Filterkoffie zetten: De perfecte verhouding tussen koffie en water. Hoeveel schepjes koffie?

Filter-koffiezetapparaat
Bijgewerkt op 06 jun 2023

Heb jij dat nou ook? Je zet koffie met je filter-koffiezetapparaat, je doet dat precies als de vorige keer en toch smaakt de koffie anders. Net iets sterker of net iets slapper. Het valt niet mee om keer op keer dezelfde sterkte te bereiken. Maar geen nood: wij leggen je uit hoe dat wél kan. Hoe je telkens weer de perfecte verhouding vindt tussen de hoeveelheid water en het aantal schepjes koffie.

Het draait allemaal om de juiste hoeveelheid koffie die je per 100 ml water in het filter van je koffiezetapparaat doet. Sommigen gaan daarbij zover dat ze daar een weegschaal voor gebruiken, wat natuurlijk het meest nauwkeurige resultaat oplevert. Maar kom op, jij en ik wonen thuis, niet in een laboratorium. We hebben geen tijd en zin om telkens weer die koffie af te wegen. Geen nood, hieronder lees je hoe het ook kan op een eenvoudige en snelle manier.

De gouden regel: hoeveel schepjes koffie?

Als je niet steeds je weegschaal erbij wilt pakken, volg dan dit principe: gebruik per 200 ml water een ruime eetlepel of een vol koffieschepje. Dat komt neer op zo’n 7 gram gemalen koffie. Je krijgt dan een milde koffie.

  • Houd je van milde koffie? Dan hanteer je de regel hierboven.
  • Houd je van wat sterkere koffie? Dan gebruik je 2 afgestreken lepels of koffieschepjes. Dat is ongeveer 10 gram per 200 ml.
  • Ga je voor een echt straffe bak? Dan hanteer je 2 maal de basisregel: 2 ruime eetlepels of volle koffieschepjes. Dat komt neer op 12 tot 14 gram per 200 ml.

Tabel: aantal kopjes/aantal schepje

Tip 1: natuurlijk is niet iedere lepel even groot. Gebruik daarom voor één keer je keukenweegschaal om uit te vinden welke lepel precies het goede formaat heeft. Kom je niet uit op het gewicht uit de tabel, dan kun je het aantal benodigde lepels misschien omrekenen. Maar bij gebrek aan een wiskundeknobbel gaan we hier niet verder op in.

Tip 2: heb je thuis te maken met verschillende voorkeuren voor de sterkte van de koffie? Zet dan koffie voor degene die de sterkste koffie wil en voeg wat water toe een het kopje van degenen met een mildere smaak. Zo kun je met maar één keer koffiezetten toch iedereen op maat bedienen.

GOUDEN
TIP.

Als je het echt professioneel wilt aanpakken, koop dan de speciale koffieweegschaal. Dit is de goedkoopste en beste koffieweegschaal die wij gevonden hebben.

Hoeveel water voor de perfecte verhouding?

Op het waterreservoir van je koffiezetapparaat en vaak ook op de glazen kan staat vaak een schaalverdeling met het aantal kopjes of milliliters. Daarbij wordt per kopje meestal tussen de 100 en 150 ml aangehouden. Dat vinden wij nogal aan de krappe kant. Een koffiekopje bevat volgens ons al gauw 200 ml, dus dat is ook de inhoud die wij hier aanhouden voor een kopje. Drink je liever uit een mok (wat wij heel goed begrijpen), houd dan per mok 300 tot 400 ml aan.

Disclaimer: houd hier rekening mee

De gewichten en hoeveelheden waar we het hierboven over hebben zijn gemiddelden. Het gewicht van gemalen koffie kan namelijk variëren:

  • Door de maalgraad. Grof gemalen koffie neemt meer ruimte in dan fijn gemalen koffie. Een lepel fijn gemalen koffie weegt daarom iets meer.
  • Door de brandgraad. Donker gebrande koffie heeft een lager soortelijk gewicht dan licht gebrande koffie. Een afgestreken eetlepel donker gebrande koffie weegt ongeveer 5 gram, een afgestreken eetlepel licht gebrande koffie ongeveer 6 gram. (bron: reddit).

