Slow coffee. Wat is het precies?

Slow Coffee is dé trend van het moment in de koffiewereld. Deze manier van koffie zetten is in trek bij koffieliefhebbers en zelf espressobarretjes hebben diverse slow coffee methoden – zoals de chemex of Aeropress – op de menukaart staan.

Er zijn al behoorlijk wat slow coffee methoden én er lijken steeds weer nieuwe technieken bij te komen. Lees snel verder wat slow coffee precies is en waarom het zo populair is.–

Slow Coffee is een trend

Er moet natuurlijk wel een reden zijn waarom slow coffee zo bijzonder is. De benaming ‘slow coffee’ laat zich grofweg vertalen naar langzaam gezette koffie. Bij slow coffee staat niet de snelheid waarmee de koffie gezet wordt op de eerste plaats, maar de smaakervaring.

Kleine aanpassingen tijdens het brewen van de koffie kunnen een grote impact hebben om de smaak van de koffie. Dit is één van de redenen waarom het zo populair aan het worden is onder koffieliefhebbers. Je verandert de temperatuur van het water of de doorlooptijd en ziet dit direct in de smaak terug.

Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen wanneer je zelf aan de slag gaat met slow coffee. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je nooit kokend water gebruikt. De temperatuur van het water zal altijd moeten schommelen tussen 90 en 95 graden Celsius.

Daarnaast is het belangrijk om altijd een papieren filter schoon te maken, voordat je aan de slag gaat. Anders kan de koffie naar papier gaan smaken.

Welke slow coffee methoden zijn er?

Het voordeel van slow coffee methoden is dat ze goed betaalbaar zijn. Het zijn over het algemeen simpele methoden, waardoor je nooit teveel geld betaalt voor een slow coffee methode. De vanaf prijs voor slow coffee methoden is € 20 voor een french press bijvoorbeeld. Dat is toch wat beter te betalen dan een nieuwe espressomachine.

Zoals al eerder aangegeven kun je kiezen uit verschillende slow coffee methoden, namelijk:

In het verleden hebben wij al eens over deze methoden geschreven. Door op de link te klikken kom je meer te weten over de desbetreffende slow coffee methode.

Lees hier meer over het kopen van een handmatige koffiemolen.

De smaak bij slow coffee zijn over het algemeen verfijnder dan bij espressokoffie. De smaken laten zich het best omschrijven als fruitig en fris (mits je goede koffiebonen hebt natuurlijk).

Bij slow coffee wordt over het algemeen voor koffiebonen met 100% arabica single origine koffiebonen gekozen, omdat arabica koffiebonen een uitgesproken smaakprofiel hebben. Iets wat bij robusta koffiebonen niet het geval is.

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Hoe maak je een perfecte espresso

Een espresso shot is de basis voor alle koffiedranken. Het is daarom extra belangrijk dat je weet hoe je een expresso maakt, voordat je met andere koffie varieties aan de slag gaat. Lees verder en wij geven instructies hoe je thuis zelf de perfecte espresso kunt zetten.

door baristaworden

Lees meer

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

Benieuwd hoe je de percolator kunt gebruiken om koffie te zetten? Deze Italiaanse methode wordt al langer dan een halve eeuw gebruikt om koffie te zetten. Je zou misschien verwachten dat deze methode gezien zijn leeftijd in populariteit zou afnemen, maar het tegenovergestelde is het geval. Tijd om de percolator thuis eens uit te proberen!

door baristaworden

Lees meer

Latte art cursus

Sta je op het punt om een latte art cursus te volgen? Lees op deze pagina welke latte art cursussen je kunt volgen, wat de inhoud van deze cursussen zijn en waar je de cursus kunt volgen.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op