Het verschil tussen arabica en robusta koffie

Koffieplanten worden onderverdeeld worden in twee families, namelijk arabica en robusta. Maar dit zijn niet de enige twee koffiesoorten.

Naast arabica en robusta koffieplanten zijn er nog 129 andere varianten ontdekt. In dit artikel zullen we alleen arabica en robusta bespreken, omdat deze twee koffieplanten het meest gedronken worden.


Op jaarbasis consumeert de wereld 172,8 miljoen zakken koffie (60 kg per zak). De vraag blijft maar toenemen. Door de klimaatsverandering valt de oogst tegen en is het voor de koffieboeren lastig om aan de vraag te voldoen. De verwachting is dat de prijs per kg zal stijgen.

Wat zijn de verschillen tussen robusta en arabica bonen? Hieronder geven we uitleg.

Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen?

  1. Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt.
  2. De prijs per kg is hoger voor arabica dan voor robusta
  3. Robusta bevat meer cafeïne dan arabica koffiebonen
  4. Arabica koffiebonen bevatten meer Antioxidanten
  5. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten.
  6. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.

De arabica koffieplant

Arabica koffie wordt het meest verbouwd in de wereld (70% van de totale wereldproductie) en heeft als eigenschap dat het alleen op hoogte kan groeien, terwijl dat robusta koffieplanten op lagere hoogtes groeien.

Uiteraard hebben beide planten tropische temperaturen nodig, vandaar dat je alleen koffieplantages tegen komt rond de evenaar: Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en bepaalde gedeeltes in Australië.

De arabica koffieplant heeft overdag temperaturen nodig tussen de 25 en 30 graden. Het is belangrijk dat deze plant in de schaduw staat en dus geen direct zonlicht ontvangt. ‘s nachts dient het flink af te koelen, vandaar dat de arabica plant alleen 1.300 boven zeeniveau kan groeien.

Een voordeel van Robusta ten opzichte van arabica is dat robusta planten minder snel ziek worden. Het heeft als het ware een betere weerstand.

Waarom is arabica koffie duurder?

De reden dat Arabica koffiebonen duurder zijn, is dat ze veel lastiger zijn om te groeien. Ook is het logisch dat je voor een betere kwaliteit ook een hogere prijs betaald.

Zoals je eerder gelezen hebt worden arabica planten makkelijker ziek en groeien ze alleen op hoge hoogte, wat het voor de boeren lastiger maakt om de koffieplantages te bereiken. Daarnaast ligt de oogst van een arabica plant een stuk lager dan die van een robusta plant.

De smaakeigenschappen van robusta koffie (alhoewel deze elke keer zal verschillen) kunnen het beste omschreven worden als bitter en sterk. Er zijn zelfs koffiedrinkers die de smaak van robusta koffie vergelijken met de smaak van rubber.

Arabica en robusta melanges

Er zijn koffiebarretjes die een melange van robusta en arabica koffiebonen gebruiken. Vaak bestaat deze blend uit 80% arabica koffiebonen en 20% robusta bonen. De arabica koffieboon zorgt voor smaak, terwijl de robusta koffie zorgt voor een mooie cremelaag.

Niet alle robusta koffiebonen zijn van lage kwaliteit. Soms is robusta zelfs beter dan Arabica (zou niet zo moeten zijn). Dus het helemaal niet gek dat deze koffiebarretjes blends proberen van arabica en robusta.

De robusta koffiebonen worden voornamelijk gebruikt voor Italiaanse koffieblends, oploskoffie en de koffie die in de supermarkt ligt te verjaren (lees hier een artikel waarom verse koffiebonen het verschil maken).

De herkomst van robusta en arabica

De robusta koffie komt oorspronkelijk uit DR Kongo, maar wordt inmiddels op verschillende plekken in de wereld geteeld, waaronder Vietnam, Brazilië, Ivoorkust, Angola, Oeganda, Madagaskar en Indonesië. De arabica koffiebonen komen voornamelijk uit Brazilië, Colombia, Mexico, El Salvador, Guatemala en Costa Rica.

Met alleen goede koffiebonen kom je er niet. Wil je leren hoe je thuis betere koffie zet? Lees dan onze tips welke melk je kies voor de beste cappuccino, hoe je kies je de beste koffieboon en welke tools je nodig hebt om een goede thuisbarista te worden.

Haal het maximale uit je koffie met deze machines:

  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Wat doet koffie met je?

Dagelijks drinken wij Nederlanders gemiddeld 3 koppen koffie per dag. De meeste Nederlanders zullen hun kop koffie in de morgen niet snel overslaan. In dit artikel zochten wij uit wat effecten cafeïne heeft en wat het met jouw lichaam doet. Interessante materie, waar je als koffiedrinker eigenlijk meer over moet weten. Lees snel meer over de werking van cafeïne.

door baristaworden

Lees meer

Latte art workshop

Latte art - de meeste koffiedrinkers hechten er veel waarde aan. Tijd om een latte art workshop te volgen en de latte art vaardigheden onder de knie te krijgen. Lees snel verder en ontdek of een latte art workshop iets voor jou is.

door baristaworden

Lees meer

5 tips om betere slow coffee te maken

Wil je thuis betere koffie zetten, maar weet je niet goed hoe? Met onze 5 handige en praktische tips wordt thuis koffie zetten niet alleen leuker, maar ook nog eens lekkerder. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op