Hoe zet je de lekkerste koffie met een Siemens koffiemachine?

Koffiezetapparaten met bonen
Bijgewerkt op 11 apr 2023

Heb je net een Siemens koffiemachine in huis gehaald of ben je gewoon benieuwd hoe je nog lekkerdere koffie kunt zetten met? In dit blogartikel gaan wij dieper in op de belangrijkste instellingen en welke koffie en melk je het beste kunt gebruiken om het maximale uit jouw Siemens koffiemachine te halen. 

De belangrijkste instellingen

  • Maalgraad: zet deze altijd op de fijnste stand, dit is namelijk belangrijk voor een goede espresso.
  • Sterkte van de koffie: de voorkeuren omtrent de sterkte van de koffie verschillen natuurlijk, maar ik zou aanraden deze minimaal op de middelste stand te zetten. Zeker voor een goede cappuccino wil je wel dat de smaak van koffie overheerst en niet die van de melk.
  • Temperatuur water: stel je de temperatuur te warm is dan smaakt de koffie letterlijk verbrand. De ideale temperatuur voor een goede extractie van jouw espresso ligt tussen de 92 en 96 graden. 

Welke koffiebonen voor een Siemens koffiemachine?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: dit blijft een kwestie van smaak en dus is het lastig om deze vraag te beantwoorden. Wel kunnen wij onze persoonlijk voorkeur met jou delen. Voor het zetten van een lekkere espresso met een beetje pit en een mooie cremalaag raden wij een melange van arabica (80%) en robusta (20%) aan. Wat betreft branding raden wij medium gebrande koffiebonen aan. Persoonlijk vermijden wij liever donker gebrande koffiebonen, aangezien deze vaak een bittere nasmaak hebben. 

Ook het land of de streek waar de koffiebonen vandaan komen zijn bepalend voor de smaak. Dit is een kwestie van proberen en voor jezelf ontdekken welke koffiebonen je het lekkerst vindt. Om een goede vergelijking te maken zou je een koffiebonen proefpakket kunnen overwegen. 

Welke melk voor een Siemens koffiemachine?

De keuze voor melk is eigenlijk voor iedere volautomatische koffiemachines hetzelfde, ongeacht het merk. Voor de beste latte’s, cappuccino’s of latte macchiato’s maak je gebruik van volle melk. Alleen met een hoge concentratie van vetten en melk kun je zijdezacht melkschuim maken. Wil je hoe dit werkt? Lees dan ons artikel over welke melk het beste is voor een lekkere cappuccino

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaten met bonen