Filterkoffie zetten: De perfecte verhouding tussen koffie en water. Hoeveel schepjes koffie?

Filter-koffiezetapparaat
Bijgewerkt op 23 feb 2022

Gebruik je al jaren een filter-koffiezetapparaat maar krijg je de verhoudingen maar niet goed? Smaakt de koffie elke keer anders? Dan ben je op de juiste plek beland. In dit artikel leggen delen we de gouden regel voor de perfecte verhouding tussen water en het aantal schepjes koffie.

De juiste verhouding tussen gemalen koffie en water is erg belangrijk voor de smaak van de koffie. De fanatiekelingen gebruiken hiervoor een weegschaal, wat de meest nauwkeurige resultaten oplevert. Maar de gemiddelde koffiedrinker heeft hier geen tijd en zin in. Geen zorgen, wij maken het makkelijk voor je.

De gouden regel: hoeveel schepjes koffie?

Voor de gemiddelde koffiedrinker die geen weegschaal in huis heeft: per 200 ml water gebruik je een ruime eetlepel of een koffieschepje, wat neerkomt op zo’n 7 gram gemalen koffie.

  • Houd je van milde koffie? Hanteer dan de regel hierboven.
  • Houd je van redelijk sterke koffie? Gebruik van 2 x een afgestreken eetlepel of koffieschepje. Dit komt neer op zo’n 10 gram gemalen koffie.
  • Houd je van hele sterke koffie? Gebruik dan 2 x een ruime eetlepel of koffieschepje wat neerkomt op zo’n 12 – 14 gram gemalen koffie.
KopjesHoeveel schepjes of eetlepels? (afgestreken)Hoeveel gram?Water
1 kopje1.57 gram200 ml
2 kopjes314 gram400 ml
3 kopjes4.521 grams600 ml
4 kopjes628 grams800 ml
5 kopjes (= 1 liter)7.535 grams1000 ml
Richtlijnen: hoeveel schepjes koffie / aantal kopjes voor een milde kop koffie.

Tip: heb je thuis te maken met verschillende voorkeuren betreft de sterkte van de koffie? Zet de koffie dan wat sterker en voeg later wat extra water toe voor een milde koffie. Zo hoef je geen twee keer koffie te zetten.

Hoeveel water voor de perfecte verhouding?

De hoeveelheid water kun je direct in het waterreservoir aflezen. Vaak staat hier het aantal kopjes weergeven en het aantal millimeter. De meeste koffiezetapparaten houden 100 tot 150 ml aan per kopje koffie. Dit vinden wij wel erg weinig, aangezien de meeste kopjes koffie een stuk groter van formaat zijn. Vandaar dat wij 200 ml per kopje aanhouden.

Drink je graag een grote mok koffie, houd dan 300 tot 400 ml aan.

Disclaimer: houd hier rekening mee

De verhoudingen tussen de hoeveelheid koffie en water hierboven zijn richtlijnen. Er zijn namelijk een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Maalgraad gemalen koffie: grof gemalen koffie neemt meer ruimte in dan fijngemalen koffie en dus weegt een eetlepel met fijngemalen koffie iets meer.
  • Brandgraad koffie: donker gebrande koffie is minder dense dan licht gebrande koffie. Een eetlepel met donker gebrande koffie weegt ongeveer 5 gram, terwijl een eetlepel licht gebrande koffie ongeveer 6 gram weegt. (bron: reddit).

Hoeveel kopjes koffie uit 1 kilogram koffie?

Hoeveel kopjes koffie je uit een kilogram gemalen koffie haalt, verschilt per persoon. Iemand die van sterke koffie houdt zal er natuurlijk minder kopjes koffie uit halen.

Hoeveel schepjes of eetlepels?Hoeveel gram?Hoeveel kopjes koffie uit een kilo?
Milde koffie1 ruime lepel7 gram143 kopjes
Redelijk sterke koffie2 afgestreken lepels10 gram100 kopjes
Sterke koffie2 ruime lepels14 gram72 kopjes
Hoeveel kopjes koffie uit 1 kg bonen?

Tips voor koffie zetten met een filter apparaat

Ondanks dat veel huishoudens nu een espresso apparaat in huis hebben staan, zijn wij nog steeds groot fan van filterkoffie. Met de onderstaande tips haal je het maximale uit je bakje koffie.

  • Gebruik vers water: drink je weinig koffie, vul het waterreservoir dan half.
  • Maak je koffiebonen zelf: voor de lekkerste koffie is het altijd beter om jouw koffiebonen zelf te malen*. Bij gemalen koffie zijn de smaken en aroma’s vaak al verloren gegaan.*
  • Spoel het koffiefilter eerst door: maak je gebruik van papieren koffiefilters? Die geven vaak een ongewenste papieren smaak mee. Spoel daarom eerst de koffiefilter door met warm water.
  • Gebruik grof gemalen koffie: voor filterkoffie maak je gebruik van grof gemalen koffie. Is de koffie te fijn gemalen dan resulteert dit in bittere smaken.

*niet iedereen heeft zin om zijn koffiebonen te zelf te malen en een koffiemolen te kopen. Als je dan toch van verse koffie wilt genieten, koop dan koffiebonen bij de plaatselijke koffiebranderij of koffiebar en vraag of ze de koffiebonen voor je kunnen malen.

Mijn conclusie: wat is de perfecte verhouding?

De perfecte verhouding verschilt per persoon en zul je moeten ontdekken door te experimenteren. De één houdt van een mild bakje koffie, terwijl ik graag een sterker bakje koffie drink. Ik zou beginnen met een ruime eetlepel of koffieschepje per 200 ml en dan kijken of de koffie voor jou sterk genoeg is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel schepjes koffie voor 2 kopjes?

Voor een kopje van 200 ml (= 400 ml voor 2 kopjes) gebruik je 2 ruime eetlepels of 3 afgestreken eetlepels.

Hoeveel schepjes koffie voor 4 kopjes?

Voor een kopje van 200 ml (= 800 ml voor 4 kopjes) gebruik je 4 ruime eetlepels of 5 afgestreken eetlepels gemalen koffie.

Goed artikel?

Waar wil je over lezen?

Filter-koffiezetapparaat