4 veelvoorkomende problemen met koffiezetapparaten

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Na verloop van tijd kan het koffiezetapparaat gebreken vertonen. Vervelend natuurlijk, maar het goede nieuws is dat de veelvoorkomende problemen in veel gevallen best makkelijk op te lossen zijn. Dit kun je laten doen door het koffiezetapparaat naar een reparatiecentrum te brengen. Dit is de makkelijkste, maar ook de duurste weg. Sommige problemen kun je gelukkig zelf oplossen, voor meer complexe problemen schakel je een deskundige in. In dit artikel bespreken we de

4 meest voorkomende problemen en kom je te weten welke problemen je zelf oplost en welke je uitbesteedt.

Mijn koffiemachine lekt water

Lekt er water uit je koffiezetapparaat? Check dan eerst of alle onderdelen zoals het afneembare waterreservoir, de lekbak en de zetgroep goed vastzitten. Het belangrijkst is dat je eerst achterhaald waar het water precies vandaan komt.

Mogelijke problemen:

  • Lekt het water langs het waterreservoir weg? Mogelijk is dan de rubberen afdichtingsring versleten of defect.
  • Lekt het water uit het apparaat zelf? De kans is dan groot dat de afdichtingsring binnen in het apparaat kapot is.

Een lekkende koffiemachine kan ook komen door slecht of beperkt onderhoud. Kalkslaanslag is dan de grote boosdoener. Voorkom een lekkend koffiezetapparaat in de toekomst door alle reinigings- en ontkalkings programma’s tijdig te doorlopen.

De koffie wordt niet heet

Om van je kopje koffie te genieten zal deze natuurlijk wel goed op temperatuur moeten zijn. Er is dan ook niets vervelender dan lauwe of koude koffie. Maar hoe kun je dit probleem oplossen?

Net als bij andere problemen aan je koffiemachine kan dit door verschillende redenen veroorzaakt worden. Ten eerste kan het aan de instellingen liggen. Heb je een koffiemachine met een instelbare temperatuur volg dan de gebruiksaanwijzing om de temperatuur naar wens aan te passen.

Heb je het koffiezetapparaat meerdere jaren in bezit, maar vergeet je vaak te ontkalken? Grote kans dat de koffie niet warm genoeg wordt door een opeenhoping van kalkaanslag waardoor de leidingen minder snel warmte afgeven aan het water. Kijk eens of ontkalken het probleem oplost.

Als ontkalken niet helpt, zit er niets anders op dan een deskundige inschakelen.

Er komt nauwelijks koffie uit..

Komt er weinig koffie uit het koffiezetapparaat? Controleer eerst of er voldoende water in het waterreservoir zit en of de watertank juist in het apparaat zit. Maak je gebruik van een waterfilter? Dan kan het probleem veroorzaakt worden doordat er lucht in de waterfilter zit. Dit kun je het beste testen door koffie te zetten zonder waterfilter.

Is het probleem nog steeds niet opgelost? Doorloop dan alle schoonmaakprogramma’s. Het kan namelijk zo zijn dat het koffiezetapparaat verstopt is. Check ook of er geen koffieresten in de zetgroep verstopt zitten.

Verstopping door koffieresten en vet

Bij het malen van koffiebonen komt er gruis en vet vrij. Dit hecht zit aan diverse componenten in het koffiezetapparaat wat een verstopping als gevolg. Bij de bereiding van de koffie blijven resten achter bij de zetgroep die eveneens voor een verstopping kunnen zorgen.

Een verstopping kan op den duur voor schimmel zorgen met alle negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit maakt het extra belangrijk om het koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken en te ontkalken of een waterfilter te gebruiken.

Heb je een koffiezetapparaat met een uitneembare zetgroep? Spoel deze dan eens in de 2 – 3 weken goed onder de kraan af en smeer deze regelmatig in met vet.

Bij een verstopping is de kans groot dat je de leidingen of de zetgroep zelf moet vervangen. Met een beetje handigheid kun je de zetgroep zelf vervangen, maar bij merken zoals Jura kan dan wel de garantie vervallen. Leidingen zijn over het algemeen wat minder makkelijk om zelf te vervangen en dus is het (vaak) beter om dit uit te besteden aan een deskundige.

Conclusie: koffiemachine wel of niet zelf vervangen?

Als je twee linkerhanden hebt is het misschien beter om de klus uit te besteden, maar met een beetje handigheid zou je zelf de zetgroep, O-ringen of de afdichtingsringen kunnen vervangen. Voor andere onderdelen is het de meeste gevallen beter om deze te laten repareren. Houd er wel rekening mee dat de kosten hiervoor hoger kunnen uitpakken en dat het soms slimmer is om een nieuwe koffiemachine te kopen. De keuze is aan jou, maar we hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad.

Als je op zoekt bent naar nieuwe onderdelen voor je koffiemachine zou je hier eens kunnen kijken.

Beoordeel dit artikel:
4.1 uit 5 gebaseerd op 10 beoordelingen.

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen