Tips voor het kopen van een espresso tamper

Piston espresomachine
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Een espresso tamper, wat is dat precies? En hoe zoek je de juiste tamper uit?

Een heerlijke espresso is het resultaat van de juiste technieken, apparatuur, tools, koffiebonen en espressomachine. Wie gebruik maakt van een handmatige espressomachine zal ook moeten denken aan de juiste tamper.

Wij helpen je op weg!

Wat is een tamper precies?

Een tamper is een onmisbare tool voor iedere barista. Het bestaat uit een handvat met eronder een ronde verzwaarde schijf waarmee je de gemalen koffie aandrukt.

Pistonmachines

Bij een pistonmachine, ook wel een handmatige koffiemachine genoemd, is het noodzakelijk dat je de gemalen koffie aandrukt, anders blijft de koffie niet in de houder zitten. De houder druk je uiteindelijk in de espressomachine.

Blijf in de buurt van de gewenste extractie

Het aandrukken van de gemalen koffie dient te gebeuren met een kracht van 15 KG. Uiteindelijk probeer je een extractietijd te krijgen van 25 – 28 seconden. Wanneer je de koffie te hard aandrukt zal de extractie langer duren.

Na verloop van tijd leer je hoeveel kracht je moet zetten om binnen de extractietijd van 25 – 28 seconden te blijven. Je ontwikkelt er een gevoel voor door veel te oefenen.

Welke espresso tampers zijn er verkrijgbaar?

De espresso tampers zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Elk soort tamper heeft zijn voordelen en uiteraard een ander prijskaartje. In principe zien alle tampers er hetzelfde uit (een handvat met een verzwaarde schijf), maar verschillen ze in materiaal, formaat en gebruikswijze.

Ten eerste is het slim om een tamper met een metalen (staal, aluminium of RVS) schijf te kopen. Deze wegen zwaarder, zijn makkelijker te gebruiken en makkelijker schoon te houden.

De vorm en formaat van de tamper koffie

De beste vorm voor een tamper base (vorm) bestaat eigenlijk niet. De meest voorkomende vormen zijn vlak (flat) en licht bollend (convex). Het hangt van persoonlijke voorkeuren af welke jij het prettigst vindt.

Een doorsnee formaat van de tamper is ongeveer 58 mm. Uiteraard zal je bij de keuze voor de tamper rekening moeten houden met het formaat van de houder die je gebruikt.

Een vlakke tamper

Een vlakke tamper wordt vaak een flat tamper genoemd. Het gros van de tampers die op de markt verkrijgbaar is, is vlak. Deze zijn makkelijker te produceren en daarom ook een stukje goedkoper.

Het gevaar dat achter een tamper flat schuilt is dat je de gemalen koffie ongelijk aandrukt. Dit kan tot een langere of kortere extractietijd leiden, wat je terug vindt in de smaak van de koffie.

Een convex tamper

De convex tamper heeft een lichte bolling. Met deze bolling wordt het makkelijker om de aandrukfout te compenseren. Dit omdat de randen van de aangedrukte koffie iets hoger liggen dan het midden.

Een convex tamper is over het algemeen een stukje duurder, omdat er minder van geproduceerd worden. Deze tamper is een goede keuze wanneer je meerdere barista’s aan het werk hebt.

Een automatische tamper

Een automatische tamper ziet er exact hetzelfde uit als een normale tamper. Het grote verschil is dat je deze tamper niet aandrukt, maar dat je het bovenste gedeelte van de tamper rond draait. De tamper zorgt ervoor dat de gemalen koffie altijd met dezelfde hoeveelheid kracht aangedrukt wordt.

Op deze manier wordt het makkelijker om consistentie in de kwaliteit van de koffie te realiseren. Echter zijn deze tampers een stukje duurder.

Meer leren als thuisbarista? Lees dan onze blog met 5 TIPS voor een beginnende thuisbarista.


Waar wil je over lezen?

Piston espresomachine