Sage of Solis: wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Piston espresomachine
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Een espressomachine kopen? Bij je zoektocht naar een nieuwe espressomachine dan kom je al gauw twee merken tegen die veel op elkaar lijken: Sage en Solis. De pistonmachines van Sage en Solis lijken sprekend op elkaar: hoe deze twee merken met elkaar verbonden zijn én wat nu eigenlijk de verschillen zijn leggen we in dit artikel uit.

In het kort

Het is best verwarrend: de koffiemachines van Solis en Sage lijken sprekend op elkaar. Breng je een bezoek aan Amazon.nl of een buitenlandse webwinkel dan kom je ook nog eens Breville tegen, welke ook exact hetzelfde uiterlijk hebben. De pistonmachines van Breville, Sage en Solis zijn makkelijk te herkennen door de fraaie roestvrijstalen afwerking, maar ook de werking is vrijwel hetzelfde.

Mijn espressomachine
Zelf maak ik gebruik van de Breville Barista Express Impress.

Zelf ben ik op onderzoek uit gegaan hoe dit nou precies zit. Ik moet zeggen: het was best lastig om een duidelijk antwoord te vinden, aangezien je hier geen informatie over vindt op de officiële websites van Sage, Breville en Sage. Het enige wat duidelijk wordt is dat Breville de pistonmachines van Sage produceert.

Op de website van Sage staat het volgende: In the United Kingdom & Europe the Breville brand is not owned or operated by Breville Group Limited. Jarden Corp, is a separately owned and managed company that offers a completely different range of products in the U.K. & Europe to Breville in other parts of the world.

Hoe zit het nu precies?

Breville Group werd in 1932 opgericht in Australië. Op een gegeven moment hebben ze Breville Europa verkocht aan Jarden Corp, dat vandaag de dag Newell Brands heet. Breville Group Australië is nog steeds eigenaar van Breville buiten de Europese markt en het merk Sage By Heston Blumenthal in Groot-brittannië.

Breville Group Europa verkoopt koffiemachines onder de naam Sage. Als ik het goed begrijp worden de koffiemachines van Breville en Sage ontworpen door Breville’s Centre of Design Excellence in Australië en heeft Breville Group Europa slechts de verkooprechten in Europa. Dit is de reden dat alle espressomachines van Sage en Breville exact hetzelfde zijn.

Partners van Breville Europa

Het Zwitserse Solis heeft naar mijn weten nog nooit zelf pistonmachines geproduceerd. Deze worden geproduceerd door Breville Group Europa (= Newell Brands). Zo heeft Newell Brands nog meer partners die de pistonmachines aan de man brengen; de partners zijn zelf verantwoordelijk voor de marketing. Voorbeelden van partners zijn:

  • Riviera & Bar (Frankrijk)
  • Gastroback (Oost-Europa en Rusland)
  • Bork (Oost-Europa en Rusland)
barmeter op mijn espressomachine
Zelf heb ik de Breville Barista Express Impress, aangezien ik in Indonesië woon. Dit is exact dezelfde koffiemachine als de Sage The Barista Express Impress.

Sage en Solis, wat zijn nu de verschillen?

Het Zwitserse Solis en het Sage van het Amerikaanse Newell Brands (=Breville Group Europa) staan los van elkaar. Newell Brands is eigenaar van het merk Sage in Europa én levert koffiemachines aan Solis, dat haar eigen marketing doet.

Vergeet niet mijn overzicht met Sage koffiemachines en Solis koffiemachines te bekijken.

Ondanks dat de koffiemachines van Sage en Solis veel op elkaar lijken, zitten er grote verschillen in het assortiment. Er zijn eigenlijk maar twee pistonmachines die spreken op elkaar lijken: de Sage The Barista Express en de Solis Grind Infuse Pro.

Sage The Barista Express & Solis Grind & Infuse Pro

Qua prestaties zijn de deze twee pistonmachines exact hetzelfde. Het enige verschil is dat het melkkannetje bij de Sage The Barista Express een geïntegreerde thermometer heeft waar je binnen één oogopslag de temperatuur van het melk afleest.

Update: naar mijn weten is de Solis Grind & Infuse Pro 115A Black is online niet meer verkrijgbaar.

Lees ook: review Sage The Barista Express

Conclusie: Sage of Solis kopen?

Je kunt niet zeggen welk merk beter is, omdat ze qua constructie en bouwkwaliteit vrijwel hetzelfde in elkaar steken. Om te bepalen of een Sage of Solis beter bij je past, raad ik aan om eerst naar jouw eigen behoeften te kijken en welke apparaat hier het beste bij past. De verschillen in het assortiment van Sage en Solis zijn groot, maar qua kwaliteit zijn beide merken hetzelfde (uiteraard kan de kwaliteit van het ene model wel beter zijn dan het andere model).

Lees ook: hoe werkt een espressomachine?

Meer over espressomachines

Waar wil je over lezen?

Piston espresomachine