Top 10 landen met de hoogste koffieconsumptie

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

De één start de dag met een bakje koffie in de morgen, en laat het hier bij. Terwijl de ander het cafeïnedrankje de hele dag door kan drinken en in de buurt komt van een koffieverslaving

De consumptie van koffie verschilt uiteraard per persoon, maar een aantal landen steken er op dit gebied met kop en schouders bovenuit. In dit artikel bespreken we de 10 landen met de hoogste koffieconsumptie.

Ben je een grote koffieliefhebber? Lees dan hier wat een kopje koffie met je doet.

10. Brazilië: 1.32 koppen koffie per dag

Brazilië is het land waar de meeste koffie ter wereld geproduceerd wordt – met name robusta (lees hier het verschil tussen Arabica en Robusta koffie).

Maar daar houdt het niet bij op: Brazilianen houden namelijk zelf ook van hun bakje koffie. In 2012 werd er voor maar liefst 2.191.596.000 kilo aan gemalen koffie geconsumeerd, wat neerkomt op 4.9 kilo per inwoner.

Het is dus niet zo dat alle koffie, geproduceerd in Brazilië, het land ook verlaat. De Brazilianen denken ook nog een beetje aan hunzelf. Groot gelijk hebben ze!

9. België: 1.35 koppen koffie per dag

Bij deze kunnen we het fabeltje dat onze zuiderburen alleen maar aan de speciaalbiertjes zitten ook de wereld uit halen.

De Belgen houden wel degelijk van hun bakje koffie en draaien dan ook netjes mee in de top 10 van landen met de hoogste koffieconsumptie. Een koffie combineer je in België met één van haar andere specialiteiten: de wafel of Belgische chocolade. Heerlijk!

Ter informatie: de Belgen consumeren gemiddeld 4.9 kilo gemalen koffie per inwoner per jaar, wat dus neerkomt op 1.35 koppen koffie per dag.

Bezoekje aan Antwerpen op de planning staan? Bekijk hier de beste koffiebars in Antwerpen die een bezoek waard zijn.

8. Duitsland: 1.43 koppen koffie per dag

Ook de Duitsers zijn niet vies van een bakje kaffee. Onze oosterburen waren samen goed voor 445.197.000 kilo aan gemalen koffie in 2012. Dit komt neer op 5.2 kilo koffie per inwoner per jaar.

De Duitsers kopen hun koffie in een winkeltje waar ze de koffiebonen ter plekke laten malen. ‘Kaffee mit kuchen’, noemen ze het zelf.

Tot slot prefereren de Duitsers donker gebrande koffiebonen, wat de koffie een bittere nasmaak geeft. Je moet er maar van houden!

7. Denemarken: 1.46 bakken koffie per dag

De Scandinavische landen doen het goed in de top 10 landen met de hoogste koffieconsumptie.

Zo ook Denemarken; met een gemiddelde van 5.3 kilogram aan gemalen koffie per inwoner. De Denen drinken hun koffie in combinatie met koekjes, cake en kleine sandwiches.

Alhoewel de tijd aan het veranderen is hebben de meeste Denen een koffie filtermachine in huis staan.

6. Servië: 1.49 koppen koffie per dag

Servië is één van de twee Oost-Europese landen in deze top 10 landen met de hoogste koffieconsumptie. De gemiddelde Serviër drinkt op jaarbasis 5.4 kilogram gemalen koffie.

Het bereiden van de koffie gebeurd met de Ibrik zetmethode welke is overgenomen van de Turken. Bij deze zetmethode wordt de niet-gefilterde koffie met water 3 keer aan de kook gebracht en gecombineerd met suiker.

Als koffieliefhebber moet je de Turkse koffie eigenlijk een keer geprobeerd hebben. De koffie is zoet van vol van smaak. Er zijn een aantal Turkse koffiezaakjes in de grotere steden in Nederland waar je de koffie kunt uitproberen.

5. Oostenrijk: 1.51 koppen koffie per dag

In Wenen werd het eerste koffiehuis van Europa geopend in 1638. Een koffiehuis was in die tijd een nieuw fenomeen waar intellectuelen, dichters en wetenschappers samen kwamen om bijvoorbeeld over de politiek te praten.

