Waarom is de Spaanse koffiecultuur veel minder bekend dan de Italiaanse?

Koffieverhalen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Elk land heeft wel zijn eigen specialiteit op koffiegebied. Daarbij is het aanbod van soorten koffie in bijvoorbeeld Nederland de laatste decennia enorm toegenomen. De vorige generaties groeiden met pruttel- en filterkoffie. Terwijl je tegenwoordig gespecialiseerde koffiebars hebt waar de meest uiteenlopende soorten koffie verkrijgbaar zijn. Ben je een echte koffieliefhebber die het liefst allerlei soorten uitprobeert dan wil je op vakantie natuurlijk ook graag de lokale koffiebarretjes bezoeken.

Maar hoe is die koffie ooit eigenlijk naar Europa toegekomen? Dat is een lange geschiedenis die helemaal teruggaat naar Ethiopië. Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt in het Koninkrijk Kaffa (c. 1390-1897), dat nu in Ethiopië ligt. De drank werd later zowel opgemerkt door Arabische handelaren als door de beroemde Perzische arts Avicenna.

Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Voor velen staat Italië bekend als het land waar veel koffie wordt gedronken en waar vooral de espresso zeer populair is. Dat is misschien niet zo vreemd als je zult denken omdat het eerste Europese koffiehuis naar alle waarschijnlijkheid al in het 16e Venetië werd geopend. Dat kwam omdat de kooplieden uit Venetië in 1615 de eerste zakken koffie naar West-Europa vervoerden. Het werd daarna al snel een zeer gewaardeerde drank, vanwege de heerlijke aroma en de stimulerende werking ervan. Daarna sprongen in heel Europa de koffiehuizen als paddestoelen uit de grond.

In veel andere Europese landen heeft zich de koffiecultuur door de eeuwen heen volop ontwikkelt. Toch is daar vaak bij de toeristen niet veel van bekend totdat ze de plaatselijke koffiebar bezoeken. Zo zijn bijvoorbeeld de Spanjaarden gek op een kopje koffie, die ze graag drinken op een terras of in een bar. Het land heeft een uitgebreide koffiecultuur, iets wat niet algemeen bekend is. Misschien verschilt de koffieconsumptie niet eens zoveel als die van de Nederlandse koffiedrinkers. De Spanjaarden drinken het eigenlijk op elk moment van de dag. Voor het werk, tijdens het werk en na de maaltijd. De koffievarianten zijn bekend onder de namen als cortado, solo, con leche of americano.

Auto huren Mallorca

Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar het zonnige Spaanse Mallorca en ben je van plan dat eiland te verkennen na auto huren Mallorca, dan zal het een ieder verbazen hoeveel koffiebarretjes je daar tijdens een rondrit met de auto zult vinden. Het is zeker aan te raden om de verschillende koffiesoorten in de verschillende horeca etablissementen uit te proberen. Wanneer je Mallorca of Gran Canaria de koffiebarren gaat bezoeken kijk dan voordat je je vakantie gaat beginnen wat dit Spaanse eiland zoal te bieden heeft. Een auto huren Mallorca is zeker een goed idee, zodat je alle vrijheid hebt om van s’morgens vroeg tot s’avonds laat op pad te gaan. Regel je auto dan al vanuit Nederland zodat je genoeg tijd hebt om alle aanbieders te vergelijken. Hetzelfde geldt natuurlijk bij auto huren Gran Canaria.

We zetten nog graag even de populairste soorten Spaanse koffie voor je op een rijtje. Oefen de namen alvast van te voren zodat je ze tijdens je vakantie op Mallorca of Gran Canaria moeiteloos kunt bestellen.

  1. Cortado: Een espresso met warme melk
  2. Café solo: Super sterke espresso in een klein kopje of glaasje.
  3. Café bombón: Deze koffie heeft als basis café solo waaraan zoete gecondenseerde melk wordt toegevoegd. Vaak in een glas, maar soms ook apart geserveerd.
  4. Café con hielo: Dit is een koffie die je geserveerd krijgt met ijsblokjes. De koffie naar jouw smaak kun je dan over de icecubes gieten.
  5. Cappuccino: De welbekende koffie met melkschuim on top
  6. Americano: Een soort café solo, maar dan minder sterk en geserveerd in een grote kop.
  7. Carajillo: Dit is een café solo met een alcoholische toevoeging in de vorm van een likeur, whisky of cognac. Kan na de maaltijd maar ook als tussendoortje.
  8. Café con leche: In Nederland bekend als de koffie verkeerd, met half melk en half koffie. Deze is meestal niet met een schuimlaag.

Waar wil je over lezen?

Koffieverhalen