Hoe houd je jouw koffiemachine in topconditie? Tips voor een langere levensduur

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 21 feb 2024

Wie eenmaal een koffiemachine heeft, wil nooit meer zonder. Dankzij de vele mogelijkheden van het apparaat, waaronder bijvoorbeeld het instellen van de extractietijd, zet je elke dag een kop koffie die geheel bij jouw voorkeur en stemming aansluit. Daar wil je niet alleen nu, maar ook in de toekomst van genieten. En dus is het zaak om je machine in topconditie te houden. Hoe je dat doet? Hieronder lees je de belangrijkste tips voor het verlengen van de levensduur van jouw koffiezetapparaat.

Lees ook: hoe lang gaat een koffiemachine eigenlijk mee?

1. Dagelijks onderhoud

Net zo gewoon als dagelijks een doekje over het aanrecht van je keuken halen zou ook het schoonhouden van je koffiemachine moeten zijn. Verwijder daarom elke dag het koffiegruis en spoel de machine door met vers water indien deze dat niet automatisch doet voordat je een kop koffie zet. Verwijder melkresten om de vorming en verspreiding van bacteriën te voorkomen en spoel het waterreservoir even om, wat een efficiënte manier is om kalkafzetting te verminderen. Haal tot slot een vochtige doek over de plek waar je je kopje hebt neergezet.

2. Wekelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud is een fluitje van een cent. Eénmaal per week besteed je iets meer tijd aan het schoonmaken van je koffiemachine, door de losse onderdelen te verwijderen en af te wassen. Vooral melkopschuimers kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Droog de onderdelen goed alvorens je ze weer terugplaatst in de machine.

3. Maandelijks onderhoud

Slechts één keer per maand hoef je de handen echt uit de mouwen te steken. Dat heeft vooral te maken met de kalk uit het kraanwater die zich afzet tegen de leidingen van je espressomachine. Naast de metalen onderdelen moeten ook de rubbers het op den duur ontgelden. Kalkaanslag is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige defecten. Zonde, want je kunt het risico zelf voor een groot gedeelte terugdringen. Schaf dus ontkalkingstabletten aan die geschikt zijn voor jouw koffiemachines en houd ook het waterfilter in de gaten. Sommige machines geven zelf aan wanneer deze vervangen moet worden.

Lees ook: hoe onderhoud je een volautomatische koffiemachine

Toe aan een nieuwe machine?

Na een lange werkdag heb je er lang niet altijd zin in om je koffiezetapparaat nog schoon te maken. Toch kun je hier maar beter een gewoonte van maken. Zo voorkom je dat onderdelen vroegtijdig kapot gaan, ben je gezondheidsrisico’s voor en waarborg je de ultieme smaak van jouw kopje koffie. En wordt het dan toch een keer tijd om je trouwe apparaat te vervangen?

Bekijk dan de koffiemachines op de koffiekompas.nl. Koffiefanaat Max van Boomen, een goede vriend van mij, vertelt je in zijn rapporten tot in detail over de beste machines van dit moment.

Lees ook: veelvoorkomende problemen bij koffiezetaparaten.

Meer over koffiemachines

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen