een paar slokken doorheen. Maar waarom bestaat dit drankje? Waar komt het oorspronkelijk vandaan? En hoe zet je het?

Waar komt de Ristretto vandaan?

Uiteraard komt deze koffiestijl net als Espresso, Cappuccino en Latte uit Italië. Het woord ‘Ristretto’ betekent zoiets als beperkt in het Italiaans. De koffiestijl ontstond in Italië om diegenen voor wie de Espresso te sterk was tegemoet te komen. De Ristretto heeft meer aroma en minder cafeïne.

Hoe maak je een Ristretto

Zoals we al zeiden zat er achter de oorspronkelijke bereidingswijze een hele wetenschap. De Ristretto maakt gebruik van een beperkte hoeveelheid water die vlugger door het filter met gemalen koffie wordt geperst. Het idee is dat er zo minder cafeïne en meer aroma’s in het kopje komen. Heb je geen speciale optie ‘Ristretto’ op je koffiezetapparaat, schakel hem dan eerder uit bij het maken van een normale Espresso, dan drink je alleen de eerste, lekkerste helft van de koffie.

Met deze type  espresso machines kun jij deze koffiestijl maken: 

Nespresso machines of Dolce gusto apparaten

Ristretto vs Espresso

Historisch gezien werd er bij de Ristretto net zoveel water gebruikt a,als enige verschil dat het water er veel sneller doorheen wordt geperst. Het gevolg daarvan is dat er minder cafeïne vrijkomt, maar meer smaak. Volgens de theorie zal dit kopje dus meer aroma en minder bitter bevatten. Na verloop van tijd echter begon men minder water te gebruiken dan bij de Espresso. Er wordt nog steeds net zoveel koffie vermalen.

Waar wil je over lezen?

info