Siemens koffiemachine reinigen: stap voor stap!

Koffiezetapparaten met bonen
Bijgewerkt op 11 apr 2023

Een Siemens koffiemachine is een enorme investering. Wat gebruikers soms vergeten is dat het onderhoud bij een volautomatische koffiemachine enorm belangrijk is voor de kwaliteit van de koffie en de levensduur van de koffiemachine. Proef je plotseling een bittere smaak zonder dat je gebruik maakt van andere koffiebonen? Dan ben je eigenlijk al te laat. 

Losse Siemens koffiemachines vs. inbouw koffiemachine reinigen

Eigenlijk zijn de verschillen tussen onderhoud en schoonmaak voor een losse Siemens koffiemachine of een inbouw koffiemachine minimaal. Je dient nog steeds dezelfde stappen door te nemen, die wij hieronder zullen bespreken. 

De interface kunnen per machine verschillen, daarom raden we jou aan om altijd het gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Hieronder bespreken wij alle noodzakelijke stappen om jouw Siemens koffiemachine op de juiste manier te onderhouden.

Ben je de gebruiksaanwijzing kwijt, dan kun je deze hier vinden. Je dient dan wel het typenummer bij de hand te hebben. 

Siemens koffiemachine schoonmaken: hoe?

Hieronder bespreken wij alle noodzakelijke stappen om jouw koffiemachine op de juiste manier te onderhouden, zodat je er zolang mogelijk plezier aan zult beleven. Het is vooral belangrijk om deze stappen tijdig te doorlopen.

De machine spoelt voor- en na gebruik alle leidingen door, aangezien dit automatisch gebeurd besteden we hier niet teveel aandacht aan. 

Het automatische reinigingsprogramma

Alle Siemens koffiemachines zijn voorzien van een automatisch reinigingsprogramma. Je zult een melding krijgen wanneer je deze dient te doorlopen. De exacte stappen verschillen per koffiemachine, maar de interface helpt jou op alle stappen te doorlopen. Voor het automatische reinigingsprogramma gebruik je een reinigingstablet. 

Indien je een koffiemachine hebt met een melkslang dan plaats je deze slang in een container waarmee je het water tijdens het schoonmaakprogramma opvangt. 

Zetgroep reinigen

Tijdens het reinigingsprogramma, maar het is beter om dit ook handmatig te doen. Het reinigen van de zetgroep dien je wekelijks of eens in de twee weken te doen, afhankelijk van hoeveel koffie je drinkt. Je haalt de zetgroep uit de machine, spoelt deze onder de kraan af (Let op: gebruik geen zeep of andere schoonmaakproducten) en laat deze na afloop goed drogen voordat je deze terug in de machine plaatst. Het is handig om een borsteltje te gebruiken voor de kleinere hoekjes, zodat je alle koffiedik verwijdert.

Tot slot is het belangrijk dat je de mechanismen van de zetgroep eens in de 2 – 3 maanden met wat smeerolie insmeert. Dit vergeten veel mensen. 

Siemens koffiemachine ontkalken

Indien je geen gebruik maakt van een waterfilter dien je de Siemens koffiemachine 1 keer per maand te ontkalken. Gebruik je wel een waterfilter dan kun je dit een keer in de 3 maanden doen. Dit doe je eveneens door alle stappen te ondernemen. Voor het ontkalken van de machine heb een ontkalkingstabletten nodig en 35 minuten van je tijd. Op de display van de machine worden alle stappen die je dient te ondernemen weergeven. 

Losse onderdelen

Naast de koffiemachine heb je ook losse onderdelen zoals een koffiedikbak, lekbak, melkslang en een opvangrooster. Kijk goed na of je deze bij jouw type Siemens machine in de vaatwasser kan plaatsen of onder de kraan moet afspoelen. Tot slot raad ik aan om het waterreservoir regelmatig onder de kraan af te spoelen om een groene aanslag te voorkomen. 

FAQ

Hoe lang duurt ontkalken siemens koffiemachine?

De duur van het ontkalkingsprogramma verschil per Siemens koffiemachine, maar houd rekening met zo’n 35 minuten voor de meeste Siemens machines.

Hoe vaak waterfilter vervangen siemens koffiemachine?

Dit hangt af van de waterhardheid in jouw regio en hoeveel kopjes koffie je drinkt. Gemiddeld genomen kun je zo’n 2 maanden doen met een Siemens waterfilter. Je zou ook kunnen overwegen om geen waterfilter te gebruiken, aangezien Nederlands kraanwater heel schoon is. Houd er dan wel rekening mee dat je de machine vaker dient te ontkalken.

Mogen onderdelen van een Siemens koffiemachine in de vaatwasser?

Bij de meeste Siemens koffiemachines mag je de ​​Koffiedikbak, Lekbak, Melkslang en de Opvangrooster in de vaatwasser plaatsen. Houd er wel rekening mee dat dit per machine kan verschillen en dus raden wij aan de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. 

Welke ontkalker voor Siemens koffiemachine?

Siemens verkoopt haar eigen schoonmaakproducten waaronder de ontkalker. Net als vele andere merken beweerd Siemens dat de garantie kan komen te vervallen wanneer je schoonmaakproducten van andere merken gebruikt. In principe zouden andere schoonmaakproducten prima moeten werken en het lijkt mij sterk dat Siemens dit kan achterhalen wanneer er problemen ontstaan.

Welke reinigingstabletten koffiemachine Siemens?

Siemens verkoopt haar eigen schoonmaakproducten waaronder reinigingstabletten. Net als de meeste merken beweert het dat de garantie kan komen te vervallen wanneer je andere schoonmaakproducten gebruikt, ondanks dat reinigingstabletten van andere merken ook prima zullen werken. 

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaten met bonen