Slow coffee. Wat is het precies?

Koffie tips
Bijgewerkt op 22 nov 2023

Slow Coffee is dé trend van het moment in de koffiewereld. Deze manier van koffie zetten is in trek bij koffieliefhebbers en zelf espressobarretjes hebben diverse slow coffee methoden – zoals de chemex of Aeropress – op de menukaart staan.

Er zijn al behoorlijk wat slow coffee methoden én er lijken steeds weer nieuwe technieken bij te komen. Lees snel verder wat slow coffee precies is en waarom het zo populair is.–

Slow Coffee is een trend

Er moet natuurlijk wel een reden zijn waarom slow coffee zo bijzonder is. De benaming ‘slow coffee’ laat zich grofweg vertalen naar langzaam gezette koffie. Bij slow coffee staat niet de snelheid waarmee de koffie gezet wordt op de eerste plaats, maar de smaakervaring.

Kleine aanpassingen tijdens het brewen van de koffie kunnen een grote impact hebben om de smaak van de koffie. Dit is één van de redenen waarom het zo populair aan het worden is onder koffieliefhebbers. Je verandert de temperatuur van het water of de doorlooptijd en ziet dit direct in de smaak terug.

Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen wanneer je zelf aan de slag gaat met slow coffee. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je nooit kokend water gebruikt. De temperatuur van het water zal altijd moeten schommelen tussen 90 en 95 graden Celsius.

Daarnaast is het belangrijk om altijd een papieren filter schoon te maken, voordat je aan de slag gaat. Anders kan de koffie naar papier gaan smaken.

Welke slow coffee methoden zijn er?

Het voordeel van slow coffee methoden is dat ze goed betaalbaar zijn. Het zijn over het algemeen simpele methoden, waardoor je nooit teveel geld betaalt voor een slow coffee methode. De vanaf prijs voor slow coffee methoden is € 20 voor een french press bijvoorbeeld. Dat is toch wat beter te betalen dan een nieuwe espressomachine.

Zoals al eerder aangegeven kun je kiezen uit verschillende slow coffee methoden, namelijk:

In het verleden hebben wij al eens over deze methoden geschreven. Door op de link te klikken kom je meer te weten over de desbetreffende slow coffee methode.

Bekijk onze koopgids met de beste elektrische koffiemolens.

De smaak bij slow coffee zijn over het algemeen verfijnder dan bij espressokoffie. De smaken laten zich het best omschrijven als fruitig en fris (mits je goede koffiebonen hebt natuurlijk).

Bij slow coffee wordt over het algemeen voor koffiebonen met 100% arabica single origine koffiebonen gekozen, omdat arabica koffiebonen een uitgesproken smaakprofiel hebben. Iets wat bij robusta koffiebonen niet het geval is.

Waar wil je over lezen?

Koffie tips


2 +1 gratis
Verzilver met deze code: 2PLUS1