Het duurde niet lang voordat ook de gewone burgers deze gewoonte overnamen en sindsdien hebben de Oosterijkers hun liefde voor koffie nog niet verloren.

De gemiddelde Oostenrijker drinkt namelijk 5.5 kilogram aan gemalen koffie op jaarbasis, waarmee ze in de tot 5 behoren van de landen waar de meeste koffie gedronken wordt.

Ga je binnenkort naar Wenen? Bezoek dan één van de eeuwenoude koffiehuizen. Deze zijn namelijk nog steeds geopend. Bestel hier de Kaisermelange: koffie gecombineerd met eigeel, honing en melk.

4. Slovenië: 1.68 koppen koffie per dag

Net als de Serviërs drinken de Slovenen Turkse koffie. De ‘Turška Kava’ wordt erg sterk gedronken in Slovenië en soms gecombineerd met melk of een slagroom.

In totaal drinken de 2 miljoen Slovenen 9.327.00 kilogram aan gemalen koffie op jaarbasis. Dat doen ze lang niet slecht voor zo’n klein landje.

3. Nederland: 1.84 koppen koffie per dag

Zag je hem aankomen? Wij Nederlanders drinken gemiddeld 1.84 koppen koffie per dag, wat uitkomt op een gemiddelde van 6.7 kilogram gemalen koffie per Nederlander.

Pieter van der Broecke was de eerste Europeaan (en Nederlander) die een koffieplant vanuit Yemen naar Nederland bracht, waarmee niet veel later ook de koffiehandel vanuit Java en Suriname naar Europa in gang werd gezet.

Ondanks de luxere koffie bonen machines die momenteel beschikbaar zijn, hebben wij Nederlanders moeite om de filter koffiemachine definitief de deur uit te doen.

Waarom zouden we ook? ‘Het smaakt toch goed’, zal de gedachte van de gemiddelde Nederlander hierover zijn. De meeste koffie wordt nog steeds thuis tijdens ‘koffietijd!’ geconsumeerd, maar ook drinken ze onze koffie steeds vaker onderweg of in een koffiebar.

Wil je thuis betere koffie zetten? Bekijk ons assortiment met de lekkerste koffiebonen.

2. Noorwegen: 1.98 koppen koffie per dag

En dan is het nu de beurt aan de Scandinavische landen om de top 10 compleet te maken. In Noorwegen kunnen ze duidelijk niet zonder koffie.

In totaal werd er in 2012 voor 36.472.000 kilo aan gemalen koffie geproduceerd, wat neerkomt op 7.2 kilogram aan koffie per Noorweegse. De koffie wordt meerdere malen per dag gedronken tijdens het ontbijt, middageten en avondmaal.

Niet zo heel gek dat de Noren van koffie houden, want op bepaalde plekken in Noorwegen ligt het hele jaar sneeuw. Dan is een warm drankje eigenlijk altijd wel toepasselijk.

1. Finland: 2.64 koppen koffie per dag

De terechte nummer 1 van deze top 10 landen met de hoogste koffieconsumptie is Finland. In dit land wordt met 2.64 koppen koffie per dag per inwoner verreweg de meeste koffie gedronken.

Moet je nagaan dat de koffieconsumptie zonder kinderen mee te tellen nog hoger de lucht in zal schieten (hetzelfde geldt natuurlijk voor andere landen). Er is geen speciaal moment voor ‘khavi’ in Finland, want een bak koffie gaat er eigenlijk altijd wel in.

In Finland houden ze van koffiebonen met een licht brandprofiel, waardoor de koffie iets minder sterk van smaak zal zijn.

De conclusie van deze top 10 is duidelijk: in Europa is hét continent waar de meeste koffie wordt gedronken. Met name in landen met een kouder klimaat is koffie een populair drankje.

Haal het maximale uit je koffie

Jaarlijks testen wij verschillende soorten koffieapparaat: van het beste koffiezetapparaat tot de beste koffie bonen. Voor elk type product lanceren wij een test rapport met de 10 beste opties.


Waar wil je over lezen?

Koffie tips