Stroomverbruik Nespresso: hoeveel watt is een Nespresso apparaat?

Nespresso
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Nu de energieprijzen de lucht in schieten, wordt er steeds vaker gezocht hoeveel watt een Nespresso machine nu precies verbruikt. Hoeveel stroom kost het zetten van een kopje Nespresso koffie nu precies? In dit artikel vergelijken we verschillende Nespresso machines en berekenen we het stroomverbruik per kopje koffie.

In het kort

Een Nespresso machine verbruikt het meeste energie bij het verwarmen van het water en de bereiding van de koffie (wanneer het water door de capsules heen loopt). Na 9 minuten schakelt een Nespresso machine automatisch uit; vanaf dit moment verbruikt het dus geen stroom meer.

Het gemiddelde vermogen (watt) van een Nespresso machine

Het vermogen (de hoeveelheid watt) verschilt per Nespresso machine. Zo ligt het gemiddelde vermogen bij Nespresso Vertuo apparaten iets hoger dan bij Nespresso Original. Hieronder vergelijken we het vermogen van populaire Nespresso apparaten:

Essenza MiniOriginal1200 watt
Essenza Mini, Pixie, Inissia, CitizOriginal1260 watt
Lattissima One, Lattissima Touch, Lattissima Pro, Gran Lattissima*Original1400 watt
Sage Creatista*Original1600 watt
Vertuo, Vertuo DeluxeVertuo1350 watt
VertuoPlusVertuo1300 watt
VertuoPlus DeluxeVertuo1260 watt
Vertuo Next, Vertuo Next Deluxe, Vertuo Next PremiumVertuo1500 watt
*dit zijn machines met een melkopschuimer.

Even voor de duidelijkheid: het aantal watt zegt niets over de prestaties van het apparaat. Als een apparaat minder efficiënt gebouwd is, zal het meer energie verbruiken. Wel zegt het aantal vermogen iets over het stroomverbruik wanneer het apparaat op ‘volle toeren’ draait.

Wat kost een kopje Nespresso koffie nu precies?

Om je een idee te geven hoeveel een kopje Nespresso koffie precies kost, maken we onderscheid tussen Nespresso Original en Vertuo. Laten we zeggen dat een Nespresso Original machine zonder melkopschuimer gemiddeld zo’n 1300 watt aan vermogen heeft en een luxere Vertuo machine zo’n 1500 watt.

Voorbeeld: 10 kopjes koffie per dag

Het zetten van een kopje koffie neemt ongeveer 3 minuten in beslag (inclusief voorverwarmen, de bereiding en het reinigen). Stel je drinkt 10 kopjes koffie per dag; dan gebruik je het apparaat voor zo’n 30 minuten – wat bij Nespresso Original neerkomt op een verbruik van 650 watt.

Om een eerlijke vergelijking te maken tussen Nespresso Original en Vertuo moeten we stellen dat het koffiezetten met Nespresso Vertuo meer tijd in beslag neemt. De kopjes koffie zijn immers groter én dus moet het apparaat meer water voorverwarmen. Laten we zeggen dat een Nespresso Vertuo er gemiddeld 5 minuten over doet om een kopje koffie te zetten, wat neerkomt op 50 minuten voor 10 kopjes koffie.

Nespresso OriginalNespresso Vertuo
Het vermogen1300 watt1500 watt
Aantal kopjes koffie1010
Bereidingstijd3 min. x 10 = 30 min.5 min. x 10 = 50 min.
Totaal verbruik aan watt650 watt = 0,65 kWh1250 watt = 1,25 kWh
Kosten per 10 kopjes€ 0,15 x 0,65 kWh = € 0,10€ 0,15 x 1,25 kWh = € 0,19
Kosten op jaarbasis€ 0,10 x 365 = € 36,50€ 0,19 x 365 = € 69,35
*volgens de Consumentenbond kost 1 kWh 0,15 inclusief belastingen en toeslagen.

Drink je 10 kopjes koffie per dag dan ben je met een Nespresso Vertuo dus € 32,85 meer kwijt dan bij een Nespresso Original koffiemachine. Ik moet hier wel een disclaimer bij plaatsen;

  • de energieprijzen veranderen vaak
  • zet je twee kopjes achter elkaar dan verbruikt het minder energie; het water hoeft dan maar één keer voorverwarmd worden

Conclusie: verbruikt een Nespresso apparaat veel energie?

Het energieverbruik van een Nespresso machine valt best mee en is vergelijkbaar met andere koffiezetapparaten. In ons voorbeeld houden wij 10 kopjes koffie aan; maar de kans is groot dat je thuis niet zoveel koffie drinkt. Wil je energie besparen dan raad ik aan om apparaten niet op de standby te laten staan, maar echt uit te zetten. Dit kan aan het einde van het jaar wel veel schelen.

Waar wil je over lezen?

Nespresso