Hoeveel kopjes koffie uit 1 kilogram koffie?

Hoeveel kopjes koffie je uit een kilo koffie haalt hangt er van af. Hou je van sterke koffie, dan haal je minder kopjes uit een kilo dan iemand die van milde koffie houdt. Dit tabelletje maakt het duidelijk:

Hoeveel kopjes uit 1 KG bonen?

Tips voor koffie zetten met een filter apparaat

Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat mensen een espresso apparaat in huis hebben. Daarmee maken ze dan allerlei koffiespecialiteiten, zoals cappuccino, espresso en lungo. Daar is niks mis mee, maar wij blijven verzot op filterkoffie. Die smaakt het best als je onderstaande tips volgt:

  • Gebruik vers water. Doe niet meer water in het apparaat dan de hoeveelheid koffie die je wil zetten.
  • Maal je koffiebonen zelf. De lekkerste koffie zet je van versgemalen bonen, hoe verser hoe beter. Vanaf het moment dat de bonen gemalen zijn beginnen ze hun smaak en aroma te verliezen. Kun je nagaan hoeveel smaak er verloren is gegaan voordat een pak gemalen koffie in de supermarkt ligt.*)
  • Spoel het koffiefilter eerst door. Gebruik je papieren filterzakjes? Misschien ben je eraan gewend geraakt, maar die geven vaak een papiersmaakje af aan de koffie. Het helpt als je vooraf de filterhouder even doorspoelt met warm water.
  • Gebruik grof gemalen koffie. Voor optimale smaak en aroma gebruik je grof gemalen koffie. Te fijn gemalen koffie resulteert in bittere smaken.

*) Heb je geen koffiemolen en wil je er ook geen aanschaffen? Loop dan eens binnen bij een koffiebranderij of de plaatselijke koffiebar en vraag of ze koffiebonen voor je kunnen malen.

Mijn conclusie: wat is de perfecte verhouding?

Wat de juiste verhouding is voor een perfect kopje koffie verschilt per persoon. Zelf drink ik overdag graag een paar kopjes milde koffie en neem ik ’s avonds na het eten een lekker sterk bakje. Mijn advies aan jou is om te beginnen met een ruime eetlepel of een vol koffieschepje per 200 ml water en dan te kijken of die verhouding voor jou het gewenste resultaat oplevert. Aan de hand daarvan kun je dan wat meer of juist at minder gemalen koffie gebruiken. Maal je de koffie zelf, dan kun je ook nog variëren met de maalgraad en met de bonen die je gebruikt. Zo kom je vanzelf tot het ultieme kopje koffie.

Benieuwd naar mijn favoriete filterkoffie? Bekijk mijn 5 favoriete filterkoffies.

Nooit meer op zoek naar de juiste verhouding?

Review Philips Grind & Brew

Met de Philips Grind & Brew zet je filterkoffie van versgemalen bonen. Die vind je gegarandeerd veel lekkerder dan de voorgemalen filterkoffie die je in de supermarkt koopt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel schepjes koffie voor 2 kopjes?

Voor 2 kopjes koffie van elk 200 ml (dus in totaal 400 ml) gebruik je 2 ruime eetlepels als je van milde koffie houdt. Wil je de koffie iets sterker hebben, dan gebruik je 3 afgestreken eetlepels gemalen koffie.

Hoeveel schepjes koffie voor 4 kopjes?

Voor 4 kopjes koffie van elk 200 ml (dus in totaal 800 ml) gebruik je 4 ruime eetlepels als je van milde koffie houdt. Wil je de koffie iets sterker hebben, dan gebruik je 5 of 6 afgestreken eetlepels gemalen koffie.

Waar wil je over lezen?

Filter-koffiezetapparaat