Turkse koffie: wat is het en hoe maak je het?

Koffie tips
Bijgewerkt op 11 apr 2023

Koffie zetten doen we op verschillende manieren en Turkse koffie is er daar één van. Turkse koffie is een traditionele drank die al eeuwenlang wordt gedronken in Turkije en andere delen van het Midden-Oosten. Het drankje is zeer sterk en geconcentreerd. Het heeft een speciale manier van bereiden en serveren volgens de Turkse traditie. In dit artikel lees je wat Turkse koffie precies is, hoe je het maakt en welke koffie je het beste kunt gebruiken.

Wat is Turkse koffie?

Turkse koffie refereert naar een speciale bereidingswijze van koffie die oorspronkelijk uit Turkije komt. De koffie wordt bereid door fijngemalen koffiebonen te koken in een speciale pot die bekend staat onder de naam cezve of ibrik. Je serveert Turkse koffie in een klein kopje en eet hier iets zoets bij.

Hoe maak je Turkse koffie?

Turkse koffie bereiden vraagt om enige oefening en precisie, maar dit is de moeite waard voor liefhebbers van sterke en geconcentreerde koffie.

Stap 1: maal de koffiebonen fijn

De sleutel tot het maken van goede Turkse koffie is om de bonen zo fijn mogelijk te malen. Dit helpt om de koffie te infuseren met water en de karakteristieke smaak te geven. Een elektrische koffiemolen met een fijne instelling is hier het meest geschikt voor. Je kunt ook voor een handmatige koffiemolen kiezen, maar bij de meeste koffiemolens is de maling dan niet fijn genoeg.

Stap 2: water en suiker in de cezve

Je neemt de cezve en doet hier een kop koud water en suiker in. De hoeveelheid suiker is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Meng de twee ingrediënten goed met elkaar.

Stap 3: voeg de gemalen koffie toe

Per kopje water voeg je twee of drie theelepels fijn gemalen koffie toe aan de cezve. Je roert wederom goed tot het mengsel van water, koffie en suiker goed is samengevoegd.

Stap 4: zet de cezve op het vuur

Nu is het tijd om de koffie op te warmen en dus zet je de cezve op het vuur. Let erop dat de koffie niet kookt, omdat dit de smaak erg beïnvloedt. De koffie dient warm geserveerd te worden, maar mag dus niet te heet worden.

Stap 5: haal het schuim weg

Door het verwarmen ontstaat er een laagje schuim, wat je dient te verwijderen voor je de koffie serveert. Zo wordt het textuur glad en smaakt je Turkse koffie het lekkerst.

Stap 6: serveer de koffie

De laatste stap is om de Turkse koffie in een klein kopje te gieten en te serveren met een zoet hapje ernaast. Vanwege de sterkte van de koffie, wordt dit drankje geserveerd met een glas water erbij.

Welke koffie kun je het beste gebruiken om Turkse koffie te maken?

Elk type koffieboon kan worden gebruikt om Turkse koffie te maken, maar sommige bonen zijn geschikter dan andere. Arabica-bonen zijn een populaire keuze vanwege hun rijke en intense smaak, terwijl Robusta-bonen iets minder vaak gebruikt worden vanwege de bitterheid en een minder complexe smaakprofiel. Er zijn echter ook speciale mengsels verkrijgbaar die specifiek zijn ontworpen voor Turkse koffie en die een uniek en rijk smaakprofiel bieden.

Maling en brandgraad

De maling en brandgraad zijn twee belangrijke factoren die de smaak van Turkse koffie beïnvloeden. Zoals eerder vermeld, moet de koffie zo fijn mogelijk worden gemalen om de karakteristieke smaak te krijgen. Dit is de reden waarom sommige koffiebranders speciale koffiemolens produceren die zijn ontworpen om koffiebonen fijn te malen voor Turkse koffie. Wat betreft de brandgraad wordt Turkse koffie meestal gemaakt van donker gebrande koffiebonen. Deze hebben een diepere, rijkere smaak en een intensere body dan licht gebrande bonen. 

Waar wil je over lezen?

Koffie tips