Tips voor het kopen van een espresso tamper

Een espresso tamper, wat is dat precies? En hoe zoek je de juiste tamper uit?

Een heerlijke espresso is het resultaat van de juiste technieken, apparatuur, tools, koffiebonen en espressomachine. Wie gebruik maakt van een handmatige espressomachine zal ook moeten denken aan de juiste tamper.

Wij helpen je op weg!

Wat is een tamper precies?

Een tamper is een onmisbare tool voor iedere barista. Het bestaat uit een handvat met eronder een ronde verzwaarde schijf waarmee je de gemalen koffie aandrukt.

Pistonmachines

Bij een pistonmachine, ook wel een handmatige koffiemachine genoemd, is het noodzakelijk dat je de gemalen koffie aandrukt, anders blijft de koffie niet in de houder zitten. De houder druk je uiteindelijk in de espressomachine.

Blijf in de buurt van de gewenste extractie

Het aandrukken van de gemalen koffie dient te gebeuren met een kracht van 15 KG. Uiteindelijk probeer je een extractietijd te krijgen van 25 – 28 seconden. Wanneer je de koffie te hard aandrukt zal de extractie langer duren.

Na verloop van tijd leer je hoeveel kracht je moet zetten om binnen de extractietijd van 25 – 28 seconden te blijven. Je ontwikkelt er een gevoel voor door veel te oefenen.

Welke espresso tampers zijn er verkrijgbaar?

De espresso tampers zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Elk soort tamper heeft zijn voordelen en uiteraard een ander prijskaartje. In principe zien alle tampers er hetzelfde uit (een handvat met een verzwaarde schijf), maar verschillen ze in materiaal, formaat en gebruikswijze.

Ten eerste is het slim om een tamper met een metalen (staal, aluminium of RVS) schijf te kopen. Deze wegen zwaarder, zijn makkelijker te gebruiken en makkelijker schoon te houden.

De vorm en formaat van de tamper koffie

De beste vorm voor een tamper base (vorm) bestaat eigenlijk niet. De meest voorkomende vormen zijn vlak (flat) en licht bollend (convex). Het hangt van persoonlijke voorkeuren af welke jij het prettigst vindt.

Een doorsnee formaat van de tamper is ongeveer 58 mm. Uiteraard zal je bij de keuze voor de tamper rekening moeten houden met het formaat van de houder die je gebruikt.

Een vlakke tamper

Een vlakke tamper wordt vaak een flat tamper genoemd. Het gros van de tampers die op de markt verkrijgbaar is, is vlak. Deze zijn makkelijker te produceren en daarom ook een stukje goedkoper.

Het gevaar dat achter een tamper flat schuilt is dat je de gemalen koffie ongelijk aandrukt. Dit kan tot een langere of kortere extractietijd leiden, wat je terug vindt in de smaak van de koffie.

Een convex tamper

De convex tamper heeft een lichte bolling. Met deze bolling wordt het makkelijker om de aandrukfout te compenseren. Dit omdat de randen van de aangedrukte koffie iets hoger liggen dan het midden.

Een convex tamper is over het algemeen een stukje duurder, omdat er minder van geproduceerd worden. Deze tamper is een goede keuze wanneer je meerdere barista’s aan het werk hebt.

Een automatische tamper

Een automatische tamper ziet er exact hetzelfde uit als een normale tamper. Het grote verschil is dat je deze tamper niet aandrukt, maar dat je het bovenste gedeelte van de tamper rond draait. De tamper zorgt ervoor dat de gemalen koffie altijd met dezelfde hoeveelheid kracht aangedrukt wordt.

Op deze manier wordt het makkelijker om consistentie in de kwaliteit van de koffie te realiseren. Echter zijn deze tampers een stukje duurder.

Meer leren als thuisbarista? Lees dan onze blog met 5 TIPS voor een beginnende thuisbarista.


Geen idee welke koffiemachine het beste bij je past? Jaarlijks testen wij diverse koffiemachines op basis van prestaties, gebruiksvriendelijkheid, bouwkwaliteit en schoonmaak. Ben je een echte fijnproever en vind je het niet erg als koffiezetten meer tijd in beslag neemt? Dan past een pistonmachine bij je.

Liever koffiezetten met één druk op de knop? Dan past een koffiezetapparaat met bonen het beste bij je. Of zet je liever koffie met een onderhoudsvrije koffiecupmachine?

Goedkoop koffiezetten doe je met een koffiezetapparaat met filter.

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

5 tips om betere slow coffee te maken

Wil je thuis betere koffie zetten, maar weet je niet goed hoe? Met onze 5 handige en praktische tips wordt thuis koffie zetten niet alleen leuker, maar ook nog eens lekkerder. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

5 ijskoffie recepten voor een warme zomerdag

De 5 meest smaakvolle recepten voor de heerlijkste ijskoffie's - die jou helpen om de warme zomerdagen door te komen. Kijk snel en zie hoe eenvoudig het maken van een verfrissende ijskoffie kan zijn.

door baristaworden

Lees meer

Barista workshop

Tijdens een barista workshop maak je kennis met de espressomachine en leer je hoe de perfecte espresso kunt zetten. Een barista workshop is geschikt voor mensen die graag meer willen leren over koffie. Meer weten? Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op