Slow coffee. Wat is het precies?

Slow Coffee is dé trend van het moment in de koffiewereld. Deze manier van koffie zetten is in trek bij koffieliefhebbers en zelf espressobarretjes hebben diverse slow coffee methoden – zoals de chemex of Aeropress – op de menukaart staan.

Er zijn al behoorlijk wat slow coffee methoden én er lijken steeds weer nieuwe technieken bij te komen. Lees snel verder wat slow coffee precies is en waarom het zo populair is.–

Slow Coffee is een trend

Er moet natuurlijk wel een reden zijn waarom slow coffee zo bijzonder is. De benaming ‘slow coffee’ laat zich grofweg vertalen naar langzaam gezette koffie. Bij slow coffee staat niet de snelheid waarmee de koffie gezet wordt op de eerste plaats, maar de smaakervaring.

Kleine aanpassingen tijdens het brewen van de koffie kunnen een grote impact hebben om de smaak van de koffie. Dit is één van de redenen waarom het zo populair aan het worden is onder koffieliefhebbers. Je verandert de temperatuur van het water of de doorlooptijd en ziet dit direct in de smaak terug.

Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen wanneer je zelf aan de slag gaat met slow coffee. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je nooit kokend water gebruikt. De temperatuur van het water zal altijd moeten schommelen tussen 90 en 95 graden Celsius.

Daarnaast is het belangrijk om altijd een papieren filter schoon te maken, voordat je aan de slag gaat. Anders kan de koffie naar papier gaan smaken.

Welke slow coffee methoden zijn er?

Het voordeel van slow coffee methoden is dat ze goed betaalbaar zijn. Het zijn over het algemeen simpele methoden, waardoor je nooit teveel geld betaalt voor een slow coffee methode. De vanaf prijs voor slow coffee methoden is € 20 voor een french press bijvoorbeeld. Dat is toch wat beter te betalen dan een nieuwe espressomachine.

Zoals al eerder aangegeven kun je kiezen uit verschillende slow coffee methoden, namelijk:

In het verleden hebben wij al eens over deze methoden geschreven. Door op de link te klikken kom je meer te weten over de desbetreffende slow coffee methode.

Lees hier meer over het kopen van een handmatige koffiemolen of bekijk onze koopgids met de beste elektrische koffiemolens.

De smaak bij slow coffee zijn over het algemeen verfijnder dan bij espressokoffie. De smaken laten zich het best omschrijven als fruitig en fris (mits je goede koffiebonen hebt natuurlijk).

Bij slow coffee wordt over het algemeen voor koffiebonen met 100% arabica single origine koffiebonen gekozen, omdat arabica koffiebonen een uitgesproken smaakprofiel hebben. Iets wat bij robusta koffiebonen niet het geval is.

Toch liever een koffiemachine kopen?

Een koffiezetapparaat kopen is een flinke investering, maar levert veel gemak en lekkere koffie op (wat natuurlijk ook weer afhangt van de machine en de bonen die je gebruikt).

Jaarlijks testen wij diverse koffiemachines op basis van gebruik, prestaties, onderhoud en bediening. Bekijk de koopgidsen uit 2021 hieronder:

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

5 tips om betere slow coffee te maken

Wil je thuis betere koffie zetten, maar weet je niet goed hoe? Met onze 5 handige en praktische tips wordt thuis koffie zetten niet alleen leuker, maar ook nog eens lekkerder. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Melk opschuimen, hoe doe je dat nu precies?

Details maken het verschil bij het opschuimen van de melk. Lees hier de 6 veelgemaakte fouten bij het opschuimen van melk en ontdek hoe je de kwaliteit van jouw cappuccino en latte kunt verbeteren!

door baristaworden

Lees meer

Hoe maak je een flat white?

flat white - oorspronkelijk uit Australië of Nieuw-Zeeland, heeft inmiddels wereldwijd bekendheid gegenereerd. In deze blog lees je hoe je zelf een flat white kunt maken,

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op