Een koffiemolen kopen, waar let je op?

Koffiemolen
Bijgewerkt op 22 nov 2023

Het is slim om een koffiemolen te kopen, aangezien je dan altijd vers gemalen koffie klaar kunt maken – wat de smaak van de koffie ten goede komt.

Als je hebt besloten om een koffiemolen te kopen, komen er automatisch vragen in je op zoals waar je op moet letten wanneer je op het punt staat om een koffiemolen te kopen.

Lees snel verder en wij geven je tips voor het kopen van een elektronische of een handmatige koffiemolen.

Waarom zou ik een koffiemolen kopen?

Wanneer mensen bij ons aan de deur kloppen en meer willen leren over koffie, raden we ze altijd aan om eerst een koffiemolen te kopen.

Dit is een absolute must wanneer je jouw barista skills naar een hoge plan wilt trekken.

Eindelijk echte verse koffie!

Een koffiemolen is nodig, omdat de gemalen koffie die je in de supermarkt koopt lang niet zo vers is als de meeste mensen denken. Je krijgt pas verse koffie wanneer je de gemalen koffie direct nadat het gemalen is gebruikt. Ook heeft de branddatum invloed op de versheid van de koffie.

Het beste is om koffiebonen binnen de 2 weken na branddatum te gebruiken. Doe je dit niet, dan worden de koffiebonen minder vers. Lees hier meer over het belang van verse koffiebonen.

Nooit meer koffie weggooien

Daarnaast hoef je nooit meer koffie weg te gooien, omdat je zelf bepaalt hoeveel koffie je maalt.

Wanneer je grotere zakken bij de supermarkten koopt, wil het nog wel eens voorkomen dat je koffie moet weggooien, omdat de gemalen koffie oud is geworden en daardoor niet lekker meer smaakt.

Zelf maalgraad instellen

Tot slot kun je zelf invloed uit oefenen op de maalgraad. Op deze manier kun je spelen met de maalgraad en ontdekken welke maalgraad de lekkerste smaak op levert.

Elke zetmethode heeft weer een andere maalgraad nodig, dus er valt genoeg te experimenteren! Niet alle handmatige koffiemolens hebben de optie om de maalgraad zelf in te stellen.

Elektronische of handmatige koffiemolen?

En dan kom je voor de keuze te staan of je een elektronische of handmatige koffiemolen wilt kopen. Laten we beginnen met de vermelding dat een elektronische koffiemolen flink duurder is dan een handmatige koffiemolen.

Laat de keuze afhangen van jouw koffie zetmethode

De keuze voor elektronisch of handmatig hangt af van jouw zetmethode. Gebruik je een pistonmachine dan wil je de koffiebonen heel fijn malen voor de beste espresso resultaten. In dit geval is een elektronische koffiemolen een betere keus.

Maak je gebruik van handmatige zetmethoden (ook wel slow coffee genoemd) zoals een cafetière, koffie, V60 of chemex koffie. Bij deze methoden heb je juist een grove maling nodig, wat een handmatige koffiemolen de perfecte keuze maakt.

Hoe wordt de gemalen koffie opgevangen?

Daarbij moet je ook rekening houden dat de koffiemolens verschillen in de wijze waarop de gemalen koffie wordt vrijgegeven. Dit kan middels een opvangbakje, een doseerunit of een filterdrager zijn. Wanneer je gebruik maakt van slow coffee makers of zetmethoden, is een opvangbakje prima te gebruiken. `

Maak je gebruik van een espressomachine, dan is het beter om voor een koffiemolen met een filterdrager of een doseerunit te kiezen. De filter van jouw espressomachine zou dan ook nog eens in de filterdrager van de koffiemolen moeten passen (vaak gaat dit wel goed).

De doseerunit wordt meestal in de horeca gebruikt, omdat je hiermee een exacte hoeveelheid koffie kunt ‘aftappen’. Zo kun je de doseerunit instellen op ‘7 gram’ en dan kun je er vanuit gaan dat er altijd 7 gram uit komt.

Let op de toerental van de elektronische koffiemolens

Tot slot moet je letten op de toerental van de koffiemolen. Dit gegeven bepaalt namelijk deels de kwaliteit van de koffiemolen. Je kunt de koffiemolen onderscheiden in koffiemolens met hoog toerental, een geschakeld laag toerental of een direct laag toerental.

Hoog toerental

Bij een hoog toerental heb je kans dat de gemalen koffie bij hoge snelheden verbrand, wat een bittere smaak geeft. Deze koffiemolens gebruiken veel snelheid (wat warmte af geeft) om voldoende kracht te kunnen leveren voor het malen van de koffiebonen. De goedkopere elektronische koffiemolens maken hier vaak gebruik van.

Laag toerental

Aangezien de laag toerental elektronische koffiemolens behoorlijk duur zijn, raden we jou aan om voor een geschakeld laag toerental koffiemolen te kiezen.

Deze zijn een stuk goedkoper, worden minder snel warm en maken minder geluid bij het malen van de koffiebonen. Een koffiemolen met een laag toerental werkt nog preciezer en is een stukje beter, maar hier betaal je ook de hoofdprijs voor.

Waar wil je over lezen?

Koffiemolen