Vanaf welke leeftijd mag je koffie drinken?

Koffie tips
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Koffie moet je leren drinken, zoals we al in een ander blog schreven. Maar wanneer is het verantwoord om daarmee te beginnen? Volgens het Voedingscentrum zouden kinderen tot hun dertiende geen koffie moeten drinken. Voor kinderen tussen de dertien en achttien jaar kan een kopje koffie per dag geen kwaad. In dit blog leggen we uit waarom.

Cafeïne

Het gevaar van koffie schuilt in de cafeïne die er in zit. Bij jonge kinderen kan deze stof de ontwikkeling van het zenuwstelsel aantasten. Ook kan cafeïne de oorzaak zijn van gedragsstoornissen, zoals angstgevoelens. Daarom is het belangrijk dat kinderen tot hun dertiende geen koffie drinken. Of eigenlijk: geen cafeïne-houdende dranken drinken. Cafeïne zit namelijk behalve in koffie ook in thee, cola, energydrinks en zelfs chocolademelk.

En de positieve effecten van cafeïne dan? Die zijn er inderdaad ook. Het stofje geeft je namelijk een energie-boost, waardoor je alerter wordt en betere lichamelijke prestaties kunt leveren. Maar helaas is die boost slechts tijdelijk. Na een paar uur is de cafeïne uitgewerkt en ben je terug bij af. Sterker nog: als de cafeïne is uitgewerkt slaat de vermoeidheid dubbel zo hard toe.

Wennen aan koffie

Maar als echte koffiedrinkersnatie willen we toch dat onze kinderen op een gegeven moment kennis maken met het vloeibare zwarte goud. Vanaf hun dertiende kunnen ze dat mondjesmaat gaan doen. volgens het Voedingscentrum is een cafeïne-inname van 80 milligram per dag verantwoord voor kinderen van dertien tot achttien jaar. Aan die hoeveelheid zit je al bijna met het drinken van één kopje koffie. Maar let op: drinkt je kind daarnaast ook nog een glas cola of – erger nog – een blikje energydrink, dan schiet je al snel over die grens heen. Je zult dus keuzes moeten maken. Wel is het gunstig om te beginnen met koffie met melk, zoals cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd. Hoe meer melk er in het kopje zit, hoe minder koffie erbij kan en dus ook hoe minder cafeïne er in het drankje zit.

Eerst alleen in het weekend

Natuurlijk hoeft je kind ook niet elke dag koffie te drinken om eraan te wennen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen om één kopje koffie in het weekend toe te staan. Je kind komt er dan vanzelf wel achter of het drankje iets voor hem of haar is. Valt het in de smaak, dan kun je langzaam meer toestaan. Zonder over die grens van 80 milligram per dag te gaan, natuurlijk. Houd daarom ook steeds rekening met de andere cafeïne houdende drankjes en etenswaren die genuttigd worden. Zo wordt je kind op een verantwoorde manier in contact gebracht met de lekkere en sociale bezigheid die koffiedrinken is.

Waar wil je over lezen?

Koffie tips